×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/19356

ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Το χαλάζι έφερε απόγνωση στο Μακρυχώρι

* Μ. Μαμάρα: «Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ»

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2015 8:00

 

 

 

Σημαντικές ζημιές υπέστησαν σειρά καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή του Μακρυχωρίου στον Δήμο Τεμπών, από τη χθεσινή χαλαζόπτωση. Κλιμάκιο αποτελούμενο από την αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρία Μαμάρα, τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας κ. Παναγιώτη Καλφούντζο, τους αντιδημάρχους Τεμπών κ. Δημήτρη Τσέτσιλα και Στέλιο Σαΐτη, γεωπόνους του ΕΛΓΑ καθώς και παραγωγούς, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι αυτοψία στις πληγείσες εκτάσεις.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, ζημιές υπέστησαν περί τα 5.000 στρέμματα καλλιεργειών βερίκοκου, ροδάκινου, δημητριακών, σιτηρών καθώς και μποστάνια με καρπούζια. Μεγαλύτερες ήταν οι καταστροφές σε προϊόντα που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής όπως τα βερίκοκα, τα καρπούζια και τα εναπομείναντα δημητριακά. Η αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στην αναγγελία της ζημιάς και να δρομολογήσει το ταχύτερο δυνατό τις διαδικασίες εκτίμησης και καταγραφής για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. «Δυστυχώς για μία ακόμη φορά οι καιρικές συνθήκες έρχονται να δώσουν ένα σημαντικό χτύπημα σε παραγωγούς της περιοχής του Μακρυχωρίου σε μία δύσκολη συγκυρία. Πρέπει οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να κινηθούν γρήγορα και με δικαιοσύνη να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την αποζημίωσή τους» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μαμάρα.

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Για ολική καταστροφή, χθες, στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε.Μακρυχωρίου – Ελάτειας και Ευαγγελισμού και συγκεκριμένα στις περιοχές Αρμάνια, Κιντίκια, Γιαλντάς, Προσήλιο, Γκουτζά-Μπαγλάρ και Καλάμτσα αναφέρεται η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Τεμπών από τη σφοδρή χαλαζόπτωση διάρκειας περίπου τριάντα λεπτών μεταξύ 7 και 8 το πρωί.

Επλήγησαν ολοκληρωτικά καλλιέργειες με καρπούζια, βερίκοκα - το οποία ήταν στο στάδιο της συγκομιδής, αχλάδια, κηπευτικά, καλαμπόκι, βαμβάκι και αμύγδαλα. Ειδικά για τα τελευταία η χθεσινήχαλαζόπτωση ολοκλήρωσε την καταστροφή εξαιτίας του παγετού του Μαρτίου.

Άμεσα η δημοτική αρχή του Δήμου Τεμπών με τους υπαλλήλους του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής.

Επίσης τις περιοχές που επλήγησαν επισκέφτηκε κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας με επικεφαλής την αντιπεριφεριάρχη κ. Μαρία Μαμάρα και τον διευθυντή του γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας κ. Παναγιώτη Καλφούτζο καθώς επίσης και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον γεωπόνο κ. Κώστα Καραμπάτσα για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Ήδη από τον αρμόδιο ανταποκριτή του ΕΛΓΑ της Δ.Ε.Μακρυχωρίου έγινε αναγγελία ζημιάς από τον ΕΛΓΑ. Από αύριο και για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν προσερχόμενοι στον αρμόδιο ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στο Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης στο Μακρυχώρι για να καταθέσουν δήλωση ζημιάς.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Αν και βρίσκεται εκτός Ν. Λάρισας για προσωπικούς λόγους, άμεση ήταν η κινητοποίηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών κ. Γιώργου Μανώλη στο θέμα ζημιών μετά τη χθεσινή πρωινή έντονη χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή Μακρυχωρίου, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε απόγνωση οι παραγωγοί προϊόντων που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής.

Ήρθε αμέσως σε επαφή με παραγωγούς και χαρακτηριστικό της έκτασης της ζημιάς που σημειώθηκε είναι η απάντηση που έδωσε παραγωγός καρπουζιών, "κ. Μανώλη ξεμποστανιάσαμε σε μία ώρα, τελειώσαμε πάμε για διακοπές".

Ο κ. Γιώργος Μανώλης επικοινώνησε αμέσως με τον Προϊστάμενο του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Τεμπών κ. Σπύρο Μπετχαβέ και ενημερώθηκε ότι θα γίνει αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ, στη συνέχεια και εντός 15/ημέρου θα πρέπει οι παραγωγοί να καταθέσουν τις δηλώσεις ζημιάς. Επίσης σήμερα Παρασκευή ή τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Λάρισας με επικεφαλής τον επόπτη του Ν. Λάρισας κ. Σπυρόπουλο.

Τέλος ο κ. Γιώργος Μανώλης, αναφέρει ότι «ο ΕΛΓΑ πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες αποζημιώσεων γρήγορα διότι οι παραγωγοί καρπουζιού, έχουν επιβαρυνθεί με το κόστος παραγωγής το οποίο είναι από τα ψηλότερα κόστη παραγωγής και ενώ ήταν έτοιμοι να εισπράξουν τους κόπους τους, ήρθε η σημερινή χαλαζόπτωση και τους έκανε "νοικοκυραίους".

Gallery άρθρου

{gallery}19356{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass