ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2015 8:18
Ζημιές σε σειρά αγροτικών καλλιεργειών προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπεσε τις τελευταίες ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Μακρυχωρίου. Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, το χαλάζι «χτύπησε» μποστάνια με καρπούζι, βερίκοκα καθώς και καλλιέργειες δημητριακών και βαμβακιού. Ήδη με εντολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, κλιμάκιο της Περιφέρειας μετέβη στην περιοχή για να εκτιμήσει σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ το μέγεθος του προβλήματος, ώστε να ακολουθήσουν άμεσα οι όποιες απαιτούμενες ενέργειες Ζημιές σε σειρά αγροτικών καλλιεργειών προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπεσε τις τελευταίες ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Μακρυχωρίου. Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, το χαλάζι «χτύπησε» μποστάνια με καρπούζι, βερίκοκα καθώς και καλλιέργειες δημητριακών και βαμβακιού. Ήδη με εντολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, κλιμάκιο της Περιφέρειας μετέβη στην περιοχή για να εκτιμήσει σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ το μέγεθος του προβλήματος, ώστε να ακολουθήσουν άμεσα οι όποιες απαιτούμενες ενέργειες

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Δυστυχώς ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες του νομού προκάλεσε η χθεσινή βροχόπτωση που συνοδεύτηκε από χαλαζόπτωση σε ορισμένες περιοχές του νομού, ενώ η αγωνία των αγροτών παρατείνεται και σήμερα, αφού φαίνεται να είναι η τελευταία δύσκολη μέρα του μήνα από πλευράς καιρικών συνθηκών.

Έτσι σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας αναμένονται αρχικά συννεφιές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Βαθμιαία όμως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 ως 27 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο αναμένονται πρόσκαιρες συννεφιές, αυξημένες στις ηπειρωτικές περιοχές και πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές, κυρίως στις δυτικές περιοχές. Η θερμοκρασία σε άνοδο (27 - 29 βαθμούς Κελσίου). Οριστική βελτίωση του καιρού περιμένουμε από την Κυριακή, οπότε ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και η θερμοκρασία σε νέα άνοδο (28 - 30 βαθμούς Κελσίου). Από Δευτέρα η ηλιοφάνεια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, ενώ μέρα με τη μέρα ο υδράργυρος θα ανεβαίνει, με αποκορύφωμα τη μεθεπόμενη Κυριακή, όταν η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς.

ΣΙΤΗΡΑ

Περίπου το 60% της παραγωγής σιτηρών αλωνίστηκε και ήδη αποθηκεύθηκε στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ η τάση της αγοράς είναι ανοδική. Όσοι δεν πρόλαβαν να αλωνίσουν και τους πρόλαβαν οι βροχές του τελευταίου 48ώρου ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα στην ποιότητα των σιτηρών. Όσον αφορά στην τιμή η ΕΑΣ Βόλου και η ΕΑΣ Λαμίας την καθόρισε στα 25 λεπτά. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Ένωσης Βόλου Νικήτα Πρίντζο «οι καλλιεργητές έχουν τη δυνατότητα να παραδίδουν το σκληρό σιτάρι στην Ένωση και να πληρώνονται αμέσως με 25 λεπτά το κιλό. Η οργάνωση δεσμεύεται μάλιστα απέναντί τους ότι σε περίπτωση που η τιμή του προϊόντος ακολουθήσει ανοδική πορεία, θα έχουν την προοπτική να εισπράξουν συμπληρωματική τιμή ανάλογη με τη μέση τιμή πωλήσεων που αυτή θα πετύχει τους επόμενους μήνες, αφού αφαιρεθούν 1-2 λεπτά για τα έξοδά της».

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Και μιας ο λόγος για τον Νικήτα Πρίντζο, αυτός δεν ξέχασε την προ 3ετίας πρότασή του, η οποία είχε συζητηθεί σε σύσκεψη συνεταιριστών στα Αμπελάκια, για τη σύσταση και δημιουργία μιας και δυνατής πανθεσσαλικής συνεταιριστικής οργάνωσης, η οποία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πρωτογενή τομέα. Ήδη τα πρώτα τηλεφωνήματα έχουν γίνει και κάποιοι απάντησαν θετικά, κι άλλοι με επιφύλαξη. Όσοι ανήκουν στην τελευταία κατηγορία προσάπτουν στον Βολιώτη ισχυρό άνδρα της ΕΑΣ τη μομφή της συνεργασίας με τον Τζανέτο Καραμίχα (GAIA Επιχειρείν) στο θέμα των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ, ενώ εξεταζόταν η λύση μιας πανθεσσαλικής πρωτοβουλίας στον φορέα υλοποίησης του προγράμματος.

Σχετικά με το μέλλον του Πανελλήνιου Οργάνου Αγροτών που συναντήθηκε δύο φορές στον Πλαταμώνα, από βδομάδα προγραμματίζεται νέα συνάντηση αυτή τη φορά στη Λάρισα, με οικοδεσπότη τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Βέβαια ό,τι αποφασιστεί δεν μπορεί να εφαρμοστεί\υλοποιηθεί πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΓΑΛΑΖΙΟΙ

«Άναψαν» τα αίματα στην πρόσφατη κομματική σύσκεψη της ΝΔ στη Λάρισα με ομιλητή τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη, καθώς ο συνεταιριστής Χρήστος Σιδερόπουλος χρειάστηκε να εκφράσει δημοσίως το παράπονό του για τη λίστα των ομιλητών για να του δοθεί ο λόγος, κάνοντας λόγο «για εσκεμμένη περιφρόνηση των αγροτών από τη ΝΟΔΕ». Οι αιχμές του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών προς το κόμμα του συνεχίστηκαν, καθώς παρατήρησε ότι «τα γαλάζια στελέχη σε κεντρικό επίπεδο και στο πλαίσιο της αντιπολίτευσης δεν έχουν σηκώσει όσο θα έπρεπε τις μη πληρωμές των αγροτών από μία σειρά προγραμμάτων (αγροπεριβαλλοντικά, πετρέλαιο, Σχέδια Βελτίωσης, εξισωτική κλπ). Όταν κυβερνούσαμε εμείς και περνούσε μία μέρα από την καθορισμένη για πληρωμές ο ΣΥΡΙΖΑ χαλούσε τον τόπο. Εμείς γιατί δείχνουμε τόση ανοχή;» αναρωτήθηκε ο συνδικαλιστής.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

Τριήμερο σεμινάριο για επαγγελματίες μελισσοκόμους (αριθμός συμμετεχόντων έως 30 άτομα) από 29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου, στις εγκαταστάσεις του Κ.Δ. Λάρισας (πρώην ΚΕΓΕ) και ώρα από 15:00 έως 21:00 θα πραγματοποιήσουν το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Λάρισας και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας.

Η θεματολόγια θα είναι η εξής: Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου, μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του, μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ εκπαιδευτής θα είναι ο Μιναχείλης Κωνσταντίνος Γεωπόνος MSc. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους : Μπάσδρα Γεώργιο Γεωπόνο MSc υπεύθυνο Κ.Δ.ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 2410- 621353 και στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Λάρισας τηλ. 2410-533306 (κάθε Τετάρτη).

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέοι Αγρότες που μπήκαν πέρυσι στο πρόγραµµα για πρώτη φορά και έλαβαν δικαιώµατα από μεταβίβαση, τα χάνουν, βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αφορά γονείς που μεταβίβασαν στα παιδιά τους τα χωράφια τους και τα περσινά τους δικαιώματα για το σύνολο της περιουσίας τους με τη χρήση της φόρμας (εντύπου) 6 που αναφέρεται στη μεταβίβαση με μίσθωση έκτασης και δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα καταλήγουν στο Εθνικό Απόθεµα, δεδοµένου ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει τις συγκεκριμένες πράξεις. Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες νέους που εντάχθηκαν στη δεύτερη πρόσκληση του Μέτρου 1.1.2 και χάνουν τη στρεμματική ενίσχυση του 2014, όπως τη χάνουν και αυτοί που τους μεταβίβασαν τα χωράφια. Τώρα περιμένουν τα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα που σίγουρα θα τους δώσουν πολύ λιγότερα χρήματα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι δεν χάνονται τα χωράφια, αλλά µόνο τα χρήµατα για φέτος και καλεί τους Νέους Αγρότες να κάνουν νέα αίτηση, προκειµένου να τους εγκριθούν από την αρχή δικαιώµατα μέσα από το Εθνικό Απόθεµα.

ΖΙΖΑΝΙΟ

- Μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 15 Ιουνίου για τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, κι ενώ χιλιάδες είναι οι αγρότες που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τη διαδικασία, νέα ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ υπενθυμίζει στους παραγωγούς την ποινή 1% ανά ημέρα για τους εκπρόθεσμους, τονίζοντας ότι οι αιτήσεις μπορεί να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα άμεσων ενισχύσεων του οργανισμού θα κλείσει οριστικά και αμετάκλητα στις 11 Ιουλίου. Η υποβολή των αιτήσεων μέσω της on-line εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι δυνατή έως 30 Ιουνίου, βάσει της ανακοίνωσης.

-Η Επιτροπή Ακτινιδιοπαραγωγών Ν. Πιερίας καλεί τους παραγωγούς ακτινιδίου του νομού σε συνάντηση τη Δευτέρα 22 Ιουνίου στις 8.00 μ.μ. στο καφέ (NODO) ΝΟΝΤΟ για να συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον του ακτινιδίου στο νομό μας καθώς και τη δυνατότητα δημιουργίας Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974-879630.

- Τέλος στις αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων, καθώς και πάσης φύσεως ακινήτων, εάν δεν έχει καταβληθεί πρώτα από τον πωλητή το οφειλόμενο τέλος ακίνητης περιουσίας, αφού σύμφωνα με το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης επανέρχεται σε ισχύ η υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας στους συμβολαιογράφους για τη μεταβίβαση ακινήτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass