ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων για τη φέτα

* Απορρίφθηκε αίτημα φοιτητών Βιοχημείας για δωρεάν μετακίνηση στο Μεζούρλο

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2017 22:05

Στην πλήρη υιοθέτηση της τεχνικής πρότασης-λύσης που κατέθεσε η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας για τη φέτα προχώρησε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, σε χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση, ενώ αντιθέτως δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει το αίτημα της δωρεάν μεταφοράς τους στο νέο κτίριο της Βιοχημείας στο Μεζούρλο, που κατέθεσαν οι φοιτητές της Σχολής.

Αναλυτικότερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας και ο τεχνικός σύμβουλος Γιάννης Κόκκουρας, αφού επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους για την αναγκαιότητα ονομασίας της ελληνικής φέτας ως Π.Ο.Π., ζήτησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο να ψηφίσει το αίτημα τους, ώστε να συμπεριληφθεί το εθνικό μας προϊόν στην παράγραφο Α της συμφωνίας CETA, μαζί με το ροκφόρ και την παρμεζάνα. Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και Ομοσπονδίες θα θέσει το παραπάνω αίτημα προς έγκριση και σε άλλα περιφερειακά συμβούλια της χώρας, αλλά και σε δημοτικά συμβούλια, ώστε αυτή να τύχει της μέγιστης δυνατής αποδοχής και το τελικό υπόμνημα να σταλεί στα ελληνικά κόμματα, ενόψει της ψηφοφορίας της Συμφωνίας στην ελληνική Βουλή (όποτε και αν αυτή έρθει). Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ψήφισαν λευκό, διότι υπενθύμισαν ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 16 Σεπτεμβρίου είχε καταψηφίσει συνολικά την Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία CETA και μια υιοθέτηση των προτάσεων της Ομοσπονδίας θα συνιστούσε εν μέρει ακύρωση της προηγούμενης απόφασης. Ακόμη ο εκπρόσωπος της ΧΑ, Αρτ. Καλούτσας ζήτησε να ενταχθεί στην απόφαση το αίτημα περί εισαγγελικής παρέμβασης, διότι πρέπει να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες αυτών που λειτούργησαν εντός της χώρας μας, με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών. Πρόταση που δεν έγινε δεκτή.

* Εν συνεχεία, εκπρόσωποι των φοιτητών της Βιοχημείας επανέλαβαν (αρχικά το είχαν ζητήσει στη συνεδρίαση του ΠΣ λίγο πριν τα Χριστούγεννα) το αίτημα τους για δωρεάν μεταφορά στο νέο κτίριο (το οποίο μάλιστα χαρακτήρισαν ακατάλληλο για τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες, καθώς δεν διαθέτει εργαστήρια και αμφιθέατρο) της Βιοχημείας στο Μεζούρλο.

Όπως ανέφεραν «το καλοκαίρι του 2016 εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο της Βιοχημείας, παρουσία και της Περιφέρειας, σε άκρως εορταστικό κλίμα και τον Σεπτέμβρη το τμήμα της Βιοχημείας (φοιτητές, διοικητικοί κτλ.) μεταφέρθηκε στο νέο κτίριο, αλλά η εικόνα που συνάντησαν δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού ο χώρος δεν κάλυπτε ούτε καν τις βασικές ανάγκες των φοιτητών. Έλλειψη εργαστηρίων-εξοπλισμού, έλλειψη αμφιθεάτρων, κ.λπ.. Ωστόσο το μείζον πρόβλημα γι΄ αυτούς είναι το κόστος μεταφοράς με το αστικό λεωφορείο, καθώς εκτός από τον χώρο της «Βιόπολις», στο Μεζούρλο έχει μεταφερθεί και η λέσχη σίτισης των φοιτητών Βιοχημείας-Ιατρικής. Έτσι για να μπορέσει κάποιος να πάει στο Πανεπιστήμιο, για οποιονδήποτε λόγο (ακόμα και για να φάει!), αναγκάζεται να χρησιμοποιεί το λεωφορείο. Αυτή τη στιγμή το μειωμένο εισιτήριο που καλείται να πληρώνει ο φοιτητής είναι 60 λεπτά, άρα το ελάχιστο για ένα μόνο «πήγαινε -έλα» στην σχολή είναι 1,20 (μηνιαία 35 ευρώ). Μπορεί το ποσό αυτό να φαντάζει μικρό αλλά για τις λαϊκές οικογένειες οι οποίες βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, είναι ένα πολύ βαρύ έξοδο» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο η απάντηση που δόθηκε στους διαμαρτυρόμενους φοιτητές είναι ότι η Περιφέρεια είναι αναρμόδια να παρέμβει, αφού το Αστικό ΚΤΕΛ είναι μια ιδιωτική κοινοπραξία και το μόνο που μπορεί να κάνει (και θα το πράξει) είναι να ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία την επιδότηση του εισιτηρίου, όπως γίνεται και στην Αθήνα. Μάλιστα στη σχετική πρόταση θα ενταχθούν και οι μαθητές που αναγκάζονται να μετακινούνται με το υπεραστικό ΚΤΕΛ από τα χωριά στις έδρες των δημοτικών κοινοτήτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Αν υφίσταται δυνατότητα πλήρους προστασίας της φέτας ως ΠΟΠ στη CETA πριν έρθει προς επικύρωση η συμφωνία στην ελληνική Βουλή, ζητά να πληροφορηθεί, επισήμως, από την Κυβέρνηση, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλώντας, ουσιαστικά, τους αρμόδιους υπουργούς να τοποθετηθούν επί του αιτήματος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Σε περίπτωση που υφίσταται αυτή η δυνατότητα ρωτά την κυβέρνηση αν προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός με αφορμή τη φημολογία για μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος με άλλοθι την CETA, ρωτά την κυβέρνηση αν θα καλέσει σε εγρήγορση την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αποτροπή λειτουργίας καρτέλ.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass