ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ζεστό χρήμα αλλά και... πρόστιμα για τους αγρότες

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2015 9:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:34

Του Γιώργου Μακρή

Σε πληρωμές ύψους 386 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους προχωρά το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (ΥΠΑΠΕ) το επόμενο τρίμηνο αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 9 Μαρτίου όταν θ’ αρχίσει να καταβάλλεται η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ύψους 68 ευρώ το στρέμμα.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί (ευρωπαϊκές και εθνικές).

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕ – υπεύθυνος για την αγροτική ανάπτυξη κ. Βαγγέλης Αποστόλου στην πρώτη του συνέντευξη προς τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου, στην Ελλάδα έχουν καταλογιστεί βαρύτατα πρόστιμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάμεσα στα οποία και 327 εκατ. ευρώ για το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη». Τα 327 εκατ. ευρώ οι υπηρεσίες της ΕΕ ζητούν να ανακτηθούν έντοκα από τους αγρότες που τα εισέπραξαν και μάλιστα λέγοντας «όχι» στο ενδεχόμενο συμψηφισμού των χρημάτων αυτών με τις επιδοτήσεις που θα εισπράξουν οι εν λόγω παραγωγοί τα επόμενα χρόνια.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Συγκεκριμένα, όπως, ανακοίνωσε ο κ. Β. Αποστόλου, δρομολογούνται οι εξής πληρωμές:

-Από 9-11 Μαρτίου θα καταβληθούν 192 εκατ. ευρώ από τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης και τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι, η οποία θα είναι μειωμένη στα 68 ευρώ από 80 ευρώ αφ’ ενός επειδή πέρυσι αυξήθηκαν τα καλλιεργούμενα στρέμματα στα 2 εκατ. 730 χιλ. από 2 εκατ. 400 χιλ. κι αφ’ ετέρου επειδή λόγω της νέας ΚΑΠ μειώθηκε το ύψος της ενίσχυσης στο βαμβάκι από 201 στα 187 εκατ. ευρώ.

-Από 15-31 Μαρτίου θα πληρωθούν εκκρεμότητες ενισχύσεων των ετών 2010-11.

-Από 1-9 Απριλίου θα πληρωθούν τα ποιοτικά παρακρατήματα (όπως στο σκληρό σιτάρι, ελαιόλαδο, βόειο κρέας).

-Τον Μάιο θα πληρωθούν οι εκκρεμότητες των ενισχύσεων του 2012.

Το συνολικό ύψος αυτών των επιδοτήσεων είναι 273 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 113 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε αγρότες και κτηνοτρόφους από τον ΕΛΓΑ αλλά και ως αποζημιώσεις λόγω του καταρροϊκού πυρετού.

Αναλυτικά:

-Στις 17 Μαρτίου ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ για ζημιές από χαλάζι και ανεμοθύελλα έως την άνοιξη 2014.

-Στις αρχές Απριλίου θα καταβάλλει αποζημιώσεις 35 εκατ. ευρώ για ζημιές από πλημμύρες και βροχοπτώσεις,

-ενώ εντός του Μαΐου θα καταβάλλει και άλλα 40 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται κι ένα τμήμα για τις ζημιές που έγιναν πρόσφατα (πλημμύρες, παγετοί)

-Από τον Μάρτιο έως το τέλος Μαΐου θα καταβληθούν στους κτηνοτρόφους 13 εκατ. ευρώ για τα ζώα που θανατώθηκαν από καταρροϊκό πυρετό και ευλογιά το 2014.

Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου προέβη στην εκτίμηση ότι πιθανόν να μην επαρκέσουν τα φετινά έσοδα του ΕΛΓΑ για την πληρωμή των αυξημένων φέτος αποζημιώσεων εφ’ όσον συνεχιστούν οι ζημιές με τον ως τώρα ρυθμό και διαβεβαίωσε πως αν χρειαστούν επιπλέον χρήματα θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός επιφυλάχθηκε να αναφέρει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την πληρωμή των ενισχύσεων στη βιολογική κτηνοτροφία (κυρίως) και βιολογική γεωργία, επισημαίνοντας πάντως ότι εντός του τριμήνου θα αρχίσουν να τακτοποιούνται εκκρεμότητες των ετών 2012-13 για ν’ ακολουθήσουν από το 2014 και μετά.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ελλάδας για τον αγροτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, πρόστιμα ύψους 1,3 δισ. ευρώ έχουν ήδη βεβαιωθεί. Απ’ αυτά:

-Το 2015 το Υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) κατέβαλε 215 εκατ. ευρώ, ενώ

-το 2016 θα καταβληθούν άλλα 398 εκατ. ευρώ στην ΕΕ.

Για τα υπόλοιπα έχουν προγραμματιστεί δύο πληρωμές ύψους 400 εκατ. ευρώ το 2017 και 235 εκατ. το 2018 αλλά το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την ΕΕ προκειμένου να απομειωθούν.

Οι καταλογισμοί ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και:

-327 εκατ. ευρώ (μειώθηκε από τα 421 εκατ. ευρώ) που είναι το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη», τα οποία οι υπηρεσίες της ΕΕ ζητούν να ανακτηθούν έντοκα από τους αγρότες που τα εισέπραξαν και μάλιστα λέγοντας «όχι» στο ενδεχόμενο συμψηφισμού των χρημάτων αυτών με τις επιδοτήσεις που θα εισπράξουν οι εν λόγω παραγωγοί τα επόμενα χρόνια.

-465 εκατ. ευρώ που είναι καταλογισμοί σε βάρος ΕΑΣ και συνεταιρισμών που υπήχθησαν σε καθεστώς εκκαθάρισης.

-150 εκατ. ευρώ στα οποία ανέρχεται το λεγόμενο «πακέτο Κοντού», δηλαδή τα άτοκα δάνεια που είχαν δοθεί το 2008 σε ΕΑΣ για την αγορά δημητριακών.

Το θέμα των καταλογισμών βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να δηλώνει αποφασισμένη «να βάλει τάξη. Φωτιά παραλάβαμε. Τα πράγματα είναι ζόρικα. Η πραγματικότητα μας τραβά προς τα πίσω», παραδέχτηκε ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος είπε πως η κυβέρνηση προτίθεται να επωφεληθεί κοινοτικής ρύθμισης ώστε να μην πληρώνει στην ΕΕ περισσότερο από το 10% των συνολικών εισροών στη χώρα από την Ένωση, δηλαδή περίπου στα 220 εκατ. ευρώ.

ΑΠΩΛΕΙΑ

171 ΕΚΑΤ.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε, ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, η Ελλάδα έχασε 171 εκατ. ευρώ το 2014 από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής» επειδή δεν μπόρεσε να τα απορροφήσει. Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προσπαθεί να επεκταθεί η διάρκεια του προγράμματος και το 2016 (κανονικά έληγε το 2013, αλλά παρατάθηκε δύο χρόνια ως το 2015) καθώς η απορροφητικότητα είναι μόλις στο 63% και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κι άλλα χρήματα.

 

 

ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε άτοκη κατάθεση

230 εκατ. ευρώ για 7 χρόνια!

 

Σε άτοκη κατάθεση σε συστημική τράπεζα είχε από το 2007 έως τον Οκτώβριο του 2014 ο ΟΠΕΚΕΠΕ ποσό ύψους 230 εκατ. ευρώ που προέρχεται από προκαταβολή την οποία χορήγησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής» 2007-13.

Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση της «Ε», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητηθούν ευθύνες από τις διοικήσεις του οργανισμού καθώς, όπως πρόσθεσε, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν τον Οκτώβριο του 2014 «είχε ενοχλήσει το υπουργείο γιατί είχε τα συγκεκριμένα χρήματα άτοκα και γιατί δεν τα αξιοποιούσε. Δεν είναι η ώρα να σας πω ότι θα αναζητηθούν ευθύνες, είμαστε σε φάση παραλαβής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Β. Αποστόλου, ο οποίος άφησε σαφέστατες αιχμές κατά της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και για το γεγονός ότι το επιτόκιο της κατάθεσης των 230 εκατ. ευρώ στην ίδια τράπεζα από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι πριν τρεις ημέρες ήταν «0,3-0,4%, επιτόκιο που δεν έχει ούτε καν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πλέον τα 230 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε ρέπος 15 ημερών στην Τράπεζα της Ελλάδας με επιτόκιο 2,3-2,4%, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να γίνει το ίδιο και με 150 εκατ. ευρώ τα οποία «κάθονται», όπως υπογράμμισε ο κ. Β. Αποστόλου, «στο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Τα χρήματα αυτά αφορούν συγκεκριμένη στόχευση την οποία δεν θέλουμε να εμποδίσουμε. Σας το αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα χρημάτων που δεν αξιοποιούνται. Προς το παρόν δεν μας έχουν ζητηθεί. Θα δούμε τι θα γίνει μ’ αυτά», διευκρίνισε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass