ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2015 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:34

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αν και μπήκε ανοιξιάτικος ο Μάρτιος, τις επόμενες μέρες θα μας δείξει το χειμωνιάτικο πρόσωπό του, καθώς αναμένονται βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά, χωρίς όμως να επηρεάζονται άμεσα οι αγροτικές καλλιέργειες. Έτσι σήμερα Παρασκευή στο νομό Λάρισας αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 ως 16 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο αρχικά ο καιρός θα παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης. Βαθμιαία όμως θα συννεφιάσει και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Ανάλογες καιρικές συνθήκες την Κυριακή 8 Μαρτίου στη Θεσσαλία, ενώ η θερμοκρασία σε πτώση (7-9 βαθμούς Κελσίου). Τη Δευτέρα αναμένονται αρχικά συννεφιές και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά, κυρίως των ανατολικών περιοχών. Βαθμιαία όμως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Η θερμοκρασία σε πτώση (6-8 βαθμούς Κελσίου).

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών ύψους 275 εκατ. ευρώ περίπου, για το επόμενο διάστημα, έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, για να καθησυχάσει τους αγρότες που γκρινιάζουν από τη μεταφορά πόρων αγροτικής ανάπτυξης στην ΤτΕ. Έτσι θα δοθούν το διάστημα από 9-11 Μαρτίου 192 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις βάμβακος, ενώ η συνδεδεμένη θα ανέρχεται σε 68 ευρώ το στρέμμα, από 80 πέρσι, ως αποτέλεσμα της αύξησης στα καλλιεργούμενα στρέμματα. Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, επίσης, θα πληρωθεί το ποιοτικό παρακράτημα για λάδι, σκληρό στάρι και βόειο κρέας, ενώ από τις 15 έως τις 31 Μαρτίου θα καταβληθούν υπόλοιπα ενισχύσεων για το διάστημα 2010-2011 σε σηροτρόφους και μελισσοκόμους. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα εξοφληθούν εκκρεμότητες του 2014 σε παραγωγούς βιολογικών. Μέχρι τις 17 Μαρτίου θα πληρωθούν 25 εκ. ευρώ ως αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής, ενώ στις αρχές Απριλίου θα δοθούν 35 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς που ζημιώθηκαν το 2014 από πλημμύρες κ.λπ. Μέχρι τον Μάιο θα δοθούν αποζημιώσεις 40 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς περιοχών, όπως η Θεσσαλία, η Ήπειρος και η Στερεά Ελλάδα, ενώ όπως είπε ο κ. Αποστόλου ενδέχεται φέτος να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ, λόγω των τεράστιων ζημιών στην ελληνική επικράτεια. Τέλος, για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο (καταρροϊκός πυρετός κ.λπ) θα πληρωθούν αποζημιώσεις 13 εκατ. ευρώ μέσα στον Μάιο.

ΤΕΥΤΛΑ

Συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, θα έχουν σήμερα το απόγευμα οι τευτλοπαραγωγοί κι οι μηχανάτορες της χώρας, μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ ΑΕ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τους όρους που θα τους επιτρέψουν να μπουν και φέτος στα χωράφια τους και να τα σπείρουν, αλλά και τη συνέχιση της λειτουργίας της ζαχαροβιομηχανίας. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, περί της δυνατότητας να αυξηθεί έως και 40%, δηλαδή στα 53 ευρώ, το ποσό της συνδεδεμένης, ανά στρέμμα, εάν οι στρεμματικές καλλιέργειες κινηθούν στα επίπεδα των περίπου 95.000 στρεμμάτων, δημιουργούν ένα θετικό κλίμα, το οποίο θα γίνει ακόμη καλύτερο, εάν το τιμολόγιο του 2015 που θα ανακοινωθεί σήμερα είναι στα επιθυμητά επίπεδα. Πρόθεση της αντιπροσωπείας των τευτλοπαραγωγών είναι να ξεκαθαρίσουν το τοπίο σε σχέση με την αποπληρωμή του εναπομείναντος 45% των απαιτήσεών τους από την ΕΒΖ ΑΕ για την πρώτη ύλη που της παρέδωσαν στην καμπάνια του 2014, ήτοι ένα ποσό γύρω στα 8 εκατ. ευρώ, την αποζημίωση για τα ασυγκόμιστα, ύψους περίπου 600.000 ευρώ και εγγύηση ότι το τιμολόγιο δεν θα διαφοροποιείται από τα περσινά δεδομένα και πως δεν θα παρατηρηθούν και φέτος τα προβλήματα με τον χρόνο αποπληρωμής της σοδειάς.

ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Στις 20 Μαρτίου 2015 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα που εκτελεί ο ΕΛΓΑ. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, η διάρκεια της περιόδου θα είναι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015. Το πρόγραμμα, που είναι πενταετούς διάρκειας, θα καλύψει έκταση 5,2 εκατ. στρεμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, σε τμήματα των Νομών Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και στη Θεσσαλία σε τμήματα των Νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Η εκτέλεση του Προγράμματος γίνεται σύμφωνα με σχετική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΕΛΓΑ και της αναδόχου εταιρίας.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ

Στο μεταξύ ο ΕΛΓΑ κάνει γνωστό ότι ο αγρότης που θέλει να υπολογίσει την ασφαλιστική εισφορά που καλείται να πληρώσει στον ΕΛΓΑ, πρέπει να ακολουθήσει τα εξής: «Επιλέξτε το Νομό και την Καλλιέργεια του αγροτεμαχίου σας και εισάγετε τα Στρέμματα. Επιλέξτε το Είδος της εκτροφής σας και εισάγετε τον Αριθμό Ζώων. Αν έχετε περισσότερα από 3 αγροτεμάχια/εκτροφές, με τα + και - της τελευταίας στήλης του αντίστοιχου πίνακα προσθέστε τα ή αφαιρέστε τα. Πατήστε «υπολογισμός» για να έχετε έναν ενδεικτικό υπολογισμό της εισφοράς σας.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΔΙΛΟΦΟΥ

Τη σύγκληση επαναληπτικής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών του αύριο Σάββατο 7 Μαρτίου και ώρα 12.00, στο Κοινοτικό κατάστημα Διλόφου με θέματα: αρχαιρεσίες για εκλογή νέου ΔΣ, απαλλαγή μελών Δ.Σ., ανακοίνωσε το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Διλόφου Λάρισας. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γ.Σ. θα επαναληφθεί κατά τα προβλεπόμενα στο νόμο και το καταστατικού του Α.Σ. Υπενθυμίζεται στα μέλη πως δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες, χωρίς να έχουν τακτοποιηθεί οικονομικώς.

ΛΙΠΑΝΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ

Ημερίδα με θέμα την «Ορθή Διάγνωση Θρεπτικών Αναγκών - Λίπανση Βιομηχανικής Ντομάτας» διοργανώνει τη Δευτέρα 9 Μαρτίου από 11:00 π.μ. έως 13:30, στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας Λάρισας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΘΕΣΤΟ. Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο Τσαντήλας Χρίστος, δρ. Γεωπόνος-Εδαφολόγος, τακτικός ερευνητής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τη «χρήση εδαφολογικών και φυλλοδιαγνωστικών αναλύσεων στη λίπανση της βιομηχανικής Ντομάτας», ο Ευαγγέλου Ελευθέριος, διδάκτωρ Εδαφολογίας, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τα ερευνητικά αποτελέσματα - συμπεράσματα διετίας, του εφαρμοζόμενου προγράμματος εδαφολογικής χαρτογραφικής αποτύπωσης καλλιέργειας βιομηχανικής Ντομάτας» και ο Κουκουνάρας Αθανάσιος, λέκτορας, Εργαστήριο Λαχανοκομίας Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ. για τη «Θρέψη - λίπανση βιομηχανικής τομάτας».

ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

«Κανένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού σε αιγοπρόβατα ή βοοειδή δεν έχει εμφανιστεί και δηλωθεί επίσημα τους τελευταίους τρεις μήνες, σε καμία κτηνιατρική υπηρεσία και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Αυτό αναφέρει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας με ανακοίνωσή της, διαψεύδοντας ουσιαστικά όσα έχουν ειπωθεί-γραφτεί σε σχέση με τον καταρροϊκό πυρετό. Σύμφωνα με την Υπηρεσία «για να αποτιμηθούν τα ακριβή ποσοστά των οροθετικών ζώων (ζώα που φέρουν φυσική ανοσία για όλη την ζωή τους), βρίσκεται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ορολογική έρευνα που αφορά τόσο στα αιγοπρόβατα όσο και στα βοοειδή. Το ενδεχόμενο εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου έναντι του καταρροϊκού πυρετού παραμένει υπό εξέταση, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων της ορολογικής έρευνας. Όλα τα μέτρα πρόληψης της νόσου με την καταπολέμηση των εντόμων – φορέων, θα εφαρμοστούν σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπεύθυνες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Οι φήμες για παράνομη εισαγωγή εμβολίων από γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία) με τη συμμετοχή Ελλήνων κτηνιάτρων ή κτηνοτρόφων μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν. Τονίζεται ότι η χρήση τέτοιων παράνομων εμβολίων που δεν είναι γνωστό αν περιλαμβάνουν τον ορότυπο του ιού που διαπιστώθηκε ότι ευθύνεται για την επιζωοτία του 2014 στη χώρα μας, μπορεί να προκαλέσει νέα εμφάνιση και εξάπλωση της νόσου, πλήττοντας όλο το ζωικό κεφάλαιο της χώρας».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass