ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ, ΤΥΡΝΑΒΟ, ΦΑΡΣΑΛΑ, ΝΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑ

Κασαπίδης: Αναγκαία η εκπαίδευση των αγροτών

* «Η ΝΔ θα εκπονήσει κλαδικό επιχειρησιακό σχέδιο για το βαμβάκι». * Κάλεσε τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς να φτιάξουν ομάδες παραγωγών.

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2016 10:00

«Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, κυρίως στους νέους αγρότες να εκπαιδευθούν-καταρτισθούν στην αγροτική παραγωγή, για να έχουμε επαγγελματίες αγρότες, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.

Επιπλέον να μπει ένα τέλος στην υπερφορόλογηση της αγροτικής παραγωγής, που σκοτώνει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης στις επαφές που είχε χθες στη Λάρισα, τόσο με αγρότες, όσο και με συνεταιριστές και εκπροσώπους του παραγωγικού τομέα της περιοχής.

ΣΤΟΝ ΣΘΕΒ

Στην ανάγκη μεταστροφής του αγροδιατροφικού συστήματος, της δασοπονίας και του χώρου της υπαίθρου, σε οικονομίες γνώσης και δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής συμβούλων για τη δραστηριότητα στην ύπαιθρο αναφέρθηκε στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «με βάση το Farm Structure Survey του 2010, από τους 50.130 γεωργούς κάτω των 35 ετών που διαθέτει η Ελλάδα, μόλις οι 530 έχουν πλήρη αγροτική εκπαίδευση (πιθανότατα πρόκειται για τους αποφοίτους των ΕΠΑΣ και των γεωργικών σχολών που εντάσσονται στην ηλικιακή ομάδα των κάτω των 35 ετών) και οι 8.000 αγρότες διαθέτουν βασική γεωργική κατάρτιση (αποκτήθηκε μέσω των προγραμμάτων επιμόρφωσης του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού). Έτσι, το ποσοστό των καταρτισμένων νέων γεωργών ανέρχεται σε 17% και είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ-27. Στο θέμα της εκπαίδευσης και κατάρτισης δυστυχώς τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Η Ελλάδα έχει ένα συντριπτικό ποσοστό αγροτών (σχεδόν 97%) χωρίς τυπική κατάρτιση. Το ποσοστό αυτό την τοποθετεί στις τρεις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ-27, μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και πολύ μακριά από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο. Το ποσοστό νέων αγροτών (<35) χωρίς τυπική κατάρτιση στην Ελλάδα αγγίζει το 83% ενώ σε ανταγωνιστικές οικονομίες όπως στην Ιταλία το ποσοστό νέων αγροτών χωρίς τυπική κατάρτιση πλησιάζει στο μηδέν. Επίσης ο κ. Νταβέλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συστράτευσης των τοπικών φορέων για την ελληνικότητα της φέτας και επανέλαβε το αίτημα περί κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί.

Από την πλευρά του ο κ. Κασαπίδης δήλωσε χαρούμενος που ο ΣΘΕΒ «σήκωσε» το θέμα της εκπαίδευσης των αγροτών, κάνοντας αναφορά «στο πράσινο πτυχίο που ισχύει στα ευρωπαϊκά κράτη, το οποίο πιστοποιεί την επιστημονική κατάρτιση του κάθε αγρότη. Και με βάση αυτό θα μπορούν να εκμεταλλεύονται κάποια προγράμματα. Οι υπόλοιποι (ετεροεπαγγελματίες, ηλικιωμένοι, κλπ) θα έχουν πρόσβαση μόνο στις επιδοτήσεις. Ακολούθως ο τομεάρχης της ΝΔ μίλησε για την αναγκαιότητα μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς η σημερινή κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εξοντώνει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται στον πρωτογενή τομέα.

Στη συνάντηση με τον κ. Κασαπίδη παρευρέθηκαν ακόμη ο γ.γ. του Συνδέσμου Ν. Νταναβάρας, ο οικονομικός επόπτης Δημ. Γουγουλιάς, το μέλος Μιχ. Παπαιωάννου και η γενική διευθύντρια Έλενα Καματέρη.

ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εποικοδομητική συζήτηση για τις προοπτικές της αγροτικής παραγωγής και για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να στηριχθεί ο θεσσαλικός κάμπος πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Κιλελέρ, στη Νίκαια μεταξύ του τομεάρχη Αγροτικού της ΝΔ Γιώργου Κασαπίδη και αγροτών της περιοχής, ενώ ρόλο συντονιστή είχε ο δήμαρχος Θανάσης Νασιακόπουλος, ο οποίος προχώρησε σε μια σύντομη αναφορά για την αγροτική οικονομία. Ακολούθησαν παρεμβάσεις των παριστάμενων αγροτών, ενώ ο κ. Κασαπίδης δεσμεύθηκε να απαντήσει σε πολλά από τα ανοικτά ζητήματα που ετέθησαν πολύ σύντομα, ενώ κάποιες από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις θα επεξεργαστούν, ώστε να συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. Όσον αφορά στην περίφημη πανελλαδική συνδιάσκεψη για το Αγροτικό, ξεκαθάρισε ότι αυτή θα γίνει και γι΄αυτό άλλωστε έρχεται ο ίδιος στην περιοχή, ώστε στη συνδιάσκεψη αυτή να παρουσιαστεί το πρόγραμμα του κόμματος, ακόμη και με τοπικές προτάσεις.

Αργά χθες βράδυ ο τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ ολοκλήρωσε τις επαφές του με επίσκεψη στο Επιμελητήριο Λάρισας, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και επιχειρηματικούς φορείς.

Γ. Ρούστας

ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Δύο από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς επισκέφθηκε χθες το πρωί ο τομεάρχης Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Ε» στον Τύρναβο Κώστας Τσόλας, ο κ. Κασαπίδης στις 8.30 το πρωί επισκέφθηκε τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου όπου είχε ενημέρωση για τη λειτουργία και την πορεία του συνεταιρισμού από τον πρόεδρο κ. Αγησίλαο Ραψανιώτη, μέλη της διοίκησης και στελέχη.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα γραφεία και τις εγκαταστάσεις του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου όπου κι εκεί είχε ενημέρωση από τον πρόεδρο του συνεταιρισμού κ. Αθανάσιο Χαλούλη. Αμέσως μετά είχε συζήτηση με παραγωγούς - μέλη του ΑΣΕΠΟΠ.

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ και βουλευτής Ν. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στα Φάρσαλα Αχιλλέας Μπακαλέξης ο κ. Κασαπίδης επισκέφθηκε την Κλωστοϋφαντουργία ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ Α.Ε.Β.Ε., τα εκκοκκιστήρια Αφοί Καραγιώργου και τα σιλό του κ. Βουλγαράκη στο Σταυρό Φαρσάλων. Κατόπιν, στην πλατεία Λαού της πόλης γευμάτισε στην ταβέρνα "Αρχονταρίκι" με στελέχη της ΝΔ και είχε συζήτηση με αγρότες και κτηνοτρόφους. Μιλώντας στην "Ε" ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε κυρίως για το βαμβάκι τα εξής:

"Θα εκπονήσουμε ένα κλαδικό επιχειρησιακό σχέδιο συνολικά για το βαμβάκι, που στόχο θα έχει από την παραγωγική πορεία πρώτης ύλης εκκοκισμένου βάμβακος, να πάμε στην παραγωγική πορεία τελικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, δηλαδή να αναπτυχθεί ο κλάδος με τα εκκοκκιστήρια, τα υφαντουργεία, με τα υφάσματα που θα δώσουν είδη ρουχισμού υψηλής ποιότητας. Ως πρώτη ύλη το βαμβάκι φεύγει από την Ελλάδα σε ορισμένα κράτη και βγαίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας π.χ. ρούχα. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε και εδώ στην περιοχή μας, απλά χρειάζεται μια πολιτική διαφορετική, δηλαδή μια βιομηχανία που θα εκμεταλλεύεται αυτή την πρώτη ύλη. Ετσι προσεγγίζουμε τον κλάδο του βάμβακος και εκεί υπάρχει μεγάλη προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας και σε παραγόμενο πλούτο με πολλαπλά οφέλη για την τοπική και την εθνική οικονομία".

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης συνοδευόταν από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λάρισας Χρήστο Καπετάνο, από την πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Φαρσάλων Μαργαρίτα Γκότη, στελέχη της ΝΔ, αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής Φαρσάλων.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Κασαπίδη ήταν η Αγιά.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας Νίκος Γουργιώτης, ο τομεάρχης Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας αρχικά επισκέφθηκε μηλεώνα της περιοχής και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος».

Συνομίλησε για αρκετή ώρα τόσο με μηλοπαραγωγούς που αυτή την εποχή βρίσκονται πάνω στη συγκομιδή και προσπαθούν να διαθέσουν την παραγωγή τους στην αγορά, όσο και με μέλη του συνεταιρισμού.

Αγρότες και συνεταιριστές αναφέρθηκαν στο υψηλό κόστος παραγωγής που έχουν να αντιμετωπίσουν, στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που αναγκάζονται να πουλήσουν, στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της αντιχαλαζικής προστασίας, στους φόρους που καλούνται να πληρώσουν, στη μεγάλη δυσκολία της προώθησης των προϊόντων που επέφερε το ρώσικο εμπάργκο και το κλείσιμο γι’ αυτούς της τεράστιας ρώσικης αγοράς και, τέλος, στην ανάγκη προϊόντα, όπως το μήλο και το κάστανο, να πάρουν πιστοποιημένο όνομα προέλευσης.

Από την πλευρά του ο κ. Κασαπίδης, αφού έδειξε έκπληκτος («πέφτω απ’ τα σύννεφα» ήταν η χαρακτηριστική του έκφραση) ακούγοντας πως η Αγιά, η πρώτη σε παραγωγή μήλου περιοχή στην Ελλάδα, δεν διαθέτει ομάδες παραγωγών, τους προέτρεψε να προχωρήσουν γρήγορα στη δημιουργία τέτοιων ομάδων, ώστε, από τη μια, να μπορούν να απορροφήσουν μεγάλες κοινοτικές ενισχύσεις και, από την άλλη, να μπορούν να διεκδικούν τιμές, να έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται πιο εύκολα σε νέες αγορές του εξωτερικού και να είναι σε θέση να διεκδικήσουν ταυτότητα στα προϊόντα τους. Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει δεσμευθεί να πάρει στην περίπτωση που το κόμμα σήμερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κληθεί να κυβερνήσει, όπως λόγου χάρη στη μείωση της φορολογίας, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγο, τόσο με τον πρόεδρο της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ κ. Χρήστο Χατζησαλάτα, όσο και με τον επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Αγιάς «Δώτιον Πεδίο» κ. Γρηγόρη Καλαγιά και δημοτικούς συμβούλους, μέλη του εν λόγω συνδυασμού.

Ο κ. Καλαγιάς παρέδωσε και υπόμνημα στον κ. Κασαπίδη, όπου αναφέρονταν τα εξής: «Ο Δήμος Αγιάς μπορεί να προσφέρει προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης και υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά θα πρέπει να δρομολογηθούν μια σειρά από δράσεις για την παραγωγή προϊόντων με ταυτότητα, μέσω πιστοποιήσεων, συστημάτων ποιότητας και εκπαίδευσης των παραγωγών, αλλά και μέσω της καλύτερης σύνδεσης τουρισμού και αγροτικής οικονομίας. Η υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας είναι δεδομένη, αφού σχεδόν όλα έχουν πάρει την ονομασία από μ-να τους π.χ. μήλο Αγιάς, κάστανο Μελιβοίας, ακτινίδιο Ομολίου κ.α. Οι επιδοτήσεις από μόνες τους δεν βοηθούν. Οι πιο επιτυχημένοι κλάδοι της γεωργίας διεθνώς είναι αυτοί που στηρίζονται στα πόδια τους. Η ανάπτυξη της γεωργίας απαιτεί μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής ,αλλά αντί για μείωση έχουμε συνεχή αύξηση. Οι όποιοι σχεδιασμοί προς την γεωργική παραγωγή εκπονούνται με χρονικό ορίζοντα λίγων ημερών και όχι πάνω σε μακροπρόθεσμη βάση. Τα προϊόντα δεν αξιοποιούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις σε βαθμό που να δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Υπάρχει απουσία εθνικού σχεδίου για την αγροτική παραγωγή. Στο τραπέζι διαβάζουμε για αυξήσεις ως και 25% στα ασφάλιστρα των αγροτών. Το σύστημα προστασίας από καιρικά φαινόμενα είναι 30ετίας και χρειάζεται αντικατάσταση, αλλά και μεγαλύτερη κάλυψη περιοχών του δήμου μας».

Τον κ. Κασαπίδη, κατά την επίσκεψή του στην Αγιά, συνόδευε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας κ. Χρήστος Καπετάνος.    

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το σημερινό πρόγραμμα επίσκεψης του κ. Γιώργου Κασαπίδη έχει ως εξής: 8:45 επίσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συνάντηση με υπηρεσιακούς φορείς, τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικού και εκπροσώπους φορέων. 9:30 Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. 10:15 Λάρισα. Επίσκεψη στη γαλακτοβιομηχανία ΘΕΣγάλα. 11:00: Επίσκεψη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Συνάντηση με τους προέδρους των τμημάτων Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλίας. 12:00 Λάρισα. Σύσκεψη ΝΟΔΕ με αγροτικά στελέχη. 13:30 συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΟΔΕ. 14:30 Ελασσόνα. Επίσκεψη στον Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων. Συνάντηση με τον πρόεδρο του δ.σ. και παραγωγούς. Σύσκεψη κτηνοτροφικών φορέων & τυροκόμων. 16:00 Συνάντηση με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Χοιροτρόφων. 17:00 Ελασσόνα-Μηλέα. Συνάντηση με αμυγδαλοπαραγωγούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass