ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2015 10:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:48

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Βελτιώνεται σιγά σιγά ο καιρός, ο οποίος αποτελεί σύμμαχο των αγροτών που σκοπεύουν να εντείνουν τις επισκέψεις τους στα χωράφια, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Μάλιστα από βδομάδα οι θερμοκρασίες θα είναι καθαρά ανοιξιάτικες. Έτσι για σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) στο νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές συννεφιές, οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 ως 12 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, ενώ η θερμοκρασία σε άνοδο (11-14 βαθμούς). Την Κυριακή η θερμοκρασία θα ανέβει περαιτέρω (13-16 βαθμούς Κελσίου). Δευτέρα-Τρίτη οι συννεφιές θα επιστρέψουν, η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 12-13 βαθμών τις περισσότερες ώρες της μέρας και από Τετάρτη η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει ξανά.

 

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Αγώνα δρόμου προκειμένου να καταβληθούν τα χρήματα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων σήμερα το μεσημέρι, ώστε να είναι διαθέσιμα από αργά το βράδυ της ίδιας μέρας στα ΑΤΜ ή από το Σάββατο καταβάλει η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ολοκλήρωση των καταστάσεων των παραγωγών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πάντως η δέσμευση του υπουργού ότι η πληρωμή θα γινόταν μεταξύ 9-11 Μαρτίου δεν τηρήθηκε και αυτό προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας. Όπως είναι γνωστό το ποσό κυμαίνεται ανά καλλιεργητή (περίπου 46.000 δικαιούχοι) στα 68 ευρώ το στρέμμα και είναι μειωμένο λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 330.000 στρέμματα, δεδομένου ότι πέρυσι καλλιεργήθηκαν 2,4 εκατ. στρέμματα, ενώ φέτος 2,73 εκατ. στρέμματα».

--Θέμα ημερών είναι πλέον η εξόφληση των τευτλοπαραγωγών της χώρας για το 45% του υπόλοιπου της περσινής εσοδείας, μετά το πράσινο φως που έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς για τη χορήγηση νέου δανείου ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, προς την ΕΒΖ ΑΕ. Όσον αφορά στο νέο τιμολόγιο για το 2015 αυτό δεν ανακοινώθηκε μέχρι τώρα γιατί έπρεπε να διευκρινιστεί το μεταφορικό κόστος των τεύτλων (ποιος θα το επωμιστεί).

--Αντιθέτως για το καλοκαίρι οδεύει η πληρωμή της εξισωτικής στους κτηνοτρόφους, αφού προέχει η λύση με τις επιλέξιµες εκτάσεις, οι οποίες θα ξαναμοιραστούν μετά από συνεννοήσεις με τους ίδιους τους βοσκούς. Βέβαια αυτό θα πρέπει να γίνει νομότυπα, γιατί αρκετά πρόστιμα έχουμε πληρώσει στην ΕΕ σαν χώρα.

 

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΛΓΑ

Σήμερα Παρασκευή ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 11.098 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 22.603.467 ευρώ. Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε αμπέλια, ελιές, οπωροφόρα δέντρα, σιτηρά, σανοδοτικά φυτά, εσπεριδοειδή, καλοκαιρινές αροτραίες καλλιέργειες, κηπευτικά, βαμβάκια, ζαχαρότευτλα και καπνά και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια για τα έτη 2014 και 2015. Τα ποσά που θα καταβληθούν στη Θεσσαλία είναι: ΛΑΡΙΣΗΣ 1.842.999,24. ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ 56.708,82. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 448.436,67. ΤΡΙΚΑΛΩΝ 45.016,08. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πληρωμή οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να καλούν στον αριθμό 1540.

 

ΝΤΟΜΑΤΑ

Κατά ένα ευρώ παραπάνω για τους ντοματοπαραγωγούς του ΘΕΣΤΟ θα είναι οι φετινές τιμές, όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Αστέριος Σαπουνάς, ενώ φέτος η καλλιεργούμενη έκταση έχει αυξηθεί κατά 15% σε όλη την Ελλάδα. Κι αυτό λόγω της αυξημένης ζήτησης του ντοματοπολτού στη διεθνή αγορά σε συνδυασµό µε την ένταξη της καλλιέργειας στο νέο καθεστώς των συνδεδεµένων ενισχύσεων. Αναλυτικότερα ο κατάλογος του ΘΕΣΤΟ προβλέπει: Ολοκληρωμένη και 100% σύμβαση + 1 ευρώ. Club: για μ.ο. ξένων υλών <4 = + 2 ευρώ. Για < 4 brix = - 7 ευρώ, με κοινή συμφωνία μερών. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι είναι οι τιμές παραλαβής βιομηχανικής ντομάτας από τον «Νομικό», σύμφωνα με το τιμολόγιο για το 2015 που ανακοίνωσε η εταιρία.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

--Από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία παρατείνεται η προθεσμία νομιμοποίησης των σταβλικών και εν γένει κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων για 18 μήνες από τη λήξη της, δηλαδή μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2016.

--Οι βιοκαλλιεργητές που συμμετέχουν στη δράση της νέας πενταετίας 2012-2016 μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση εφαρμογής για το έτος 2014, από τις 6 Μαρτίου και μετά και εφόσον έχουν περάσει 3 έτη από την ημερομηνία πρωτοκόλλου της αίτησης ένταξης του 2012.

--Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 9 Απριλίου βρίσκεται το σχέδιο της ΥΑ του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με τίτλο «Κώδικας Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για την Προστασία των Νερών από τη Νιτρορύπανση Γεωργικής Προέλευσης», βάσει του οποίου θα καταρτιστούν οι νέες δράσεις και τα προγράμματα νιτρορύπανσης.

Αχελώος

Τη συνεργασία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ζήτησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι προκειμένου να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος θα βρεθεί στη Λάρισα και των τοπικών φορέων. Όπως έγινε γνωστό ο κ. Τσιρώνης προτίθεται να ξεκινήσει μια περιοδεία σε κρίσιμα εξελισσόμενα έργα της Θεσσαλίας και της Ηπείρου και φυσικά το έργο του Αχελώου είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του οικολόγου κυβερνητικού παράγοντα. Πριν τις επιτόπιες επισκέψεις, ο κ. Τσιρώνης επιθυμεί να συνομιλήσει με όλους τους τοπικούς φορείς. Μάλιστα η συμφωνία είναι στην επίσκεψη του στο φράγμα της Μεσοχώρας να τον συνοδεύει ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, οι διοικήσεις του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Αρχικά η επίσκεψη Τσιρώνη στη Λάρισα είχε προγραμματιστεί για προχθές Τετάρτη, αλλά μια μικρή ασθένεια του υπουργού, μετέθεσε την παρουσία του στη Θεσσαλία για την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαλήνης, σε συνέχεια της κίνησης «Χωρίς Μεσάζοντες», ανακοινώνει ότι, στα γραφεία του, που βρίσκονται στη Γαλήνη του Δήμου Κιλελέρ, διατίθενται τα παρακάτω προϊόντα: Φακές, Φασόλια και Ρεβύθια από παραγωγούς της περιοχής μας, Ελαιόλαδο «Yannis Tsaousis» (Εξαιρετικά παρθένο) από τα Λέικα Καλαμάτας, Μέλι Ανθόμελο και Πευκόμελο από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Θάσου και Αλεύρι από τους «Μύλους Κουτσιαρή». Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ. 2410-971.507 και 2410-972.418.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass