Να καταβληθούν οι ενισχύσεις Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2015 18:23

Την άμεση καταβολή των οφειλομένων ενισχύσεων Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας καθώς και προωθητικές δράσεις για το θεσμό της βιολογικής παραγωγής ζητούν με ερώτησή τους προς το υπουργείο 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελλου και τη συμμετοχή μεταξύ αυτών και των Λαρισαίων Ηρώς Διώτη και Άννας Βαγενά.

Όπως τονίζουν, «μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί ενισχύσεις για τη βιολογική γεωργία για το έτος 2012 –και μάλιστα όχι σε όλους τους παραγωγούς, ενώ για την κτηνοτροφία δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη εκταμίευση δόσης. Επιπλέον, ενώ έχουν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Γεωργίας όλες οι διαδικασίες για την πληρωμή των ενισχύσεων και για τα υπόλοιπα έτη μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα ποσά στους δικαιούχους.

Οι ενισχύσεις αυτές, που αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο για την εφαρμογή από τους γεωργούς νέων μοντέλων παραγωγής όπως η βιολογική γεωργία, δίνονται στους παραγωγούς ως αντιστάθμισμα στην απώλεια εισοδήματος, διότι παράγουν ποιοτικά προϊόντα, πολλές φορές εις βάρος της ποσότητας.

Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς αφού αναγκάζονται να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους (πιστοποιήσεις προϊόντων, σύμβουλοι, καλλιέργεια), χωρίς να λαμβάνουν την ανάλογη ενίσχυση. Το αποτέλεσμα είναι η απαξίωση του θεσμού, που μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην αποτυχία της συγκεκριμένης δράσης».

Αιτούμενοι τις άμεσες ενέργειες του υπουργείου «ώστε να εκταμιευτούν οι ενισχύσεις τουλάχιστον για τα έτη 2013 – 2014», καθώς και διευκρινίσεις για τους λόγους της μέχρι σήμερα καθυστέρησης, οι βουλευτές ζήτησαν συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση του θεσμού της βιολογικής παραγωγής, υποστηρίζοντας ότι η τελευταία «αποτελεί κομβικό και αναντικατάστατο κρίκο της παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, που μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αυτάρκεια της εσωτερικής κατανάλωσης με ισχυρά στοιχεία ταυτότητας, να στηρίξει τις αγορές τοπικών προϊόντων και να διεκδικήσει μερίδιο σε διεθνείς αγορές».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass