Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2016 12:04 | Τελευταία ενημέρωση: 02 Σεπ 2016 12:23
Ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται στην καλλιέργεια τριφυλλιού για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές. Πρόκειται για ένα προϊόν που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες φροντίδες, ούτε πλήττεται εύκολα από ζιζάνια κι άλλες ασθένειες, άρα έχει και μικρότερο κόστος παραγωγής, ενώ το προϊόν εντάσσεται πλέον στα κτηνοτροφικά φυτά που στη νέα ΚΑΠ δικαιούνται συνδεδεμένη ενίσχυση (25 εκατ. ευρώ). Η φετινή παραγωγή στον νομό παίρνει 4-5 μαχαιριές. Αρκετοί παραγωγοί πουλάνε τις μπάλες τριφυλλιού σε Πελοπόννησο και Κρήτη, ενώ κάποιοι πιο δυνατοί παίχτες εξάγουν σε Λονδίνο και Αραβία! Ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται στην καλλιέργεια τριφυλλιού για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές. Πρόκειται για ένα προϊόν που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες φροντίδες, ούτε πλήττεται εύκολα από ζιζάνια κι άλλες ασθένειες, άρα έχει και μικρότερο κόστος παραγωγής, ενώ το προϊόν εντάσσεται πλέον στα κτηνοτροφικά φυτά που στη νέα ΚΑΠ δικαιούνται συνδεδεμένη ενίσχυση (25 εκατ. ευρώ). Η φετινή παραγωγή στον νομό παίρνει 4-5 μαχαιριές. Αρκετοί παραγωγοί πουλάνε τις μπάλες τριφυλλιού σε Πελοπόννησο και Κρήτη, ενώ κάποιοι πιο δυνατοί παίχτες εξάγουν σε Λονδίνο και Αραβία!

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Για σήμερα Παρασκευή αναμένονται αραιές συννεφιές, πυκνότερες τοπικά και πιθανόν να βρέξει. Η μικρής διάρκειας βροχή δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στη βαμβακοκαλλιέργεια, ούτε στο τριφύλλι. Μετά το μεσημέρι όμως ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Λάρισα από 21 ως 28 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία αμετάβλητη. Με φυσιολογικές συνθήκες θα κινηθεί όλη η ερχόμενη εβδομάδα.

ΠΤΩΣΗ

«Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα, κανείς δεν με σταματά» σιγοτραγουδούν οι Θεσσαλοί αγρότες, καθώς τις μέρες που διανύουμε δεν τις λες και από τις καλύτερες για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Το βαμβάκι (έπεσε κάτω από τα 50λ), τα σιτηρά (υποχώρησε στα 17λ), καλαμπόκι ξηρό (στα 16,5λ) και μια σειρά άλλων προϊόντων έχουν πάρει την κατιούσα, προκαλώντας προβληματισμό στους παραγωγούς.

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΑΣ

Έχουν πληθύνει τελευταία οι συναντήσεις του εκκαθαριστή της πρώην ΕΑΣ Λάρισας με τους διοικούντες της συνεταιριστικής οργάνωσης, καθώς σε λίγο καιρό και με την επικείμενη έναρξη του νέου δικαστικού έτους θα ξαναρχίσουν οι επισκέψεις των τελευταίων στο Δικαστικό Μέγαρο. Υπενθυμίζεται ότι οι συνεταιριστές έχουν απαλλαγεί από την κατηγορία της υπεξαίρεσης και το μόνο που τους βαραίνει είναι η μη καταβολή των υποχρεώσεων προς το δημόσιο. Στο μεταξύ ο εκκαθαριστής τρίβει τα μάτια του για την προχειρότητα που διαπίστωσε σε μια σειρά οικονομικών συναλλαγών της πρώην ΕΑΣ, με μεταφορές μικροποσών σε άλλες δραστηριότητες που δεν είχαν καταγραφεί στα πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. Και αυτό που ερευνά είναι αν η τακτική αυτή γίνονταν εις γνώσιν ή εν αγνοία των διοικούντων.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΔΕΘ

Στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, μ’ αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ θα συμμετάσχει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση πως «δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί της». Στο μεταξύ γίνεται προσπάθεια για την παρουσία αγροτών και από άλλες οργανώσεις, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση.

ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ

Μέχρι την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει οι δικαιούχοι εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2015, να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα κατανομής της και είτε έχουν απορριφθεί, είτε δεν εισέπραξαν το σωστό ποσό, μπορούν να υποβάλουν ένσταση ώστε αμέσως μετά το διοικητικό έλεγχο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να καταστεί δυνατή η καταβολή της σχετικής αποζημίωσης. Όσον αφορά στην εξόφληση της εξισωτικής του 2014, που αναμένονταν μέχρι τέλος Αυγούστου, αυτή μεταφέρθηκε για τον Οκτώβρη (αλλά και υπόλοιπα παλαιότερων ετών της περιόδου 2007-2013). Μαζί με την εξισωτική θα τρέξουν και οι έλεγχοι για τις άμεσες ενισχύσεις παλαιότερων ετών, ώστε να διορθωθούν λάθη από ενστάσεις.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

«Νέοι Αγρότες, καλλιεργούμε τον συνεργατισμό» είναι το θέμα του συνεδρίου που θα διοργανώσει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.), η μόνη θεσμοθετημένη συνδικαλιστική οργάνωση για τις Νέες και τους Νέους Αγρότες της χώρας μας στη Ρόδο, από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Το θέμα στο οποίο είναι αφιερωμένο το συνέδριο είναι ο συνεργατισμός, ένα επίκαιρο ζήτημα μετά την πρόσφατη αναθεώρηση της νομοθεσίας στη χώρα μας αλλά και ταυτόχρονα πολύ ουσιαστικό για το μέλλον των αγροτών αφού το μέλλον του αγροτικού κόσμου περνάει μέσα από τις μορφές συνεργασίας. Σύμφωνα με τον Φαρσαλινό αντιπρόεδρο της ΠΕΝΑ Νίκο Παυλονάσιο το ενδιαφέρον των νέων αγροτών και από τη Θεσσαλία είναι μεγάλο, ενώ για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το δικτυακό τόπο του συνεδρίου: www.synedriopena.gr, e-mail: synedrio.pena.2016@gmail.com, Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24410-76184, 6981-019395, 6973-999402.

ΕΜΒΟΛΙΑ

Συναγερμός στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΕ Λάρισας από τα δύο κρούσματα με οζώδη δερματίτιδα που εμφανίστηκαν σε περιοχή του Δέλτα του Πηνειού, ενώ σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία θανάτωσης των ζώων που προσεβλήθησαν. Δυστυχώς για τους παραγωγούς, το εμβόλιο που πραγματοποίησαν δεν πρόλαβε να δράσει στα ζωντανά τους και χτυπήθηκαν από τη νόσο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσα βοοειδή δεν εμβολιάστηκαν, θα πρέπει να μην εμβολιαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 65.750 βοοειδή του νομού εμβολιάστηκαν μόνο τα 25.000, καθώς ως γνωστό τα εμβόλια εμφανίζουν έλλειψη στην αγορά. Μόλις προχθές υπεγράφη η σχετική σύμβαση από το ΥΠΑΑΤ για νέες εισαγωγές παρτίδων εμβολίων από την Αφρική, ενώ τα νέα εμβόλια αναμένονται στη Θεσσαλία στις 10 Σεπτεμβρίου.

ΟΙΚΟΣΙΤΟ ΒΟΔΙ!

Με αφορμή τον εμβολιασμό των βοοειδών στον νομό, ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από τη διεύθυνση Κτηνιατρικής. Έτσι ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων μονάδων βοοειδών στον νομό Λάρισας είναι 1.651, εκ των οποίων οι 1.190 σε λειτουργία. Οι μονάδες βοοειδών γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης ανέρχονται σε 324 και κρεατοπαραγωγικής κατεύθυνσης 828. Όσον αφορά στον αριθμό των εσταβλισμένων εγκαταστάσεων αυτός είναι 492 και των αγελαίων 559, ενώ οι μικτές εκμεταλλεύσεις είναι 140. Επίσης έχει δηλωθεί και 1 οικόσιτο βοοειδές (ποιος είναι αυτός που διατηρεί βόδι στην οικία του). Τα βοοειδή στον νομό ανέρχονται σε 65.750 και τα θηλυκά σε 51.751. Τα γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης είναι 17.572, τα κρεατοπαραγωγικής 47.775, τα μικτής 305 και τα αναπαραγωγικής (επιβήτορες) 98.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΦΥΛΕΣ

Ξεμπλοκάρησαν οι πληρωμές για τους παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στη Δράση 3.1 «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων», καθώς σε κάποιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, όπως της Περιφερειακής ενότητας Τρικάλων (16 δικαιούχοι) αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων η αναλυτική ονομαστική κατάσταση πληρωμής, για το πρώτο έτος πληρωμής (2013) της πενταετίας. Στην ΠΕ Λάρισας (26 δικαιούχοι) οι πληρωμές είχαν γίνει γρηγορότερα (τέλος του 2015) και τώρα τρέχει η διαδικασία των ενστάσεων. Από τα νούμερα μπορεί να διαπιστώσει κανείς το μικρό ενδιαφέρον των παραγωγών για τη Δράση 3.1, καθώς η συντήρηση αυτόχθονων φυλών είναι ασύμφορη, ενώ δύσκολα βρίσκει κανείς τέτοιες φυλές ζώων. Όταν αναφερόμαστε σε Απειλούμενες Αυτόχθονες Φυλές ζώων στη Θεσσαλία εννοούμε τα άλογα Πίνδου και θεσσαλικό, τις αίγες και τα πρόβατα Σκοπέλου, το καλαρρύτικο πρόβατο και κάποιες ακόμη.

ΕΒΖ

Την πεποίθηση ότι η ΕΒΖ βαδίζει στον δρόμο της εξυγίανσης και ότι το 2017 αναμένεται να σπαρθούν 100.000 στρέμματα τεύτλων σε σχέση με τα 57.000 που σπάρθηκαν φέτος εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΒΖ σε δηλώσεις του. Όπως είπε, επιπλέον κίνητρο θα αποτελέσει και η αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ. Ο κ. Ρώσσιος δήλωσε επίσης ότι θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο στις Σέρρες, ενώ η έναρξη λειτουργίας των εργοστασίων σε Πλατύ Ημαθίας και Ορεστιάδα, αναμένεται στις 5 και 20 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Επίσης προανήγγειλε την παραγωγή φρουκτόζης και την αξιοποίηση των υποπροϊόντων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass