ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ

Χρειάζονται κι άλλα ψυγεία για τα ακτινίδια

* Ιταλοί αγοράζουν το προϊόν και το μεταπωλούν ως δικό τους...

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2016 11:07

ΠΥΡΓΕΤΟΣ/ Του Κώστα Τσόλα

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία χθες οι διήμερες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της 12η Γιορτής Ακτινιδίου Πυργετού Αιγάνης με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας να δηλώνει στην «Ε.τ.Δ.» ότι η παραγωγή είναι ζωή.

Πρέπει να στηρίξουμε αυτό το μοντέλο που ισοδυναμεί με κοινωνική ευημερία. Επίσης ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «αυτός είναι ο μόνο δρόμος που πρέπει να επιλέξει η χώρα. Είναι ο δρόμος της παραγωγής που δημιουργεί ένα περιβάλλον δημιουργικό». Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος μίλησε για ένα εξαιρετικό προϊόν που συμβάλλει στη συγκράτηση του πληθυσμού στην περιοχή με νέους αγρότες να αγωνίζονται και να εργάζονται σ’ αυτή τη δυναμική καλλιέργεια και με τον Δήμο Τεμπών να στηρίζει έμπρακτα αυτή την προσπάθεια. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Θανάσης Ευθυμίου κάλεσε την Πολιτεία και την Περιφέρεια να στηρίξουν την καλλιέργεια ακτινιδίου με την ολοκλήρωση του ψυγείου στην περιοχή.

Η χθεσινή δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του Πυργετού σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρουσία πολλών κατοίκων της περιοχής και παραγωγών.

Η γιορτή είχε ως σκοπό να προβάλει το εξαιρετικό αγροτικό προϊόν που παράγει ο τόπος της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα θεωρείται αρίστης ποιότητας και συνεχίζει να αποτελεί μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του Δήμου Τεμπών σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΔΟΠΑΠΕΠΤ. Με την ετήσια αυτή εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος καταβάλλεται προσπάθεια για την προβολή των ακτινιδίων της περιοχής, που ξεχωρίζουν πανελλήνια για τη γεύση τους, το μέγεθος και το σχήμα τους. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό αφού τα ακτινίδια Πυργετού – Αιγάνης έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά.

Χθες στις 11.30 το πρωί έγινε η έναρξη της εκδήλωσης με αγιασμό από τον π. Αλέξανδρο ενώ στη συνέχεια στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος σημείωσε με έμφαση ότι σ’ αυτή την ετήσια γιορτή σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς διατηρείται αναμμένη η φλόγα της ελπίδας. Να κρατηθεί ψηλά η περηφάνια των αγροτών. Επίσης τόσο ο Δήμος Τεμπών όσο και η Περιφέρεια και οι άλλοι φορείς δηλώνουν παρόντες στην ύπαιθρο, τον κάμπο και την αγροτική περιφέρεια.

Και ο δήμαρχος Τεμπών συνέχισε σημειώνοντας: «Είμαστε όλοι κοντά στους παραγωγούς που μοχθούν και προσπαθούν καθημερινά. Είναι χαρά να βλέπουμε πολλούς νέους να απασχολούνται με την αγροτική οικονομία και είναι ελπίδα να βλέπουμε κάθε χρόνο τις στρεμματικές εκτάσεις να αυξάνονται, τις υπάρχουσες Ομάδες Παραγωγών να προοδεύουν και να μεγαλώνουν».

Ο κ. Κολλάτος επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι ως δημοτική αρχή αλλά και ο ίδιος προσωπικά είναι δίπλα σε έναν τομέα όπως ο πρωτογενής που χρειάζεται διαρκή στήριξη, ενίσχυση, προβολή, ανταγωνιστικότητα.

Τηρώντας τις δεσμεύσεις τους Δήμος Τεμπών και Περιφέρεια Θεσσαλίας, ήδη ολοκληρώθηκε και λειτουργεί με θεαματικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς το αρδευτικό δίκτυο «Πυργετού – Αιγάνης» που εγκαινιάστηκε πριν λίγο καιρό. Είναι έργο συνέχισε ο δήμαρχος Τεμπών που δίνει τη δυνατότητα άρδευσης σε εκατοντάδες στρέμματα που πλήττονται από την υφαλμύρωση. Με το έργο αυτό οι δύο φορείς συμβάλλουν στη βελτίωση της παραγωγής και τη διευκόλυνση των παραγωγών στην καθημερινότητά τους.

Επίσης ο κ. Κολλάτος ενημέρωσε ότι: «Σχεδιάζουμε και εκπονούμε μελέτες για τη βελτίωση των υποδομών, στο άμεσο μέλλον». Και κατέληξε: « Με τη Γιορτή Ακτινιδίου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο δίνουμε αρκετή προβολή και δημοσιότητα ώστε να βρει μεγαλύτερη ανταπόκριση και αναγνώριση. Και τελικά με τη δική σας υποστήριξη και βοήθεια συνεχίζουμε αισιόδοξα και τολμηρά.

Χαιρόμαστε κάθε χρόνο τα αποτελέσματα των ακτινιδιοπαραγωγών να είναι καλύτερα παρά τις αντιξοότητες που επικρατούν σε εθνικό και διεθνές περιβάλλον. Στηρίζουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων μας, κάθε δυναμική καλλιέργεια».

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΨΥΓΕΙΑ

Ο βουλευτής Χρ. Κέλλας στον σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα, επικρίνοντας την ακολουθούμενη κυβερνητική αγροτική πολιτική, για υπέρμετρη φορολόγηση των παραγωγών, επισημαίνοντας:

«Στις μέρες μας, μόνο ευχολόγια ακούμε για τον πρωτογενή τομέα. Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας όμως, δεν μπορεί να γίνει, με υπέρμετρη φορολόγηση, αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, κουτσουρεμένες και αργοπορημένες επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Στον Πυργετό και στην Αιγάνη, οι παραγωγοί, δίνετε επί 365 ημέρες, έναν αγώνα υπό πολύ αντίξοες συνθήκες. Και είστε πραγματικά αξιέπαινοι για τα αποτελέσματα που έχετε καταφέρει. Η πολιτεία λοιπόν, πρέπει να δώσει κίνητρα και να ανοίξει δρόμους, ώστε το ακτινίδιο Πυργετού - Αιγάνης, να συνεχίσει να παράγεται και να φτάνει παντού. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα υπάρχουν.

Συνεχίστε να παράγετε το καμάρι της περιοχής, με την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι. Συνεχίστε να καλλιεργείτε τον τόπο σας. Οι καλύτερες μέρες, έρχονται. Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη που έχει άρρηκτους δεσμούς με τον αγροτικό κόσμο, θα “παλέψει” ώστε αυτές οι μέρες να έρθουν γρηγορότερα και ο πρωτογενής τομέας να βρεθεί ξανά, στη θέση που του αξίζει».

* Με αισιοδοξία ο χαιρετισμός του αντιπεριφερειάρχη κ. Αθανασίου Παιδή ο οποίος σημείωσε ότι η Περιφέρεια στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και τον αγροτικό κόσμο. Αυτό φαίνεται έμπρακτα και από το γεγονός ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ενέργειές της εξασφάλισε 100.000.000 ευρώ για δράσεις και έργα στον αγροτικό τομέα.

Τα καθημερινά ζητήματα των παραγωγών ακτινιδίου έθεσε στον χαιρετισμό του ο προεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Θανάσης Ευθυμίου σημειώνοντας ότι η παραγωγή της χώρας είναι 180.000 τόνοι ενώ υπάρχουν ψυγεία αποθήκευσης μόνο για τους 100.000 τόνους. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα τα ακτινίδια να πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές κυρίως προς την Ιταλία η οποία στη συνέχισε τα πουλά ως δικά της σε πολύ ανώτερες τιμές. Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ακόμα ότι αν κατασκευαστούν ψυγεία τότε το ελληνικό ακτινίδιο θα έχει παρόν και μέλλον.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Στις δυνατότητες ανάδειξης του ακτινίδιου του Πυργετού και της Αιγάνης, αλλά και στις δράσεις του ως αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίλυση προβλημάτων των παραγωγών, αναφέρεται ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του προς τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κωνσταντίνο Κολλάτο, με αφορμή τη 12η Γιορτή Ακτινιδίου.

Στο μήνυμά του ο Θεσσαλός πολιτικός, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, συγχαίρει «τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την προσπάθειά τους να αναδείξουν ευρύτερα το ακτινίδιο της περιοχής μας» και υπενθυμίζει ότι «ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχα την ευκαιρία να συνδράμω στην αντιμετώπιση προβλημάτων που δυσχέραιναν την καθημερινότητα των παραγωγών. Το κύριο πρόβλημα που υπήρχε ήταν η άρδευση των καλλιεργειών και ειδικά του ευαίσθητου στα άλατα ακτινίδιου, με υφάλμυρο νερό. Μιας καλλιέργειας που έχει αναδειχθεί σε σήμα κατατεθέν της περιοχής χάρη στις προσπάθειες των καλλιεργητών του. Σε συνεργασία με τον δήμαρχο και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αιγάνης, η ένταξη του έργου “Αρδευτικό δίκτυο Πυργετού–Αιγάνης” του Δήμου Τεμπών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και η υλοποίησή του επιτρέπει, πλέον, την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ακτινιδίου.

Παράλληλα, ανταποκρινόμενοι σε σχετικό αίτημα, μειώσαμε τον ελάχιστο αριθμό μελών για τη σύσταση Ομάδας Παραγωγών στα Οπωροκηπευτικά ειδικά για το ακτινίδιο από 40 σε 20 μέλη».

Ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «η υλοποίηση των δύο αυτών δράσεων επέτρεψε στους παραγωγούς ακτινίδιου να αρδεύουν με ποιοτικότερο νερό και να συστήσουν μικρότερα συνεργατικά σχήματα -Ομάδα Παραγωγών- αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα κατάλληλα επιχειρησιακά προγράμματα για να δώσουν περαιτέρω αξία και ώθηση στα ακτινίδια που παράγουν».

* Ακολούθησε ομιλία για το ακτινίδιο από τον Δρ. Δημήτριο Σταυρίδη προϊστάμενο Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Λάρισας - Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργετού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο διοικητής της Π.Υ.Λ. κ. Ιωάννης Ράπτης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Π. Γούλας, ο διοικητής του Α.Τ. Ραψάνης κ. Σταύρος Ευαγγελίδης, ο πρώην δήμαρχος κ. Ν. Βαλσαμόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Τεμπών κ. Αχ. Διψάνας, Κ. Τσεργάς και Κ. Νταφούλης, Ασ. Σαΐτης, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ κ. Μιχάλης Καρατέγος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ευθύμιος Μπουζέκης, Βασίλης Ζάχος και Θωμάς Τζέκας, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Λάμπρος Ζάρρας οι πρόεδροι των Δ.Ε. Πυργετού και Συκουρίου κ. Αθ. Λαϊνάς και Γιώργος Καλότυχος, οι πρόεδροι των Τ. Κ. Ραψάνης κ. Ν. Γαγάρας, Αιγάνης κ. Κ. Ζαφείρης, Αμπελακίων κ. Σ. Μιχαλάκης, Τεμπών κ. Ι. Λαγούρας, Κρανιάς Ι. Μήτσιου, Τεμπών κ. Ι. Λυγούρας, Όσσας Ι. Μπίκας κ.α..

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Πέρσα Ευαγγέλου.

Στον χώρο της εκδήλωσης εδέσματα και χυμούς ακτινιδίου προσέφεραν γυναίκες του Πυργετού και της Αιγάνης, αλλά και εδέσματα από τον Αγροτοτουριστικό Συνεταιρισμό Γόννων «Αντιγονίδες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass