Έντονη αντίδραση αγροτών από τη Λάρισα για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2015 23:12 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:39

Απογοητευμένοι και θυμωμένοι δηλώνουν οι Θεσσαλοί -και όχι μόνο- αγρότες από την απόφαση του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ να συναινέσει στην υπουργική... προτροπή του ΥΠΑΑΤ περί «διαχείρισης των ταμειακών του διαθεσίμων, που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων στην Τράπεζα της Ελλάδας» και ήδη ξεκίνησαν συζητήσεις για τον τρόπο και τον χρόνο αντίδρασής τους.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο πρώτος δημόσιος οργανισμός που αποφασίζει να μεταφέρει τα ταμειακά του διαθέσιμα σε έντοκο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου ν’ αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση, τα τηλέφωνα, κυρίως των αγροτοσυνδικαλιστών σε όλη την Ελλάδα, «πήραν» φωτιά. Σήμερα συνεδριάζουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας προκειμένου να αποφασίσουν αν οι αντιδράσεις των αγροτών θα γίνουν πριν την καθιερωμένη πανελλαδική συγκέντρωση στις 15 Μαρτίου στο Κιλελέρ. Όσον αφορά στους βαμβακοπαραγωγούς της Φθιώτιδας (Λαμία, Λοκρίδα, Θήβα, κλπ) αυτοί θα περιμένουν αύριο Τετάρτη τις ανακοινώσεις του συντοπίτη τους υπουργού Βαγγ. Αποστόλου για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αγροτών και την Πέμπτη θα ξανασυνεδριάσουν για να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις, με πιθανότερη εξέλιξη την κάθοδό τους με τρακτέρ στην εθνική οδό, στο ύψος του Κάστρου.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τη συνομιλία μας με τον παραιτηθέντα (από τις 30-1-15) αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Αργύρη Μποτό, σχετικό αίτημα υπεβλήθη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και προς τη διοίκηση του Οργανισμού Αποζημιώσεων, όμως αυτό απερρίφθη από το Δ.Σ.

ΑΡΓ. ΜΠΟΤΟΣ: «ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑ»

Ομόφωνα όχι ψήφισε το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ στην προφορική πρόταση του αν. υπουργού Βαγγ. Αποστόλου περί μεταφοράς του Ταμείου (περίπου 230 εκατ. ευρώ) του ΕΛΓΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας, και στη σχετική διαβίβαση -από την Οικονομική Υπηρεσία του υπουργείου- εγγράφου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες το σκεπτικό της διοίκησης του ΕΛΓΑ είναι ότι «αυτή τη στιγμή τα χρήματα του Οργανισμού, κατόπιν διαγωνισμού είναι κατατεθειμένα σε διάφορες τράπεζες με 3μηνιαίες αποδόσεις και μια τέτοια κίνηση (σπάσιμο των αποδόσεων) θα απέφερε ζημιά της τάξεως των 350.000 ευρώ. Και όλα αυτά από τη στιγμή την οποία οι κυβερνήσεις από το 2011 ως και σήμερα δεν αποδίδουν στον ΕΛΓΑ, όπως προβλέπει σχετικός Κανονισμός το 20% των συνολικών εισφορών των αγροτών.

Κληθείς να σχολιάσει τα παραπάνω ο Βολιώτης αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Αργύρης Μποτός δήλωσε στην «Ε» τα εξής: «Τα χρήματα του ΕΛΓΑ δεν ανήκουν ούτε στη διοίκηση του Οργανισμού, ούτε στην κυβέρνηση, πόσο δε μάλλον όταν αυτή σταμάτησε από το 2011 να συνεισφέρει οικονομικά στον Οργανισμό, ως όφειλε. Τα χρήματα ανήκουν αποκλειστικά στους αγρότες και σε αυτούς οφείλουμε να τα επιστρέφουμε. Κόντρα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε (έλλειψη προσωπικού, πολλές ζημιές μέσα στο 2014) έχουμε καταφέρει να πληρώνουμε κάθε 20 μέρες περίπου. Το κάναμε στις 20 Φεβρουαρίου, θα ξαναπληρώσουμε στις 12 Μαρτίου και έπεται συνέχεια. Εάν μεταφερθεί το Ταμείο μας στην Τράπεζα της Ελλάδας, καταλαβαίνεται ότι αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να τηρηθεί κι εμείς θα είμαστε αναξιόπιστοι στους παραγωγούς μας».

ΧΡ. ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

«Δεν είχαμε καμία διάθεση να ασκήσουμε αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση ολίγων ημερών, αλλά τέτοιες κινήσεις δεν μπορούμε να τις ανεχτούμε. Τι θα πει “στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη χρησιμοποίησης των διαθεσίμων αυτών για πληρωμές δικαιούχων η Τράπεζα της Ελλάδας υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα;” Δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή εκκρεμότητες;».

Οργισμένος ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, μεταφέρει στην «Ε» την έντονη ανησυχία των αγροτών από την κυβερνητική αυτή κίνηση και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης των αγροτών.

«Δεν ξέρω αν είναι λογιστικό τρικ της κυβέρνησης στους δανειστές ή ουσιαστική οικονομική κίνηση. Αυτό που ξέρω είναι ότι μας οφείλονται πολλά χρήματα από τη συνδεδεμένη, τα αγροπεριβαλλοντικά, το πετρέλαιο και πολλά άλλα. Ας τα πληρώσουν και μετά εφόσον υπάρχουν αποθέματα ας τα μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αν δεσμευθούν τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και υπάρξουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, να ξέρουν πως θα τινάξουν στον αέρα γενικότερα την οικονομική κατάσταση της χώρας, αφού με αυτά τα χρήματα πληρώνουμε τις ρυθμίσεις οφειλών σε ταμεία και με αυτά θα ξεκινούσαμε τη σπορά των εαρινών καλλιεργειών» καταλήγει ο γνωστός συνεταιριστής.

ΒΑΓΓ. ΜΠΟΥΤΑΣ: ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ

Καθόλου ξαφνιασμένος από τις χθεσινές εξελίξεις δεν ήταν ο Καρδιτσιώτης Βαγγέλης Μπούτας, καθώς όπως δήλωσε στην «Ε» «η δέσμευση των χρημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να αποφασίσουν. Όσο θα βρίσκονται μέσα στην ΕΕ, θα πρέπει να λαμβάνουν αντιλαϊκά μέτρα. Δεν υπάρχει γιατρειά, όσο υπάρχει χρέος και τέτοιοι μηχανισμοί. Εμείς σαν ΕΟΑΣΚ θα συνεδριάσουμε σήμερα για να βολιδοσκοπήσουμε τις διαθέσεις των αγροτών και θα πράξουμε ό,τι μας πούνε. Μπορεί να ακούγεται συνηθισμένο, όμως ο αγώνας είναι μονόδρομος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass