ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Διπλή μείωση προκαταβολής φόρου σε αγρότες

* Άμεση λύση στην υπερφορολόγηση Αγροτικών Συνεταιρισμών ζητά το Ο. Ε. Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2015 7:34

Διευκρινίσεις για την προκαταβολή φόρου που θα καταβάλουν όσοι αποκτούν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχειρηματική δραστηριότητα παρέχει η ΠΟΛ. 1120/15.6.2015 που δόθηκε στη δημοσιότητα. Με την εγκύκλιο δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με την εκχώρηση των μη εισπραχθέντων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας στο Δημόσιο, την έκπτωση 2% σε περίπτωση εξόφλησης της οφειλής από φόρο εισοδήματος μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης αλλά και την προκαταβολή φόρου για αυτούς που αποκτούν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως ακριβώς ορίζεται ειδικά κατά το φορολογικό έτος 2014 σε όσους αποκτούν εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα το προς βεβαίωση ποσό φόρου της παρ.1 του άρθρου 69 περιορίζεται στο μισό, έστω και αν δεν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά. Συνεπώς, σε όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση για πρώτη φορά και ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή του φόρου περιορίζεται στο 1/4, δηλαδή περιορίζεται κατά 1/2 επειδή υποβάλλουν δήλωση για πρώτη φορά βάσει της παρ.1 του άρθρου 69 και επιπλέον κατά 1/2 επειδή ασκούν αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Άμεση λύση για τη φορολόγηση των κερδών που αποκτούν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών που ιδρύθηκαν και έκαναν έναρξη δραστηριότητας από 01/01/2013 έως 23/07/2013 και έχουν υπερδωδεκάμηνη χρήση ζητά το ΠΤ Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου καθώς τα κέρδη τους φορολογούνται στο σύνολό τους με συντελεστή 26%.

Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Σπ. Βαλιώτης η συγκεκριμένη φορολόγηση έρχεται σε αντίθεση με την παρ. 2 του άρθρου 58 του Ν. 4172/23-7-2013, η οποία αναφέρει ότι: Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών φορολογούνται με συντελεστή 13%. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα κέρδη που αποκτούν αγροτικοί Συνεταιρισμοί που ιδρύθηκαν μετά τις 23/07/2013 και που σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 8 του Ν. 4172/2013, δήλωσαν ως ημερομηνία λήξης του φορολογικού έτους την 31/12/2013, (διότι δεν είχαν το δικαίωμα να δηλώσουν υπερδωδεκάμηνη χρήση) φορολογήθηκαν για μεν τα κέρδη της χρήσης που έληγε την 31/12/2013 με συντελεστή είκοσι έξι τοις εκατό (26%), για δε τα κέρδη της χρήσης 2014 με συντελεστή 13%. Διαπιστώνουμε με τα παραπάνω ότι δεν έχουμε την ίδια φορολογική αντιμετώπιση.

Γι’ αυτό τον λόγο προτείνουμε, η φορολόγηση των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών που το φορολογικό έτος υπερβαίνει τους 12 μήνες να φορολογηθούν για τα κέρδη 2013 με συντελεστή 26%, για δε τα κέρδη της χρήσης 2014 με συντελεστή 13% Ο υπολογισμός των κερδών για τη χρήση 2013 να γίνει με τον τύπο ν/ν+12 χ συνολικά κέρδη, όπου ν οι μήνες λειτουργίας του συνεταιρισμού το 2013.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass