Προκλήσεις και προοπτικές για τη φέτα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2018 22:10

Ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική αποδείχθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση της πανελλήνιας διοργάνωσης «ΦΕΤΑ 2018», που ξεκίνησε χθες στην Ελασσόνα. Πρόκειται για το συνέδριο με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές για τη φέτα», που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλη, ξένων προσκεκλημένων, αυτοδιοικητικών και εμπλεκομένων φορέων από την ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού χώρου και όχι μόνο.

Για μια ακόμη φορά η φέτα μπήκε στο «τραπέζι» μιας σοβαρής κουβέντας, προκειμένου να αναλυθούν όλες οι παράμετροι που επηρεάζουν την πορεία του προϊόντος προς τις διεθνείς αγορές και βέβαια αναδείχθηκαν οι μεγάλες προοπτικές για την τοπική και την εθνική οικονομία από την ορθολογική διαχείριση των δυναμικών προϊόντων της ελληνικής γης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Στέργιος Κύρτσιος (πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων), Παναγιώτης Πεβερέτος (πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Νίκος Παλάσκας (εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας) και οι παριστάμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος (Λάρισας) και Παναγιώτα Βράντζα (Καρδίτσας).

Ο επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. Φιλ Χόγκαν δεν κατάφερε να έλθει στην Ελασσόνα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του και το μήνυμά του παρουσιάστηκε στο ακροατήριο βιντεοσκοπημένο.

Στον χαιρετισμό του ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ανάμεσα στα άλλα, επισήμανε:

«…Πώς αξιοποιήσαμε ως χώρα όλα τα πλεονεκτήματα ενός μοναδικού προϊόντος, όπως είναι η φέτα; Τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και τι μπορούμε να σχεδιάσουμε για το μέλλον; Ποια θα πρέπει να είναι η στόχευση της χώρας μας, όσον αφορά στη φέτα, και ποια τα μέσα για να πετύχουμε το θεμιτό αποτέλεσμα; Πώς τοποθετούμαστε απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό; Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τον Ευρωπαίο καταναλωτή; Ποια κίνητρα θα πρέπει να δώσουμε στους νέους της χώρας μας για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία; Ποιες είναι οι σύγχρονες γνώσεις και οι καλές πρακτικές που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί μας; Πώς θα στηριχθεί στην πράξη ο Έλληνας κτηνοτρόφος; Ο κατάλογος των δομικών ερωτημάτων είναι μακρύς. Σε αυτές τις ερωτήσεις καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις, όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης, και έχουμε σχέση μικρότερη ή μεγαλύτερη με τον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας μας. Αυτός ήταν ο πρώτος και βασικός λόγος που αποφασίσαμε φέτος, αναλαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο, να αλλάξουμε τον χαρακτήρα της γιορτής».

Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Στην εισήγησή του για την «Εθνική και Περιφερειακή Πολιτική για τη Φέτα» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

«Η κατοχύρωση και προστασία των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές βρίσκεται σταθερά πολύ ψηλά, τόσο στην ατζέντα των συζητήσεων στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όσο και στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας, η οποία με σειρά παρεμβάσεων και επαφών της με τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Ε.Ε. έχει καταστήσει απολύτως σαφείς τις ελληνικές θέσεις και προσδοκίες. Η «μάχη» για την αποτελεσματική προστασία των ελληνικών Γεωγραφικών Ενδείξεων και ιδιαίτερα της ναυαρχίδας αυτών της ΠΟΠ Φέτας είναι διαρκής.

Θα δώσουμε μάχη για γραπτή δέσμευση για πλήρη προστασία της φέτας. Αυτή η κυβέρνηση είχε και έχει εθνική πολιτική για την προάσπιση της φέτας. Υλοποιούνται δύο προγράμματα ΠΟΠ Φέτας. Οι έλεγχοι στο γάλα… έπρεπε να έχουν γίνει χθες. Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα εκδοθεί η πρώτη υπουργική απόφαση για έλεγχο στο γάλα. Έλεγχοι συστηματικοί, μόνιμοι, διαρκείς. Τα γνωρίζουμε τα προβλήματα και τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Η εθνική πολιτική για τη φέτα περνάει μέσα από την προστασία του ονόματος. Και βέβαια δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε τα προβλήματα με τις τιμές στο γάλα. Χωρίς συνεργασία δεν θα μπορεί να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τελευταίο το παράδειγμα της ίδρυσης Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα. Ήταν κάτι που έδειχνε άπιαστο όνειρο. Η συνεργασία με τη Δημοτική αρχή έφερε αποτέλεσμα. Ακολουθεί η Αβερώφειος στη Λάρισα…

Ο κλάδος της Φέτας στενά συνδεδεμένος με την αιγοπροβατοτροφία στη χώρα μας έχει την ανάγκη ενιαίας ισχυρής και αντιπροσωπευτικής συλλογικής εκπροσώπησης μέσω μιας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, η οποία καλείται να αναλάβει όλες εκείνες τις ευθύνες για τη διαχείριση και προστασία της ΠΟΠ Φέτας εντός και εκτός χώρας. Οι προδιαγραφές της ΠΟΠ Φέτας στο σύνολό τους, ο έλεγχος των ροών γάλακτος, η πιστοποίησή της από τις αρμόδιες αρχές σε συνάρτηση και με την αθρόα εισαγωγή ξενικών φυλών προβάτων πρέπει να μπουν στο τραπέζι ενός καλά οργανωμένου πλην όμως εσωτερικού εθνικού διαλόγου προκειμένου να τεθούν οι υγιείς βάσεις για την ανάπτυξη του τομέα της τυροκομίας και κτηνοτροφίας της χώρας μας».

Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από: τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Γιάννη Βιτάλη («Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας: Δομή και Λειτουργία»), τον Leo Bertozzi, AiciG («Καλές πρακτικές που έχουν επιτευχθεί στην Ιταλία σε προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης(Π.Ο.Π.)», τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών προϊόντων Χρήστο Αποστολόπουλο («Δικτύωση και ανάπτυξη συνεργειών στην προώθηση της Φέτας»), το μέλος ΔΟΦ – πρ. ΟΔΗΠ-ΠΑΦ Παύλο Σατολιά («Αξιοποίηση παραπροϊόντων στην παραγωγή φέτας»), τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρη Αυλωνίτη («Τυποποποίηση και διασφάλιση ποιότητας της Ελληνικής φέτας»).

Ανάμεσα στις παρουσίες: ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Γιώργος Λαδόπουλος, δεκάδες αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισας, η πολιτευτής της ΝΔ Στέλλα Μπίζιου, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, καταναλωτές, κ.ά.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass