Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 13 Απρ 2018 22:04

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Μέχρι και την Κυριακή αναμένουμε καλοκαιρία στον νομό, αλλά από Δευτέρα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές, με μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Εξέλιξη που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι θα χρειαστεί να ποτίσουν τα χωράφια τους μετά τη σπορά. Αναλυτικότερα για σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 ως 25 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, αλλά η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Τη Δευτέρα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και προς το τέλος της ημέρας θα υπάρξουν πρόσκαιρες βροχές. Μερικώς νεφελώδης με ασθενή βροχόπτωση ο καιρός την Τετάρτη και θερμοκρασία από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ

ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Αποζημιώσεις ακούν, αποζημιώσεις δεν βλέπουν οι κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας για την απώλεια των ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό το 2014. Είναι οι μόνοι κτηνοτρόφοι ανά την επικράτεια που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη και αυτό τους προκαλεί αγανάκτηση. Έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις και επαφές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όλοι αναγνωρίζουν το δίκαιο του αιτήματος για τους 350 κτηνοτρόφους του νομού αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠΑΑΤ και εστάλη στο πρωθυπουργικό γραφείο (γενική γραμματεία) για προώθηση στη Βουλή. Έχουν περάσει όμως 4 χρόνια και οι κτηνοτρόφοι κουράστηκαν να περιμένουν. Ο εκπρόσωπός τους Βαγγέλης Κεντρούλης από το Αργυροπούλι έξαλλος δηλώνει στη στήλη την απογοήτευσή του για τους βουλευτές του νομού, ανεξαιρέτως κόμματος, οι οποίοι δεν επιδεικνύουν το ενδιαφέρον που χρειάζεται για να λάβουν οι δικαιούχοι τις αποζημιώσεις. «Είναι ανεπιθύμητοι όλοι τους. Εδώ και 4 χρόνια συνεχώς μας εμπαίζουν και κανείς τους πέρα από τις κλασικές και ανούσιες ερωτήσεις στη Βουλή δεν έχει πιέσει ώστε να δούμε αποτέλεσμα. Διότι όλα εκ του αποτελέσματος κρίνονται».

BΑΜΒΑΚΙ

Στα χωράφια βρίσκονται αυτές τις μέρες οι βαμβακοπαραγωγοί, καθώς ξεκίνησε η φετινή καλλιεργητική περίοδος και μεγάλη συζήτηση είναι σε εξέλιξη σχετικά με το αν θα επιβραβευθεί το ποιοτικό προϊόν, όπως υποστηρίζουν οι εκκοκκιστές ή όλα τα κιλά θα πληρωθούν εξίσου. Στις χώρες όπου οι παραγωγοί πωλούν εκκοκκισμένο βαμβάκι, επιλέγουν ποικιλίες με καλύτερα χαρακτηριστικά γιατί αυτό σημαίνει αυτόματα καλύτερη τιμή. Στην Ελλάδα οι βαμβακοπαραγωγοί πωλούν το σύσπορο βαμβάκι όλοι στην ίδια τιμή, ανεξαρτήτως ποιότητας. Ο ανταγωνισμός των εκκοκκιστηρίων στο να πάρουν μεγαλύτερες ποσότητες συσπόρου, οδήγησε στο να κλείνουν τα μάτια στα κακής ποιότητας βαμβάκια και να σπρώχνουν ουσιαστικά στη χειροτέρευση συνολικά της ποιότητας, και την υποβάθμιση της αξίας του ελληνικού βαμβακιού. Οι πρώτοι που ζημιώνονται φυσικά είναι οι βαμβακοπαραγωγοί. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι στο σύσπορο μπορεί να μετρηθεί στις μεμονομένες παρτίδες μόνο η υγρασία και το ποσοστό ξένων υλών, ενώ μήκος ίνας, micronaire κλπ, μετρώνται στις μπάλες του εκκοκκισμένου. Οι αγρότες θεωρούν ότι οι εκκοκκιστές αν θέλουν μπορούν να επιβάλουν το ποιοτικό βαμβάκι στην ελληνική αγορά. Αναμένουν αποδείξεις…

ΤΟΥΡΚΙΑ

Το πολεμικό κλίμα και η ένταση που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν αναμένεται να επηρεάσει μόνο τον τουρισμό, αλλά και την αγροτική παραγωγή. Για παράδειγμα λόγω αυτής της έντασης πάγωσε από τον ΑΣ Βόλου η δημιουργία εργοστασίου αρωματικών φυτών και ξηρών καρπών στο Στεφανοβίκειο. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι το 60-70% του ελληνικού εκκοκκισμένου βάμβακος πωλείται στην Τουρκία. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται πιθανό εμπάργκο των Τούρκων στο ελληνικό βαμβάκι.

ΤΡΑΚΤΕΡ ΜΕΣΩ

ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Στα 150 από τα 300 αιγοπρόβατα μειώθηκε η απαίτηση για την ενίσχυση που αφορά την αγορά τρακτέρ στα Σχέδια Βελτίωσης από κτηνοτρόφους, αλλά µόνο στα ορεινά. Αντίστοιχα, η ιπποδύναµη του τρακτέρ τους θα µπορεί να φτάνει τους 70 ίππους (για σταβλισµένη εκτροφή). Εν τω μεταξύ, έχει αρχίσει στις τάξεις των μελετητών να ακούγεται για νέα παράταση στις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων των Σχεδίων Βελτίωσης (λήγουν 2 Μαΐου), ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα τροποποιητική απόφαση.

ΠΡΙΜ ΓΙΑ ΣΠΟΡΟΥΣ ΣΠΟΡΑΣ

Από 29 αυξήθηκαν σε 47 οι επιλέξιμες ποικιλίες στα κτηνοτροφικά ψυχανθή που δικαιολογούν συνδεδεμένη ενίσχυση σπόρων σποράς για το έτος 2018, σύμφωνα με σχετική τροποποιητική απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχουν αλλαγές όσον αφορά στα επιλέξιμα ήδη στα όσπρια και τα ελαιούχα κλωστικά φυτά.

ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Σε συμφωνία για το ίδιο τιμολόγιο με το περσινό και μείωση κατά 50% στο κόστος του σπόρου, το οποίο πέρυσι πλήρωναν μόνοι τους οι παραγωγοί, φαίνεται να καταλήγουν οι τευτλοπαραγωγοί με τη διοίκηση της ΕΒΖ. Οι αποφάσεις αυτές τις βιομηχανίας θεωρούνται κίνητρα προς τους τευτλοπαραγωγούς, προκειμένου αυτοί να μπουν στα χωράφια και να σπείρουν τεύτλα, έστω και την τελευταία στιγμή, αφού τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένα, με σκοπό να ανάψουν και φέτος τα καμίνια της ΕΒΖ. Σήμερα Παρασκευή αναμένονται στη Λάρισα στελέχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της εξόφλησης των παραγωγών.

ΟΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΝΤΟΜΑΤΑ

Συνολικά 13 είναι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να συμμετάσχουν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης βιομηχανικής ντομάτας για τη μεταποιητική περίοδο του έτους 2018. Πρόκειται για τις: Δ.Νομικός, Kύκνος AE, Εurofood και Ενέργεια ΑΕ, ΚΕΔΑΠ ΑΕ, Κωπαΐς ΑΒΕΕ, Damavand ΑΕ, ΣΕΡΚΟ Foods, Στρυμών ΑΕ, Στρυμών Τρόφιμα ΑΕ. Χυμοφρούτ ΕΠΕ, Αgrofarm Ηellas AE, Del Monte Hellas SA, Mast Foods ABEEE, Unilever-Knorr ABE.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ

Μέχρι τις 24 Απριλίου θα είναι ανοιχτή η ειδική εφαρμογή υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης στο πλαίσιο των Συνδεδεμένων Καθεστώτων και της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος. Αυτό ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με σκοπό να δοθεί στους ενδιαφερόμενους η ευκαιρία για περαιτέρω εξέταση των περιπτώσεων μείωσης λόγω ελέγχου. Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στα κατά τόπους ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων), όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ένστασης.

EΞΟΦΛΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΤΟΣ 30 ΗΜΕΡΩΝ

Πληρωμή των παραγωγών εντός 30 ημερών και απαγόρευση ακυρώσεων τελευταίας στιγμής, όπως και μονομερών αλλαγών στις συμβάσεις προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο πρότασης οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που έχει ετοιμάσει η Κομισιόν και παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της ΕΕ. Το σχέδιο θα τεθεί επί τάπητος στο επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου στο Λουξεμβούργο. Αφότου εγκριθεί, η οδηγία θα πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία κάθε κράτους- μέλους εντός δύο ετών το αργότερο από τη δημοσίευσή της.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Τον επικαιροποιημένο κατάλογο με τους ενήμερους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων δημοσιοποίησε στις 3 Απριλίου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου, συνολικά αναγράφονται στο Μητρώο 490 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, έναντι 429, που ήταν πριν ένα περίπου μήνα. Σε επίπεδο νομού Λάρισας εγράφησαν 46 Συνεταιρισμοί.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass