Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2016 13:00
Πωλείται όπως είναι εγκαταλειμμένο –αν και με προοπτική- το εργοστάσιο Ζαχάρεως στη Λάρισα Πωλείται όπως είναι εγκαταλειμμένο –αν και με προοπτική- το εργοστάσιο Ζαχάρεως στη Λάρισα

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στον θεσσαλικό χώρο από αύριο Σάββατο το μεσημέρι, με χαμηλότερες όμως θερμοκρασίες για την περίοδο που διανύουμε.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) «οι βροχές το Σάββατο θα πλήξουν κυρίως την Ανατολική Θεσσαλία και τα παράλια». Έτσι συνεχίζεται η ανησυχία των αρδευτών για την ανομβρία, καθώς αρκετές βροχοπτώσεις που θα ξεδιψάσουν τον κάμπο δεν προβλέπονται άμεσα, συμπληρώνοντας ένα τρίμηνο σχεδόν που δεν έχουν ανοίξει οι ουρανοί.

Έτσι για σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας ο καιρός αρχικά θα είναι αίθριος. Βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν συννεφιές και πιθανόν στις ορεινές περιοχές να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 ως 30 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές, που θα πυκνώσουν στα ανατολικά του νομού και πιθανό να βρέξει στα παράλια, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα του Δεκαπενταύγουστου ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Από Τρίτη ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία σε άνοδο (30-33 βαθμούς Κελσίου).

Νερό

«Συνετή διαχείριση του νερού, με πνεύμα οικονομίας και αλληλεγγύης για να βγει μία ακόμη δύσκολη χρονιά με επιτυχία» ζητά η διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού από τους αρδευτές για το επόμενο κρίσιμο διάστημα, με δεδομένο ότι πλέον κλείνει η στρόφιγγα του νερού από την λίμνη Πλαστήρα. Αν βοηθήσει ο Ύψιστος και δεν υπάρξουν ακρότητες και εγωιστικές συμπεριφορές από τους Λαρισαίους αγρότες, ο κάμπος δεν θα διψάσει ούτε φέτος.

Καλλιέργειες

Σε φάση συγκομιδής βρίσκονται αρκετές εαρινές καλλιέργειες τούτη την περίοδο, με την ποιότητα των προϊόντων να ξεχωρίζει, αλλά η έλλειψη ρευστότητας δυσχεραίνει το …μάζεμα της σοδειάς. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τεύτλα, τα οποία αν και μπορούν να μαζευτούν, εν τούτοις η μη εξόφληση των παραγωγών για την περσινή σοδειά από τη βιομηχανία είναι η αιτία που εξαφανίστηκαν οι τευτλοεξαγωγείς (μηχανάτορες). Και πώς να εμφανιστούν, όταν δεν έχουν πληρωθεί ούτε οι ίδιοι για τις περσινές τους υπηρεσίες και δεν μπορούν να βάλουν πετρέλαιο στις μηχανές τους. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η συγκομιδή ντομάτας και κρεμμυδιών (πολύ καλή ποιότητα), όπως και το ενσίρωμα του καλαμποκιού, που προορίζεται για ζωοτροφές. Στο καλαμπόκι βέβαια οι διαδικασίες συλλογής είναι αργές, αφού αρκετοί αγελαδοκτηνοτρόφοι ζητούν πίστωση χρόνου για την πληρωμή των αγροτών. Όσον αφορά στο ξηρό (εμπορεύσιμο) καλαμπόκι, η συγκομιδή του οποίου θα ξεκινήσει τέλος Αυγούστου, οι πληροφορίες λένε ότι η τιμή θα ξεπεράσει τα 20 λεπτά. Το σιτάρι παραμένει στα 17-18 λεπτά, άρα αποθηκευμένο. Όσον αφορά στη βαμβακοκαλλιέργεια, από δω και πέρα μπαίνουμε σε κρίσιμη περίοδο. Θα πρέπει να αραιωθούν τα ποτίσματα για να μην αναπτυχθούν άλλο τα φυλλώματα και να υπάρξει πρωιμότητα της παραγωγής. Σχετικά με το σκουλήκι απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί με τους ψεκασμούς (να γίνονται σε συνεννόηση με τους γεωπόνους), ενώ χρηματιστηριακά η τιμή του βρίσκεται στα 74 σεντς\λίμπρα, δεδομένο που ανεβάζει την εμπορική του τιμή σε τιμή πάνω από τα 50 λεπτά.

«Γαλάζια» σύσκεψη

Άτυπη και κλειστή αγροτική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας, παρουσία του νέου γραμματέα Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μπαγινέτα, ο οποίος αντικατέστησε τον συνεταιριστή Γιώργο Ανέστη που παρέμεινε για μια τριετία στη συγκεκριμένη θέση. Από το 2007 ο Κ. Μπαγινέτας εργαζόταν στην αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, στη Λαμία, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη. Ουσιαστικά επρόκειτο για μια συνάντηση γνωριμίας του νέου γραμματέα με τους Λαρισαίους συντρόφους του, ενώ στο πλευρό του ήταν ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπ. Μάμαλης και ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας. Από τους ντόπιους, το «παρών» έδωσε φυσικά ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας Χρήστος Καπετάνος, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Γ. Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, ο πρόεδρος της ΤΟ Κιλελέρ Δημ. Ντογκούλης, ο γ.γ. του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος Κ. Γρουσόπουλος, κ.ά. Η εικόνα που αποκόμισαν οι Λαρισαίοι συνεταιριστές ήταν πως από τον συνεταιριστή Γιώργο Ανέστη, η Γραμματεία περάσει σε ένα νέο τεχνοκράτη, που γνωρίζει άριστα τα κοινοτικά θέματα και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν τα θέματα που καίνε τους αγρότες και στα οποία η ΝΔ πρέπει να κάνει ουσιαστική παρέμβαση στη Βουλή, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, η βιωσιμότητα του ΟΓΑ και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πληρωμές του Β Πυλώνα. Επίσης συζητήθηκε η διεξαγωγή μιας αγροτικής συνδιάσκεψης, με πανελλαδικό χαρακτήρα στη Θεσσαλία και πιθανότατα στη Λάρισα. Χρονικά αυτή θα πρέπει να γίνει πριν την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Ζαχάρεως

Επίσης στη χθεσινή γαλάζια σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς και το επικείμενο πούλημα του εργοστασίου Ζαχάρεως στη Λάρισα (καθώς ορίστηκε αρχική τιμή πώλησης στα 8 εκατ. ευρώ) και του αντίστοιχου της Ξάνθης (έναντι 7,8 εκατ. ευρώ), όπως επίσης γραφείων και άλλης ακίνητης περιουσίας της βιομηχανίας, σε και προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει χρήματα. Στην παρέμβασή του ο Χρ. Σιδερόπουλος ζήτησε από τον γραμματέα κ. Μπαγινέτα «να σηκώσει το θέμα η ΝΔ, μόλις ανοίξει η Βουλή. Δεν μπορεί οι κατήγοροι του Αλ. Κοντού το 2006, όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο του εργοστασίου για να μετατραπεί σε εργοστάσιο βιοαιθανόλης, σήμερα να το ξεπουλούν για ένα κομμάτι ψωμί και να μην ανοίγει μύτη. Το προκλητικό είναι ότι φαίνεται να έχει βρεθεί ήδη ξένος αγοραστής. Υπενθυμίζω ότι το 2017, λήγει ο αποκλεισμός που είχαν όσοι παραγωγοί έλαβαν τότε αποζημιώσεις και το παιχνίδι ανοίγει, με θετικές προοπτικές για την τευτλοκαλλιέργεια» δήλωσε, σε οργισμένο ύφος ο Λαρισαίος συνεταιριστής.

Καμπάνες για

παράνομα φυτοφάρμακα

Μειώσεις της τάξεως του 20% στα ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων προβλέπει κανονισμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αριθ. 73/2009) που εφαρμόζεται και στην χώρα μας. Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα μετά από απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη, σχετικά με την παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μάρκος Μπόλαρης στη Βουλή, από το 2012 έως και το 2016 έχουν διαπιστωθεί 229 παραβάσεις, εκ των οποίων 39 το 2015 και 14 μέχρι σήμερα εντός του τρέχοντος έτους. Το σύνολο των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε άτομα που είτε τα διακίνησαν, είτε τα εισήγαγαν, είτε συνελήφθησαν να τα κατέχουν ξεπερνούν από το 2012 τα 985.000 ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για κυρώσεις της Πολλαπλής Συμμόρφωσης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass