ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2015 18:12 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:07

 

Του Φώτη Καραγιάννη

Απόλυτα θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει η Επιτροπή για την ίδρυση της πρώτης «Ένωσης Αγροτουρισμού Θεσσαλίας» από τους επιχειρηματίες και παραγωγούς, που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό και να γίνουν μέλη της. Αυτό κρίνεται τόσο από την παρουσία στις οργανωτικές συσκέψεις και εκδηλώσεις της νεοσύστατης Ένωσης, όσο και από τη διάθεση για συζήτηση, ενημέρωση και συμμετοχή.

Αποκορύφωμα αποτέλεσε η ιδρυτική συνέλευση της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 19 Μαρτίου 2015, στο Επιμελητήριο Καρδίτσας όπου εντάχθηκαν και τα πρώτα 25 μέλη, όλοι τους Καρδιτσιώτες επιχειρηματίες.

Όπως επισημαίνει το δραστήριο μέλος της Επιτροπής κα Ελένη Νικολαίδου - Πάλμου «η ικανοποίηση για τα πρώτα βήματα είναι διάχυτη σε όλους τους συντελεστές αυτού του καινοτόμου εγχειρήματος, ωστόσο ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε είναι πολύ μακρύς και ανηφορικός! To εγχείρημα θέλει δουλειά και έχει αρκετές δυσκολίες, γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη στήριξη και βοήθεια των επιχειρηματιών του κλάδου. Καταλαβαίνω ότι πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται τις αλλαγές, όμως αν δεν ξεκινήσουμε από τους ίδιους μας τους εαυτούς, πώς ζητάμε να δούμε αλλαγές στην δουλειά μας, στην κοινωνία μας, στις σχέσεις μας. Πρέπει όλοι μαζί να τραβήξουμε μπροστά για να πάμε μακριά. Ευχαριστούμε τους επαγγελματίες, τους εκπροσώπους της περιφέρειας, τους φορείς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πλέον ότι η «Ένωση Αγροτουρισμού Θεσσαλίας» χάρη στην αμέριστη συμπαράστασή τους είναι πραγματικότητα».

«ΚΡΑΧΤΗΣ» ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο αγροτουρισμός είναι μια δραστηριότητα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Κινητοποιεί και αναδιοργανώνει ολόκληρο το παραγωγικό σύστημα της υπαίθρου.  Στηρίζει την τοπική παραγωγή αυθεντικών προϊόντων ποιότητας και την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών.  Έχει τις ρίζες του στην πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία, στις τοπικές γεύσεις, στις παραγωγικές τεχνικές - όπως αυτές εξελίχθηκαν μέχρι σήμερα - στις παραδόσεις, στην ομορφιά του ελληνικού τοπίου και στην σοφή απλότητα του οικιστικού περιβάλλοντος της υπαίθρου. Τα οφέλη από την άσκηση του αγροτουρισμού διαχέονται σ’ ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό και όχι σε μια κλειστή ομάδα επαγγελματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό. Οι πρώτοι που ωφελούνται είναι οι ίδιοι οι επισκέπτες – τουρίστες, οι οποίοι απολαμβάνουν πρωτόγνωρες εμπειρίες, ερχόμενοι σε επαφή με τη φύση, τις ασχολίες τις υπαίθρου και τη ζωή στο χωριό. Ακολουθούν οι παραγωγοί των τοπικών προϊόντων, όσοι παρέχουν υπηρεσίες, τοπικοί επαγγελματίες, αλλά και οι απλοί κάτοικοι που βλέπουν τα χωριά τους να ζωντανεύουν.

Το Επιμελητήριο Καρδίτσας, έθεσε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στον τόπο μας και την οργάνωση όλων όσων ασχολούνται με το αντικείμενο.

Το σκεπτικό ήταν ότι το περιβάλλον είναι ο μεγαλύτερος «κράχτης» για την ανάπτυξη του τουρισμού σε μία όμορφη περιοχή όπως ο νομός Καρδίτσας και η Θεσσαλία γενικότερα, επομένως η ενθάρρυνση υλοποίησης επιχειρηματικών αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα της πολυπόθητης οικονομικής ανάκαμψης.

ΛΥΣΗ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ

Εξάλλου, κατά τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Καρδίτσας κ. Ηλία Αντωνίου, «η λύση στην οικονομική κρίση είναι οι συντονισμένες δράσεις με όραμα και εξωστρέφεια και η πίστη στη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, ο οποίος συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη μιας πλατιάς κλίμακας μορφών αγροτουρισμού, αρκεί ο επιχειρηματίας να τολμήσει να ασχοληθεί  με αυτή την καινοτόμα αλλά και επικερδή μορφή τουρισμού. Ο αγροτουρισμός είναι μια σχετικά νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα, όπου παρατηρείται μεταστροφή των προτιμήσεων των τουριστών προς πιο ανεξάρτητες μορφές, προσαρμοσμένες στα προσωπικά ενδιαφέροντα για περιπλάνηση στη φύση, άσκηση και αναζήτηση πολιτισμικών δραστηριοτήτων και διαφορετικών τρόπων ζωής».

Στη 13η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση το Επιμελητήριο Καρδίτσας οργάνωσε ημερίδα αφιερωμένη στον Αγροτουρισμό καλώντας ειδικούς, αλλά και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας (ΣΕΑΓΕ) κ. Φρατζεσκάκη. Στη συνέχεια και με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, οργανώθηκε συνάντηση με ενδιαφερομένους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού – αγροτουρισμού, απ’ όλες τις περιοχές του Νομού. Η συνάντηση έγινε στις 25 Νοεμβρίου 2014 στο Επιμελητήριο, στην οποία συμμετείχε – για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΣΕΑΓΕ κ. Νίκος Φραντζεσκάκης ο οποίος πρότεινε την ίδρυση «Ένωσης Αγροτουρισμού» στη Θεσσαλία, ξεκινώντας από την Καρδίτσα και συνεχίζοντας με παρόμοιες εκδηλώσεις στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν ομόφωνα το στόχο, και όρισαν Επιτροπή Πρωτοβουλίας για να προετοιμάσει το εγχείρημα. Η επιτροπή αποτελούνταν από τους κ.κ. :

•           Ελένη Νικολαϊδου – Πάλμου (Λίμνη Πλαστήρα)

•           Ευαγγελία Κρικζώνη (Ρεντίνα)

•           Δημήτρη Μάλκα (πεδινή ζώνη, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Νέας Γενιάς)

•           Θωμά Σκύλλα (Αργιθέα)

•           Κωνσταντίνα Χρηστάκου (Λίμνη Πλαστήρα, δραστηριότητες)

Έργο της Επιτροπής ήταν:

•           Να διερευνήσει το Νομοθετικό και Θεσμικό πλαίσιο για τον Αγροτουρισμό και τις σχετικές ειδικές μορφές τουρισμού.

•           Να προετοιμάσει σχέδιο καταστατικού και άλλα σχέδια εγγράφων (αίτηση εγγραφής κλπ).

•           Να οργανώσει ιδρυτική συνέλευση στην Καρδίτσα.

•           Να οργανώσει σε συνεργασία με τον ΣΕΑΓΕ εκδηλώσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης στις υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας.

Η Επιτροπή ολοκλήρωσε πρόσφατα το έργο της και προχώρησε στην οργάνωση της ιδρυτικής συνέλευσης για να πάρει «σάρκα και οστά» η «Ένωση Αγροτουρισμού Θεσσαλίας» όπερ και εγένετο!

ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΔΥΝΑΤΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η εκκίνηση που δόθηκε με τη συνέλευση ήταν δυνατή, αφού αρκετοί επαγγελματίες και παραγωγοί έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για ενεργό συμμετοχή.

Στη διάρκεια των εργασιών συζητήθηκε αναλυτικά, τί ακριβώς είναι ο αγροτουρισμός, ποια τα κύρια χαρακτηριστικά του, γιατί υπάρχει ανάγκη ύπαρξης μιας τέτοιας Ένωσης στη Θεσσαλία, τί είναι ο ΣΕΑΓΕ (Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος), ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι επαγγελματίες για να είναι μέλη της Ένωσης και ποιοι είναι οι στόχοι της ένωσης.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν εκπρόσωποι και σύμβουλοι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκπρόσωποι της «Αναπτυξιακής Καρδίτσας» και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τρικάλων και αντιπρόσωποι της  Τράπεζα Πειραιώς.

Μετά το τέλος της συνέλευσης υπήρξε η δυνατότητα εγγραφής στην Ένωση και έτσι συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός μελών ώστε να ιδρυθεί επίσημα η «Ένωση Αγροτουρισμού Θεσσαλίας».

Σε λίγες μέρες, αντιπροσωπεία της Ένωσης σκοπεύει να επισκεφθεί τα Τρίκαλα και το επόμενο διάστημα τους υπόλοιπους Θεσσαλικούς Νομούς για να ενημερώσει τους επαγγελματίες και τους παραγωγούς για τη νέα συνεργατική προσπάθεια.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ιδρύεται στις 19 Μαρτίου 2015, Σωματείο με την επωνυμία «Ένωση Αγροτουρισμού Θεσσαλίας» με έδρα στον Δήμο Καρδίτσας. Η έδρα της Ένωσης αλλάζει μόνο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Σκοποί της είναι:

α. Η μελέτη και προώθηση επίλυσης των προβλημάτων των επιχειρηματιών Αγροτουρισμού, Οινοτουρισμού και Τουρισμού της Υπαίθρου και ο συντονισμός της δράσης για την επίλυσή τους,

β. Η συμβολή στην ανάπτυξη των υπηρεσιών Αγροτουρισμού, Οινοτουρισμού και Τουρισμού της Υπαίθρου, ώστε να προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες, να προσελκύονται περισσότεροι επιχειρηματίες και να αυξάνεται η ζήτηση,

γ. Η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ με αίτηση γνώμης, και

δ. Η προώθηση με κάθε νόμιμο μέσο των συμφερόντων των μελών της.

Για την επίτευξη των σκοπών της Ένωσης υπάρχουν τα παρακάτω μέσα:

α. Η ενημέρωση & ενεργοποίηση των μελών για την επίτευξη των σκοπών της Ένωσης,

β. Η στενή συνεργασία της «Ένωσης Αγροτουρισμού Θεσσαλίας» με τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ και την ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ

γ. Οι παραστάσεις και η υποβολή υπομνημάτων στους αρμόδιους για την ενημέρωσή τους και η συνεργασία - σύμπραξη με άλλους συνδικαλιστικούς ή συλλογικούς φορείς.

δ. Η συγκρότηση επιτροπών δραστηριοτήτων από μέλη της Ένωσης,

ε. Κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια και δραστηριότητα.

Μέλη της Ένωσης είναι οι επιχειρηματίες αγροτουρισμού, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με επιχειρηματική έδρα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ή εκπρόσωποι αυτών με υπεύθυνη δήλωση.

Ο αριθμός των μελών της Ένωσης είναι απεριόριστος. Η είσοδος και η εγγραφή των νέων μελών επιτρέπεται καταρχήν ελεύθερα. Για να εγγραφεί κάποιος ως μέλος της Ένωσης πρέπει να είναι Έλληνας υπήκοος, να έχει συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας του, να είναι επιχειρηματίας Οινοτουρισμού και Τουρισμού της Υπαίθρου (ΑΦΜ και Έναρξη επιτηδεύματος - ΣΤΑΚΩΔ) και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του μέλους.

Δεν μπορεί να εγγραφεί ή να γίνει μέλος στην Ένωση όποιος στερείται τα πολιτικά του δικαιώματα με αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση Ελληνικού Δικαστηρίου.

Για την εγγραφή κάποιου ως μέλους απαιτείται αίτησή του προς το Δ.Σ. και έγκριση αυτής. Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η αίτηση αυτή ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να προσφύγει στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης και να ζητήσει την έγκρισή της. Η Γενική Συνέλευση αποφαίνεται τελεσίδικα.

Κάθε μέλος που εγγράφεται είναι «Δόκιμο» από την εγγραφή του. Αποκτά τα δικαιώματα του τακτικού μέλους μετά την πάροδο ενός έτους από αυτήν, με απόφαση του Δ.Σ., με την προϋπόθεση ότι θα είναι οικονομικά τακτοποιημένο και θα λειτουργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα για τον Αγροτουρισμό,  τον Οινοτουρισμό και τον Τουρισμό της Υπαίθρου από την ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ (μετά από αίτηση γνώμης, στην οποία μπορεί να απαντήσει εντός δύο μηνών από την αίτηση).

Μόνο τα τακτικά μέλη και με την προϋπόθεση ότι είναι οικονομικά τακτοποιημένα προς την Ένωση, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αρχαιρεσίες και στις Γενικές Συνελεύσεις της Ένωσης. Έχουν επίσης και δικαίωμα λόγου για θέματα που απασχολούν την Ένωση. Τα Δόκιμα μέλη δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, έχουν όμως δικαίωμα λόγου στη Γ.Σ.

Τα μέλη της Ένωσης υποχρεούνται στην καταβολή δικαιώματος εγγραφής είκοσι 20€ ευρώ και ετήσιας συνδρομής τριάντα 30€ ευρώ. Τα παραπάνω ποσά μπορούν να αλλάζουν με απόφαση της Γ.Σ.

Τα μέλη υποχρεούνται:

α. να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί για την επιτυχία των σκοπών της Ένωσης

β. να μετέχουν στις Γ.Σ. για όσο χρόνο έχουν δικαίωμα

γ. να καταβάλουν ανελλιπώς τη συνδρομή τους

δ. να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παρόντος, τις αποφάσεις της ΓΣ και του ΔΣ και

ε. Να συμμορφώνονται προς τα οριζόμενα για τον αγροτουρισμό από την ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ.

Κάθε μέλος της Ένωσης μπορεί να αποχωρήσει ελεύθερα οποτεδήποτε από την Ένωση, μετά από έγγραφη γνωστοποίηση προς το Δ.Σ., εκπληρώνοντας όλες τις υποχρεώσεις του.

Η Ένωση διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), αποτελούμενο από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ειδικό Γραμματέα, τον ταμία και δύο συμβούλους.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το κάλεσμα της νεοσύστατης «Ένωσης Αγροτουρισμού Θεσσαλίας» για συμμετοχή απευθύνεται κυρίως στους παρακάτω επιχειρηματίες:

- Όσοι/ες έχουν τουριστικά καταλύματα όλων των μορφών με δυνατότητα πρωινού, μεγίστης δυναμικότητας ως 40 κλίνες.

- Ιδιοκτήτες εστιατορίων, ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία. Τα προσφερόμενα εδέσματα με χρήση παραδοσιακών συνταγών και χρήση υλικών από τοπικούς παραγωγούς.

- Όσους/ες ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες υπαίθρου, ξεναγήσεις, περιηγήσεις.

- Εργαστήρια παραγωγής, έκθεσης, πώλησης παραδοσιακών τοπικών προιόντων, τοπικών εδεσμάτων και προιόντων λαικής τέχνης της περιοχής τους.

- Επισκέψιμα αγροκτήματα, αγροκάμπινγκ.

- Μικρές επισκέψιμες παραγωγικές μονάδες όπως Οινοποιεία, ελαιοτριβεία, τυροκομεία κ.α. (με εκθετήριο χώρο γευσιγνωσίας εκτός χώρου παραγωγής)

- Επισκέψιμα βιομηχανικά μνημεία στην ύπαιθρο, μουσεία, αναστηλωμένες πρώην μονάδες παραγωγής που εχουν αλλάξει χρήση και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ενδοχώρας συνδέοντας τον πολιτισμό με τον τουρισμό αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής.

- Όσους/ες ασχολούνται με αγροτικές μεθόδους παραγωγής και καλλιέργειας καθώς και όσους/ες ασχολούνται με παραγωγικές διαδικασίες που έχουν εκλείψει.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass