Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ

Μέσω ΠΣΕΑ οι αποζημιώσεις για 35.000 καμένα ελαιόδεντρα των Γόννων

* Οι επιπτώσεις από την πυρκαγιά του Ιουλίου θα φανούν την άνοιξη του 2017 με την έναρξη της νέας βλαστικής περιόδου *Στα 15-16 εκατ. η «οροφή» για αποζημιώσεις ΠΣΕΑ κάθε χρόνο * Γ. Λαμπρούλης: Είναι αυτό που λέει ο σοφός λαός «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2016 12:00

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Την άνοιξη του 2017 με την έναρξη της νέας βλαστικής περιόδου θα γίνει η εκτίμηση της ζημιάς στα 35.000 ελαιόδεντρα στην περιοχή των Γόννων, τα οποία επλήγησαν από την πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου.

«Στα ελαιόδεντρα περνάει με τη βοήθεια του ανέμου η φωτιά. Οι επιπτώσεις δεν είναι αυτές που φαίνονται εκείνη την ώρα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι καταστράφηκαν αυτή την ώρα τόσα ελαιόδεντρα. Θα φανούν την επόμενη περίοδο», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή του ΚΚΕ κ. Γιώργου Λαμπρούλη.

Ο κ. Ε. Αποστόλου επανέλαβε ότι «οι ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από πυρκαγιές δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ αλλά εντάσσονται σε προγράμματα ΠΣΕΑ και αποζημιώνονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού». Για το λόγο αυτό διευκρίνισε ότι την προσεχή άνοιξη «θα στοιχειοθετηθεί ο απαραίτητος φάκελος, ο οποίος θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ήδη αυτό που ξέρουμε, μετά από συζητήσεις και αποφάσεις που αυτή την περίοδο παίρνονται, είναι πως ο διπλός έλεγχος που γινόταν σε όλους τους φακέλους καταργήθηκε, το οποίο σημαίνει ότι οι διαδικασίες συντομεύουν βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δημοσιονομική κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από εκεί και πέρα ξέρετε ότι έχουμε εκκρεμότητες ΠΣΕΑ ακόμη και περασμένων χρόνων. Και βεβαίως, υπάρχει μια οροφή στα ΠΣΕΑ. Σε επίπεδο χρονιάς δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 15, 16 εκατομμύρια ευρώ. Αναλογιστείτε τώρα εσείς τι έχει συμβεί το 2016 από πλευράς καιρικών συνθηκών και φυσικών καταστροφών σε όλη τη χώρα, για να δείτε αν μπορούμε και μέχρι ποίου σημείου μπορούμε να καλύψουμε τις ζημιές», τόνισε ο κ. Ε. Αποστόλου.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο χορήγησης αποζημιώσεων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει, αλλά δίνει με βάση συγκεκριμένους κανονισμούς. Εμείς προσπαθούμε όσο το δυνατό να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες», διαβεβαίωσε ενώ για τα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσε στην ερώτησή του ο κ. Γ. Λαμπρούλης (πρόληψη, αντιπυρική προστασία, ενίσχυση Πυροσβεστικού Σώματος) παρέπεμψε στα αρμόδια υπουργεία.

«ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ;»

«Είναι αυτό που λέει ο σοφός λαός «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»», σχολίασε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ και τόνισε: «Δηλαδή, του χρόνου το Μάη για παράδειγμα ή το καλοκαίρι θα περιμένουν και οι συγκεκριμένοι ελαιοπαραγωγοί. Ως τότε; Αλλά και από εκεί και μετά; Οδηγούνται σε απόγνωση. Εισόδημα δεν θα έχουν φέτος, ενώ η κύρια πηγή εισοδήματος για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής Γόννων είναι η παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου».

Ο κ. Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ακόμη ότι «μέχρι τότε οι αγρότες έχουν να πληρώσουν φόρους, χαράτσια, να σηκώσουν στις πλάτες τους δυσβάσταχτα βάρη που φορτώνονται από τις πολιτικές που ξεδιπλώνετε και που υλοποιείτε κι εσείς όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έως τότε τι θα κάνουν σε ό,τι αφορά τα δάνεια, τον ΕΝΦΙΑ και όλα αυτά;

Λέτε: «Δεν είμαι αρμόδιος, είμαι Αγροτικής Ανάπτυξης». Μα, ενιαία είναι η πολιτική, ενιαία δρα η κυβέρνηση, δηλαδή για τα μέτρα που λέμε εμείς πυροπροστασίας. Και ειρήσθω εν παρόδω, το Κομμουνιστικό Κόμμα και στην παρούσα κυβέρνηση έγκαιρα έχει παρέμβει με μια σειρά παρεμβάσεων μέσα και έξω από τη Βουλή, όπως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, διεκδικώντας μέτρα πυροπροστασίας και αντίστοιχα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κοκ...

Επίσης, αυτό που αναδεικνύεται περίτρανα και από τη συγκεκριμένη καταστροφή, την πυρκαγιά, είναι οι τεράστιες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η μη δυνατότητα παρεμβάσεων με μέσα και ανθρώπινο δυναμικό επαρκές ούτως ώστε αφενός μεν να επεμβαίνουν και αφετέρου να προλαμβάνουν. Το κυρίαρχο, όπως σε όλους τους τομείς, είναι η πρόληψη, η δασοπροστασία. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται προσωπικό, σημαίνει ενίσχυση δομών, υπηρεσιών, μέσα κλπ., όπως, επίσης, και έργα διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, όλα τα μέτρα πρόληψης που απαιτούνται για να ελαχιστοποιήσεις –διότι δεν μπορείς και να τις εξαλείψεις- τέτοιου είδους τραγικές καταστάσεις, αλλά και τις συνέπειες αυτών».

Όσον αφορά τα ΠΣΕΑ ο αντιπρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «κοροϊδία. Το ξέρετε πολύ καλά. Το είχαμε συζητήσει με αφορμή τις ζημιές που υπέστησαν οι δενδροκαλλιέργειες του Τυρνάβου από τον παγετό του Μάρτη. Εμείς λέμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύσεις. Είναι κοροϊδία αυτά τα ΠΣΕΑ. Με συγχωρείτε κ. υπουργέ, τις προάλλες δεν είπατε ότι το υπουργείο έχει 13 με 14 εκατομμύρια ευρώ για τους αγρότες του Τυρνάβου; Πού; Δεν υπάρχει φράγκο αυτή τη στιγμή. Μόνο τα ΠΣΕΑ αναφέρετε, τίποτα άλλο.

Εμείς λέμε να αποζημιώνονται, αλλά «χαρατσώνονται» από τον ΕΛΓΑ. Πληρώνουν, όπως ακούστηκε και σε προηγούμενη ερώτηση, μόνο και μόνο για την αίτηση στον ΕΛΓΑ είτε για ένα στρέμμα χωράφι 1 ευρώ, είτε για το ζώο που απωλέσθη λόγω πυρκαγιάς 2 ευρώ, μόνο για την αίτηση, χώρια τα διπλά και τα τριπλά χαράτσια που πληρώνουν στον ΕΛΓΑ, για να αποζημιώνονται.

Άρα, λοιπόν, τι θα γίνει; Εμείς λέμε άμεσα μέτρα τώρα. Εντάξει, θα περιμένουν οι αγρότες, για παράδειγμα, τον Μάη, για να δουν πόσες ελιές παρέμειναν βιώσιμες! Τι θα γίνει έως τότε; Πώς θα ζήσουν; Τέτοια μέτρα περιμένουμε. Και εκεί χρειάζεται, επίσης, η παρέμβαση του κράτους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass