ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΣΙΡΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ

«Λέοντες» και «αμνοί»…

* Οι προσυμφωνίες του χειμώνα μεταξύ κρεατοπαραγωγών και κτηνοτρόφων «έφαγαν» τις πασχαλινές τιμές των αμνοεριφίων

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2018 21:24

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι αναφορικά με τις τιμές των αμνοεριφίων, ενόψει της πασχαλινής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας επενδύουν πολλά για να ανασάνουν οικονομικά.

Και αυτό γιατί αρκετοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε άτυπο δανεισμό για να ταΐσουν τα ζωντανά τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε μεγάλους κρεατοπαραγωγούς, με την προϋπόθεση αφού σφάξουν να τα πωλήσουν –για τον αναγκαίο συμψηφισμό- σε αυτούς. Το σκηνικό αυτό διαμορφώθηκε και πέρυσι, με αποτέλεσμα η άτυπη αυτή ομηρία των παραγωγών να αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική τους ικανότητα, παρασύροντας γενικότερα τις τιμές προς τα κάτω. Σύμφωνα με πολλούς κτηνοτρόφους του κάμπου «φέτος ο καιρός δεν βοήθησε, διότι η αυξημένη υγρασία και οι πολλές βροχές προκάλεσαν ασθένειες στα ζώα, ενώ περιόρισαν το υπαίθριο γρασίδι, άρα αυξήθηκαν τα έξοδα συντήρησης».

Την ίδια ώρα η πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη να επαναφέρει την τετράγωνη σφραγίδα για τα ελληνικής εκτροφής αμνοερίφια, κοτόπουλα και χοιρινά, προκειμένου να μην υπάρξουν αθρόες ελληνοποιήσεις ενόψει Πάσχα ικανοποίησε εν μέρει τους κτηνοτρόφους, καθώς γεννά ερωτηματικά η επιλογή του ερυθρού χρώματος για τα ελληνικά αμνοερίφια, από μπλε που ήταν μέχρι πρότινος.

ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ

Ξεκίνησαν οι σφαγές των αμνοεριφίων, κυρίως των μικρών (ως 5-6 κιλά) για να φύγουν προς Ιταλία, καθώς το Πάσχα των Καθολικών έρχεται κατά μια εβδομάδα νωρίτερα από αυτό των Ορθοδόξων. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνίες που κυμάνθηκαν στα 4,5-5 ευρώ \κιλό.

Όσον αφορά στην επάρκεια των αμνοεριφίων για την ελληνική αγορά οι πληροφορίες διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετά αρνιά, καθώς τα Χριστούγεννα δεν σφάχθηκαν αρκετά και αυτό γιατί οι κτηνοτρόφοι βλέποντας ότι το Πάσχα φέτος έρχεται νωρίς τα κράτησαν, ευελπιστώντας σε καλύτερες τιμές και λόγω εξαγωγών. Άλλοι πάλι αναφέρουν ότι ακόμη και αν πραγματικά η ελληνική αγορά είναι ελλειμματική σε εγχώρια αμνοερίφια, το κύκλωμα που ειδικεύεται στις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις θα φροντίσει το κενό αυτό να μην φανεί. Οι Ελληνες κτηνοτρόφοι μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό, διότι οι ίδιοι φροντίζουν να εκτρέφουν τα ζώα τους σε ιδανικές συνθήκες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής, ενώ κάποιοι άλλοι εκμεταλλευόμενοι την αδιαφορία ή αδυναμία του κράτους να παρέμβει στην αγορά, προστατεύοντας πρωτίστως τον καταναλωτή, κερδίζουν προωθώντας στην αγορά ως ελληνικά τα εισαγόμενα αμνοερίφια.

Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Όπως είναι γνωστό προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, στο πλαίσιο των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ για διαφάνεια της αγοράς κρέατος και ιδιαίτερα των αιγοπροβάτων, εν όψει των εορτών του Πάσχα, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες την εντατικοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, για την καταγωγή ή προέλευση, με σκοπό τη διαφάνεια στη αγορά και προστασία των ελληνικών αιγοπροβάτων. Εξέδωσε δε εγκύκλιο που αναφέρει πως για την ομοιόμορφη επισήμανση των σφάγιων ελληνικής καταγωγής και με ευθύνη των επιχειρήσεων, αυτή θα γίνεται με χρήση σφραγίδας παραλληλόγραμμου σχήματος και με την εγκεκριμένη για τρόφιμα χρωστική Ε129 (ερυθρό ALURA), εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ»

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας χαιρετίζει μεν την πρόσφατη πρωτοβουλία του κ. Τσιρώνη για τη σφραγίδα στα ελληνικά αμνοερίφια, αλλά διερωτάται γιατί άλλαξε το μπλε χρώμα, με το οποίο χρόνια τώρα οι Ελληνες καταναλωτές ήξεραν ότι αφορά το εγχώριο με το ερυθρό χρώμα, το οποίο παραπέμπει σε κάτι απαγορευμένο κι έτσι υπάρχει παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού. Ακόμη η τροπολογία Τσιρώνη δεν διευκρινίζει τις διαστάσεις του παραλληλόγραμμου που θα φέρει η σφραγίδα. Έτσι όποιος θέλει θα βάζει όποιο μέγεθος σφραγίδας τον συμφέρει.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass