ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Προγράμματα ενίσχυσης περιμένουν οι μελισσοκόμοι

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2016 11:15
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μπορεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακοίνωσε πως στις ΔΑΟΚ των Περιφερειών θα πρέπει οι μελισσοκόμοι κάτοχοι μελισσοκομικών βιβλιαρίων να υποβάλουν αίτηση – δήλωση για την καταγραφή των κυψελών διαχείμασης το αργότερο μέχρι 31/12/2016, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα αποκλείονται από όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα, ωστόσο οι ίδιοι παραμένουν στο ακουστικό τους.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε.τ.Δ.» οι ΔΑΟΚ έχουν διαμηνύσει στο ΥΠΑΑΤ ότι ελλείψει προσωπικού δεν μπορούν να υλοποιήσουν και αυτά τα προγράμματα και πως η διαδικασία αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί από τα Μελισσοκομικά Κέντρα. Οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας έχουν ζητήσει από τα μέλη τους «πίστωση χρόνου μέχρι την άλλη εβδομάδα», οπότε εκτιμούν ότι θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση των αρμοδιοτήτων (εκτός και αν οι εξελίξεις του ανασχηματισμού, τους προλάβουν). Διευκρινίζεται ότι οι μελισσοκόμοι οφείλουν να ενημερώνουν το υπουργείο, κάθε χρόνο για την ύπαρξη Μελισσοκομικού βιβλιαρίου και το πού μετακινήθηκαν οι μελισσοκυψέλες, για την αξιοποίηση των δράσεων «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» του νέου τριετούς προγράμματος μελισσοκομίας που αναμένεται να δημοσιευτεί και θα ισχύσει τα έτη 2017-2019. Και όλα αυτά σε μια χρόνια πολύ δύσκολη για την μελισσοκομία, αφού τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση καταγράφουν αρνητική τροχιά. Αν στα παραπάνω συμπεριλάβει κανείς και τις αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές των μελισσοκόμων, μπορεί να κατανοήσει την σπουδαιότητα έναρξης τέτοιων προγραμμάτων, όπως ο «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και η «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας».

Η ΟΜΣΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με την εμπλοκή των ΔΑΟΚ στη διαδικασία αξιοποίησης επιδοτούμενων δράσεων, η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καλεί τους μελισσοκόμους «να μην βιαστούν να καταθέσουν αιτήσεις (άλλωστε οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι η 20ή Μάη και 31η Δεκεμβρίου, αντίστοιχα). Έχουν αλλάξει πολλά τόσο στις διαδικασίες (χωρίς τα Κέντρα Μελισσοκομίας) όσο και στις προϋποθέσεις (ελάχιστο ακαθάριστης αξίας παραγωγής 8000 ευρώ), που δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Δεν υπάρχει αποδοχή αυτών των μεταβολών από την Ομοσπονδία και η θέση μας είναι πώς ό,τι τελικά γίνει να γίνεται μέσω των Κέντρων Μελισσοκομίας. Μέχρι να υπάρξουν διευκρινίσεις και λύσεις στα προβλήματα, ας μην κάνουμε τα χαρτιά μας ακόμη».

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τέλος πλούσιες θα είναι οι δράσεις το επόμενο διάστημα για τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Λάρισας. Τα μέλη της διοίκησής του συναντήθηκαν πρόσφατα με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Παν. Νάνο και συμφώνησαν να συμμετέχουν στη δενδροφύτευση 2.000 περίπου δέντρων στο λόφο του Νοσοκομείου και τα δέντρα που θα τοποθετηθούν να είναι μελισσοκομικά φυτά και όχι πλατάνια ή άλλα φυλλοβόλα δέντρα. Ακόμη με τη βοήθεια της Περιφέρειας, ο Σύλλογος θα συμμετάσχει και φέτος στην πανελλαδική Γιορτή Μελιού που θα γίνει στο ΣΕΦ της Αθήνας από 2-4 Δεκεμβρίου. Τέλος σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων οι μελισσοκόμοι θα στήσουν τα δικά τους περίπτερα λίγο πριν τα Χριστούγεννα στην Κεντρική πλατεία για να γλυκάνουν τους Λαρισαίους και όχι μόνο, ενώ πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία διεξαγωγής ενημερωτικής ημερίδας στη Λάρισα με θέμα τα διατροφικά οφέλη από την κατανάλωση του μελιού.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass