Οδηγίες για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών του βίκου και του μπιζελιού

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2015 15:44 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:13

Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας διαπιστώθηκε ότι στους Νομούς Μαγνησίας, Λάρισας (περιοχή Χαλκιάδων) και στις περιοχές όπου καλλιεργούνται τα ψυχανθή  βρίσκονται σε εξέλιξη οι  ασθένειες  της ασκοχύτωσης και του  περονόσπορου με   κτηνοτροφικό μπιζέλι και  βίκο  και αναμένονται  στα υπόλοιπα ψυχανθή. Για την αντιμετώπισή τους το Κέντρο σε δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων τονίζει:

 

ΑΣΚΟΧΥΤΩΣΗ (Αscochyta pisi,  A. pinodes)

Ξενιστές:  Ο μύκητας έχει πολλούς ξενιστές. Προσβάλλει ρεβίθια, μπιζέλι, κτηνοτροφικό μπιζέλι, βίκο, φακές, κουκιά, λαθούρι, φασόλι, τριφύλλι κ.α.

Συμπτώματα: Το παθογόνο διατηρείται εντός ή επί του σπόρου καθώς και επί των υπολειμμάτων της καλλιέργειας. Έτσι οι πρώτες μολύνσεις προέρχονται από το σπόρο και εμφανίζονται οι πρώτες κηλίδες στο λαιμό των φυτών.

Η προσβολή εκδηλώνεται με τον σχηματισμό καστανών περίπου κυκλικών, νεκρωτικών κηλίδων σε όλα τα υπέργεια μέρη των φυτών (στελέχη, μίσχοι, φύλλα, άνθη, λοβοί, κοτυληδόνες) και εμφανίζεται στον αγρό κατά κηλίδες, οι οποίες εφόσον  ο καιρός είναι βροχερός  εξαπλώνονται και μπορεί να καταλάβουν ολόκληρη την καλλιέργεια.

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ανάπτυξη του μύκητα πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες 7-27οC, με άριστη θερμοκρασία τους 14-24oC. Στους 5οC ο χρόνος επώασης του παθογόνου είναι 18 ημέρες. Τα ασκοσπόρια μεταφέρονται με τον άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις από τον προσβεβλημένο αγρό. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές  για την ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοση του.

Καταπολέμηση: 1) Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, 2) Χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου,               3) Αμειψισπορά 3-4 ετών με σιτηρά, 4) Ψεκασμοί των φυτών αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα της προσβολής με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

 

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Peronospora viciae f.sp. pisi)

 O περονόσπορος είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια των ψυχανθών. O μύκητας διαχειμάζει στα προσβεβλημένα φυτικά υπολείμματα και στον προσβεβλημένο σπόρο. Η μετάδοση του παθογόνου σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται με το σπόρο. Η διασπορά των σπορίων  του  μύκητα  γίνεται με τη βροχή και τον άνεμο.

Συμπτώματα:  Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται λευκές βαμβακώδεις εξανθήσεις και στην άνω επιφάνεια κίτρινες και τελικά καστανές γωνιώδεις κηλίδες. Η ασθένεια εμφανίζεται με παρόμοια συμπτώματα και στους λοβούς. Ακόμη προσβάλλονται και οι σπόροι, στην επιφάνεια των οποίων σχηματίζονται καστανές βυθισμένες κηλίδες.

Συνθήκες ανάπτυξης: Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η διαβροχή των φύλλων επί 4-6 ώρες, όταν η θερμοκρασίες κυμαίνονται από 7,5-20oC. Για τον σχηματισμό των σποριαγγείων απαιτείται σχετική υγρασία 80-90% επί 12 ώρες και θερμοκρασία μικρότερη των 15oC. Η ασθένεια ευνοείται από ομιχλώδη, υγρό και ψυχρό καιρό. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοση του.

Καταπολέμηση: 1) Αμειψισπορά 2-3 ετών, 2) Χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών, 3) Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας μετά την συγκομιδή, 4) Χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου, 5) Ψεκασμοί με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στις καλλιέργειες βίκου, μπιζελιού, φακής και άλλων ψυχανθών με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως copper oxide, copper oxychloride κ.α.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να τηρούνται αυστηρά :

  1. Οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων
  2. Το τελευταίο επιτρεπόμενο χρονικό όριο ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα κάθε σκευάσματος.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις των ψυχανθών να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass