ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Άρωμα μπλόκων στις εθνικές οδούς από τους αγρότες

Του Γιώργου Ρούστα

Επαρχιακά-νομαρχιακά συλλαλητήρια μέσα στον Νοέμβριο με αγροτικά μηχανήματα και συγκεντρώσεις που ίσως εξελιχθούν σε καταλήψεις έξω από τα καταστήματα του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΟΓΑ σε ολόκληρη τη χώρα, θα είναι το… πρώτο πιάτο που θα σερβίρουν φέτος στην κυβέρνηση οι αγρότες.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα (11 ή 18 Δεκεμβρίου) θα ξανασυνεδριάσει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, για να αποφασίσει για το κυρίως πιάτο, που είναι η έξοδος των τρακτέρ στους δρόμους και τα καθιερωμένα μπλόκα στις εθνικές οδούς.

Αυτά αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων στη χθεσινή συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας, όπου η ανταπόκριση των εκπροσώπων του αγροτικού κινήματος ήταν εντυπωσιακή. Στη σύσκεψη έδωσαν το «παρών» 11 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και πάνω από 85 Αγροτικοί Σύλλογοι απ’ όλη τη χώρα, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές των αγροτών που ήρθαν στον κάμπο από την Κρήτη, τον Έβρο, την Κέρκυρα και την Πελοπόννησο, η οποία μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι της επανασύστασης Αγροτικών Συλλόγων.

Β. ΜΠΟΥΤΑΣ: ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ

Εμφανώς ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των αγροτών στη χθεσινή πανελλαδική σύσκεψη, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, που ήταν και ο κεντρικός εισηγητής της εκδήλωσης, απευθυνόμενος στους παρευρεθέντες αγρότες δήλωσε πως «ουσιαστικά σήμερα μας δείχνετε την αγωνιστική σας διάθεση που είναι η έξοδος των τρακτέρ στους δρόμους». Στη σύσκεψη ο Βαγγ. Μπούτας αφού αναφέρθηκε στα αιτήματα που θα θέσουν στο προσκήνιο οι αγρότες στις επικείμενες κινητοποιήσεις, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, η οποία έχει στριμώξει οικονομικά τους αγρότες απ’ όλες τις πλευρές (μέχρι και ΚΤΕΟ στα ψεκαστικά έχει επιβάλει), αλλά και σε άλλα αγροτικά σχήματα που με τη στάση τους υπονομεύουν τον αγώνα των αγροτών και στρώνουν το χαλί στην κυβέρνηση να περάσει όποια μέτρα θέλει αναίμακτα. Ο Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής προχώρησε αρχικά σε έναν απολογισμό δράσης της Επιτροπής των Μπλόκων και στην προσπάθεια που φαίνεται να αποδίδει καρπούς για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με την επανασύσταση αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επιτεύγματα των περσινών κινητοποιήσεων, που ήταν ο καθορισμός του αφορολόγητου στα 9.600 ευρώ (με παιδιά) και στην τροπολογία που ψηφίστηκε κι απαλλάσσει τους αγρότες από τα αγροτοδικεία και τη συμμετοχή τους στα μπλόκα.  

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Ακολούθησε επικαιροποίηση των αιτημάτων, με τα περσινά που αφορούν το φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ξεκληρίζει την αγροτιά με τους αυξημένους συντελεστές, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη τροποποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς φέτος οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες παντού και οι ζημιές που έγιναν ανυπολόγιστες μα κυρίως μη αποζημιωνόμενες. Διεκδικούμε –τόνισε ο κ. Μπούτας- από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους αλλά και αλλαγή κανονισμού, διεκδικώντας ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή χρηματοδότηση και κάλυψη όλων των ζημιογόνων αιτιών και αποζημίωση στο 100% των ζημιών. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διεκδικούμε την εξόφληση των αγροτών και κτηνοτρόφων από επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, προγράμματα, επιστροφή φόρου στα καύσιμα. Στις Τράπεζες εναντιωνόμαστε στην παρακράτηση των χρημάτων και στην κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών, διεκδικώντας να υπάρχει ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των αγροτών».

ΟΙ ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΕΜΠΗ

Από το στόχαστρο του προέδρου της ΕΟΑΣΚ δεν ξέφυγαν τα αντίπαλα μπλόκα των αγροτών και ας βρίσκονταν στο ακροατήριο (χωρίς να μιλήσουν) οι εκπρόσωποι των Τεμπών κ. Χρ. Σιδερόπουλος, Φ. Τραγάκης. Σύμφωνα με τον κ. Μπούτα «κάποια μπλόκα ζητούν φορολογία με 13% από το πρώτο ευρώ. Δεν τους ενδιαφέρει το αφορολόγητο. Θέλουν αυτόνομο ΟΓΑ, αλλά δεν αγωνίζονται για την κρατική συμμετοχή και αν το κράτος θα συμβάλει με τον προϋπολογισμό του στην υγειονομική μας περίθαλψη και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Πώς μπορούμε να πορευθούμε μαζί τους» αναρωτήθηκε.  

Στο απυρόβλητο δεν έμειναν ούτε τα αθηναϊκά κανάλια και ΜΜΕ, με τον κ. Μπούτα να σχολιάζει και το επίκαιρο θέμα των αδειών των καναλιών: «Σκοτώνονται τώρα για το ποιο κανάλι θα πάρει άδεια και ποιο όχι. Για μας ούτε κρύο, ούτε βροχή. Με μας ασχολούνται μόνο όταν βγαίνουμε στην εθνική οδό, κατ’ ανάγκη και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πότε θα ανοίξουμε τον δρόμο. Ευτυχώς υπάρχουν τα τοπικά-περιφερειακά ΜΜΕ».  

Ακολούθησαν ομιλίες από εκπροσώπους 20 περίπου Αγροτικών Συλλόγων που παρευρέθηκαν στη Νίκαια (μεταξύ αυτών και 3 γυναικών από την ΟΓΕ και τις περιοχές Ημαθία και Φλώρινα), οι οποίοι κάλεσαν τους αγρότες σε ενότητα, συσπείρωση και «όταν έρθει ή ώρα να μιλήσουν τα τρακτέρ, να μην υποχωρήσει κανείς από τον στόχο που είναι η κατάκτηση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».    

* Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των αγροτών δόθηκε στο Πανθεσσαλικό Συλλαλητήριο που διοργανώνεται μεθαύριο Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας στις 7 το βράδυ από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και άλλους φορείς. «Δίνουμε μάχη για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η κοινή δράση και η συμμαχία μάς δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας, ανοίγει τον δρόμο για ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝ Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass