Οδηγίες για την καλλιέργεια της φυστικιάς

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2015 15:32 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:11

Η καλλιέργεια της φιστικιάς βρίσκεται αυτή την περίοδο στο στάδιο του λήθαργου. Η εποχή αυτή θεωρείται ιδανική τόσο για τη λίπανση, όσο και για το κλάδεμα των δένδρων. Παράλληλα, μέσω του καθαρισμού των δένδρων και των επεμβάσεων που προτείνονται παρακάτω, μπορούν να περιοριστούν σημαντικά ορισμένα φυτοπροστατευτικά προβλήματα την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Σε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας αναφορικά με τη φυστικιά αναφέρει:

 

ΚΛΑΔΕΜΑ

Το κλάδεμα καρποφορίας θα πρέπει να αρχίζει παραμονές έναρξης της νέας βλάστησης. Αφαιρείται κάθε ξερή βλάστηση και οι τομές στο υγιές ξύλο θα πρέπει να είναι καθαρές (δεν θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη μεταχρωματισμού), διαφορετικά κόβουμε πιο χαμηλά. Οι μεγάλες τομές θα πρέπει να καλύπτονται με επικαλυπτικά πληγών (π.χ. νοβαρίλ).

 

ΛΙΠΑΝΣΗ

Επειδή στις συνθήκες της κεντρικής Ελλάδας οι βροχοπτώσεις στα τέλη χειμώνα και κατά την άνοιξη είναι συνήθως ικανοποιητικές, δεν είναι απαραίτητη πιο πρώιμη λίπανση με βασικά λιπάσματα.

Για να γίνει σωστή λίπανση της φιστικιάς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

  1. Φυλλοδιαγνωστική ανάλυση κάθε 2η χρονιά (τη χρονιά της ακαρπίας) στα τέλη Ιουλίου.
  2. Εδαφολογική ανάλυση πριν τη φύτευση και στη συνέχεια ανά πενταετία.

 

Παρακάτω παραθέτουμε συστάσεις του αναπληρωτή καθηγητή δενδροκομίας, του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Νάνου Γεώργιου, για λίπανση ξηρικών (πίνακας 1) και αρδευόμενων (πίνακας 2) φιστικεώνων. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στην «Ημερίδα για το κελυφωτό φιστίκι» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

 

Πίνακας 1. Λίπανση ξηρικού φιστικεώνα.

Λίπανση (γρ./δένδρο)

Χρονιά ακαρπίας

Τέλος χειμώνα

300-400   Ν

100           Κ

Χρονιά καρποφορίας

Τέλος χειμώνα

600           Ν

500           Κ

150           P

Μάϊο - Ιούνιο

> 200           Κ

Ιούνιο - Ιούλιο

Διαφυλλικούς ψεκασμούς με πλήρη λιπάσματα πλούσια σε P ή και ουρία εναλλάξ

 

Πίνακας 2. Λίπανση αρδευόμενου φιστικεώνα.

Λίπανση (γρ./δένδρο)

Χρονιά ακαρπίας

Τέλος χειμώνα

600-700   Ν

 

Χρονιά καρποφορίας

Τέλος χειμώνα

600-700   Ν

1000         Κ

250-350   Ρ

Ιούνιο - Ιούλιο

500           Ν

200-300   Κ

Διαφυλλικούς ψεκασμούς με πλήρη λιπάσματα πλούσια σε P

 

 

 

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 

Καλλιεργητικά μέτρα

Με το κλάδεμα καρποφορίας πρέπει να γίνει σωστός καθαρισμός των δένδρων και καταστροφή των κλαδιών, ώστε να πετύχουμε μείωση προσβολών την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Έτσι, συστήνονται:

  • Επιμελής συλλογή, απομάκρυνση και καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών (εικόνα 1), για τη μείωση του πληθυσμού του ευρύτομου (Eurytoma plotnikovi), το οποίο διαχειμάζει ως ώριμη προνύμφη μέσα στους καρπούς αυτούς, τόσο πάνω στο δένδρο, όσο και στο έδαφος.

Για τον ακριβή προδιορισμό της εξόδου του εντόμου το Μάϊο, καλό θα είναι να συλλέγονται προσβεβλημένοι καρποί όταν καθαρίζονται τα δένδρα, να ελέγχεται ένα ποσοστό τους για την παρουσία προνυμφών στο εσωτερικό τους (εικόνα 2) και να τοποθετούνται σε πλαστικά ή γυάλινα διαφανή δοχεία, των οποίων το άνοιγμα σκεπάζεται με εντομοστεγές δίχτυ (π.χ. τούλι). Τα δοχεία αυτά, 2-3 ανά 10 στρέμματα, αναρτώνται σε προστατευμένο μέρος. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί πριν την εμφάνιση του εντόμου. Η Υπηρεσία μας παρακολουθεί την έξοδο του εντόμου τοποθετώντας κλωβούς σε διάφορες περιοχές και ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς μέσω των γεωργικών προειδοποήσεων.

  • Συλλογή και κάψιμο των ξερών και ημίξηρων κλάδων που τοποθετήθηκαν το φθινόπωρο κοντά στα δένδρα, για να ενεργήσουν σαν παγίδες για την ωοτοκία και διαχείμαση των ακμαίων του σκολύτη (Acrantus vestitus), ο οποίος είναι το σπουδαιότερο ξυλοφάγο έντομο της φιστικιάς.
  • Συλλογή των προσβεβλημένων από βοτρυοσφαίρια ταξικαρπιών της περσινής περιόδου (εικόνα 3), καθώς και των αντίστοιχων κλάδων που τις φέρουν. Η διαχείμαση του μύκητα γίνεται μεταξύ άλλων και σ’ αυτές, γι’ αυτό θα πρέπει να καίγονται ή αν πέφτουν στο χώμα να φρεζάρονται αμέσως.

 

Χημικά μέτρα

 

  • Αν την προηγούμενη χρονιά υπήρχε έντονη προσβολή ψύλλας, συνιστάται εφαρμογή χειμερινού πολτού στις αρχές της άνοιξης (λίγο πριν την έκπτυξη των οφθαλμών), για τον περιορισμό του διαχειμάζοντος πληθυσμού. Με την επέμβαση αυτή περιορίζονται επίσης δραστικά διαχειμάζοντες πληθυσμοί σκώρου και κοκκοειδών, σε περίπτωση που έχουν προηγηθεί τέτοιες προσβολές.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass