ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2017 22:05

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Χορτάσαμε βροχή τις περασμένες μέρες, ενώ εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν λόγω χαλαζόπτωσης σε καλλιέργειες που βρίσκονται σε χωριά των Δήμων Φαρσάλων, Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Το Σαββατοκύριακο θα συνεχίσει να είναι μουντό, αλλά από Τρίτη ο καιρός βελτιώνεται. Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας αναμένονται συννεφιές κατά περιόδους, με διαστήματα ηλιοφάνειας και μικρή πιθανότητα βροχής. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 ως 24 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο συννεφιές, με πιθανότητα βροχής προς το βράδυ, ενώ την Κυριακή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με αρκετά σύννεφα και θερμοκρασία από 18 ως 27 β. Από Δευτέρα η ηλιοφάνεια θα κυριαρχεί τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο υδράργυρος θα ανέβει ως προς τις μέγιστες τιμές. Τρίτη-Τετάρτη αίθριος καιρός και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Υποβολή

φορολογικών

δηλώσεων

Κάτι περισσότερο από ένα μήνα περιθώριο, μέχρι τις 30 Ιουνίου, έχουν οι αγρότες προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους για το 2017. Η νέα καταληκτική ημερομηνία ισχύει βάσει τροπολογίας που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες. Η νέα καταληκτική ημερομηνία για τις δηλώσεις φορολογίας ισχύει από το φορολογικό έτος 2016 και μετά. Επίσης με την ίδια τροπολογία μειώνονται οι δόσεις του φόρου εισοδήματος των συνεταιρισμών, των εταιριών και λοιπών νομικών προσώπων.

Ζημιές και διάθεση

για καρπούζια

Την είσοδό του έκανε ο περονόσπορος στις υπαίθριες καλλιέργειες με καρπουζιές σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται γκρίζες, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Μαγνησίας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου και τη μετάδοσή του. Σημειωτέον ότι η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Σχετικά με την καταπολέμηση, οι ειδικοί συνιστούν απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων και να γίνει ψεκασμός των φυτών μόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες. Στο μεταξύ, όσοι παραγωγοί καρπουζιών – πεπονιών είναι από τον Δήμο Λαρισαίων και επιθυμούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους την περίοδο του καλοκαιριού σε σταθερές θέσεις που καθόρισε το Δημοτικό Συμβούλιο, μπορούν να προσέρχονται στο Τμήμα Λαϊκών Αγορών Αθανασίου Διάκου 5, τηλ. 2410-531327 και να υποβάλουν σχετική αίτηση. Οι θέσεις και το τέλος που καταβάλλεται είναι δεδομένα και δεν θα υπάρξει περίπτωση δημιουργίας νέων.

Η ΕΑΣ Τρικάλων

αγοράζει μαλλιά

Η Ε.Α.Σ. Τρικάλων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι αγοράζει πρόβια μαλλιά. Για τον λόγο αυτό καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προβούν, είτε κατά την κουρά, είτε κατόπιν σε διαλογή των μαλλιών και την κατηγοριοποίηση ανάλογα με το χρώμα (λευκά – μαύρα). Με βάση αυτή την κατηγοριοποίηση θα τιμολογηθούν τα μαλλιά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 24310-86480.

Ανοικτές πόρτες

στα οινοποιεία

Το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαΐου, τα οινοποιεία της χώρας μας ανοίγουν τις πόρτες για να υποδεχθούν τους επισκέπτες τους. Οι «Ανοιχτές Πόρτες» είναι μια ενέργεια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού που έχει στόχο τη γνωριμία του κοινού με το κρασί. Τα επισκέψιμα οινοποιεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μας καλούν να αποδράσουμε και να μυηθούμε στο κρασί. Ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες, παρουσιάσεις αλλά και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων συνδυάζονται με το κρασί αυτό το διήμερο. Σε κάθε περιοχή, σε κάθε Κτήμα, το πρόγραμμα είναι διαφορετικό, ενώ στον νομό Λάρισας τουλάχιστον 3 έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι θα δέχονται κόσμο.

Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

Τέθηκε επιτέλους σε λειτουργία η διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταχώριση των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2017. Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης είναι η 9η Ιουνίου 2017. Αιτήσεις, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί έως και 9/6/2017 θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2017. Η έκδοση και ανάρτηση της εγκυκλίου περί της διαδικασίας μεταβίβασης Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ) έτους 2017 θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Μια από τις αλλαγές που έχουμε φέτος είναι ότι αυξάνεται το ποσοστό παρακράτησης υπέρ του Εθνικού Αποθέματος από 20% σε 25% στην περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης χωρίς γη, κάτι που δεν ισχύει για περιπτώσεις κληρονομιάς και μεταβίβαση μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού.

 

Υγιεινή

και ασφάλεια τροφίμων

Πρόγραμμα εκπαίδευσης του ΕΦΕΤ με τίτλο «Βασικές αρχές στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων» υλοποίει το Κ.Ε.Κ. της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (Κ.Ε.Κ. Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), για χειριστές τροφίμων επιχειρήσεων. Οι όροι και οι διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος καθώς και η διαδικασία των εξετάσεων για την έκδοση βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης από τον Ε.Φ.Ε.Τ. καθορίζεται με εγκύκλιο που έχει εκδώσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου επιτυγχάνεται αφενός η συμμόρφωση των επιχειρήσεων με την υπάρχουσα νομοθεσία και αφετέρου η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ τηλ:2410 579876/77, e-mail:larisa@kekgsevee.gr, ώρες: 08:30-16:30.

Παράταση στον διαγωνισμό

καλύτερου «νέου αγρότη»

Μέχρι τις 30 Αυγούστου παρατείνεται η προθεσμία για την ηλεκτρονική κατάθεση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό του Έλληνα «Καλύτερου Νέου Αγρότη 2017» που θα συμμετάσχει στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 18- 19 Οκτωβρίου 2017. Η παρουσίαση των υποψηφίων και η ανάδειξη της ελληνικής συμμετοχής θα γίνει κατά τη διάρκεια των εργασιών του 24ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Αγροτών που θα πραγματοποιηθεί στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) από τις 7-10 Σεπτεμβρίου 2017. Να υπενθυμίσουμε ότι τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου Νέου Αγρότη διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν αγρότες κάτω των 40 ετών, που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος. Τα κριτήρια του διαγωνισμού είναι Καινοτομία, Βιωσιμότητα, Προσανατολισμό στην αγορά. Τα τρία βραβεία θα απονεμηθούν για το καλύτερο έργο, το πιο βιώσιμο έργο, το πιο καινοτόμο έργο. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποστείλουν e-mail στο: greek.young.farmers@gmail.com για να λάβουν τη φόρμα της αίτησης και τις αναλυτικές πληροφορίες, ενώ μπορούν να επικοινωνούν και με το τηλέφωνο 6932-335569. Ο νικητής του διαγωνισμού, μαζί με αντιπροσωπεία νέων αγροτών, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση της συμμετοχής τους. Τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής καλύπτονται από τη διοργάνωση. Οι νικητές των βραβείων θα επωφεληθούν από την επικοινωνία και τη δημοσιότητα σε επίπεδο Ε.Ε. και το έργο τους θα παρουσιαστεί στις ιστοσελίδες των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Η ενίσχυση κυψελών

άνοιξε τις μελισσοκομικές δράσεις

Να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα Κέντρα Μελισσοκομίας και τις ΔΑΟΚ ώστε να λάβουν πίσω χρήματα από την αγορά πλήρων κυψελών και τις μετακινήσεις τους καλούνται μέχρι 14 Ιουνίου οι μελισσοκόμοι, στο πλαίσιο των δράσεων 3.1 και 3.2 του νέου μελισσοκομικού προγράμματος. Στις δράσεις περιλαμβάνεται και η στήριξη για την αγορά σκευασμάτων καταπολέμησης της βαρρόας, η κάλυψη δαπανών για την αναγνώριση των μελισσοκομικών προϊόντων σε ΠΟΠ/ΠΓΕ. Ως γνωστόν το πρόγραμμα 2017-2019 προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ που περιέχει 11 δράσεις βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση. Ωστόσο εγκύκλιος που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης δίνει το δικαίωμα να προχωρήσουν κάποιες περιπτώσεις, όπως η παραπάνω, πριν ακόμα βγουν οι εφαρμοστικές ΥΑ. Ανάμεσα στις 11 δράσεις περιλαμβάνεται και η στήριξη για την αγορά σκευασμάτων καταπολέμησης της βαρρόας, η κάλυψη δαπανών για την αναγνώριση των μελισσοκομικών προϊόντων σε ΠΟΠ/ΠΓΕ και οι ενισχύσεις στα κέντρα μελισσοκομίας. Η Αίτηση – Δήλωση είναι κοινή για τις δύο δράσεις(3.1 και 3.2) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αιτηθούν, εφόσον το επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις, την ένταξή τους ταυτόχρονα και στις δύο δράσεις.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass