Στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας για τη δάσωση γαιών

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΓΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΒΑΡΕΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Δημοσίευση: 02 Νοε 2018 22:14

Για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απόδοση του αντισταθμίσματος για το πρόγραμμα δάσωσης, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4 χρόνια, αλλά και για εμπαιγμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπου απευθύνονται για να βρούν λύση, κάνει λόγο ο Σύλλογος Δάσωσης Γαιών «Περιβάλλον».

Το τελευταίο χρόνο, πολλοί βουλευτές έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή ζητώντας να μάθουν από το αρμόδιο Υπουργείο τους λόγους της σημαντικής καθυστέρησης καθώς και τον χρόνο που θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος. Μπορεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ανακοινώνει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα πληρωμές σε δασώσεις και ανειλημμένες υποχρεώσεις, ωστόσο τα χρήματα που έχουν καταβληθεί είναι πολύ λίγα. Το ποσό ανειλημμένων υποχρεώσεων του προγράμματος δάσωσης γεωργικών γαιών (Μέτρο 221 «Δάσωση γεωργικών γαιών» του ΠΑΑ 2007–2013) που έχουν μεταφερθεί στο ΠΑΑ 2014-2020 ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι πληρωμές που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, από 1/1/2016 έως 31/12/2017 με χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥπΑΑΤ, ανέρχονται στα 3.679.677,84 ευρώ. Από 01/01/2018 και μέχρι τη λήξη του ΠΑΑ 2014-2020 το ποσό των ανειλημμένων υποχρεώσεων που απομένει να πληρωθεί ανέρχεται σε 46.320.322,16 ευρώ.

Ο Σύλλογος

Πιο συγκεκριμένα με δηλώσεις του στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολύβιος Μπλέτσας υποστηρίζει ότι «η υπομονή των 1000 περίπου δικαιούχων του προγράμματος εξαντλήθηκε, μαζί με τις οικονομικές τους αντοχές, ενώ έχουν κουραστεί να τους παίζουν μπαλάκι οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα καταβάλουν τις ενισχύσεις με το Δασαρχείο, το οποίο σύμφωνα με τους παράγοντες του Οργανισμού Πληρωμών δεν έχει αποστείλει ακόμη τις καταστάσεις των δικαιούχων. Κι όλα αυτά από το 2015 κι μετά. Ποιος θα άντεχε απλήρωτος τόσα χρόνια» αναρωτιέται ο Φαρσαλινός πρόεδρος του Συλλόγου και συνεχίζει: «Μέχρι τώρα λαμβάνουμε αόριστες απαντήσεις, έχουμε συνεχείς αναβολές υποτιθέμενων ημερομηνιών πληρωμής».

Το Δασαρχείο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» το Δασαρχείο αναφέρει ότι σε λίγες μέρες θα αποσταλεί η κατάσταση των δικαιούχων για το έτος 2016 (υποβληθείσες αιτήσεις 2017).

Όπως είναι γνωστό οι δικαιούχοι υποβάλλουν αιτήσεις πληρωμής για μια χρονιά, τους πρώτους μήνες της επόμενης. Για το 2015 οι καταστάσεις πληρωμής εστάλησαν τρεις φορές από το Δασαρχείο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων. Και αυτό γιατί κάποιοι αγρότες εμφανίζονταν με μηδενικό εισόδημα, κυρίως γιατί δεν είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών, μέσω του ΚΕΠΠΥΕΛ. Αυτές οι εκκρεμότητες με την ένταξη κάποιων δικαιούχων στο Μητρώο Αγροτών, αποτέλεσαν την αφορμή να μπλοκαρισθεί ολόκληρη η λίστα των δικαιούχων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εξόφληση των υπολοίπων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μπλέτσας δηλώνει πως δεν γίνεται η πλειοψηφία των δικαιούχων, που είναι εντάξει με τα χαρτιά τους, να είναι όμηροι μιας μικρής ομάδας παραγωγών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη γραφειοκρατία. Επιπροσθέτως θα πρέπει να αναφερθεί και το γνωστό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού του Δασαρχείου, καθώς τρεις υπάλληλοι καλούνται να διεκπεραιώσουν πολλές υποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι δικαιούχοι του προγράμματος προέρχονται από την επαρχία Φαρσάλων και ακολουθεί ο Δήμος Ελασσόνας.

Το πρόγραμμα

Από το 1992 μέχρι και σήμερα, 50.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων έγιναν δάση, απ’ τα χωριά του κάμπου του νομού Λάρισας, τα Φάρσαλα μέχρι την Καλλιπεύκη και τον Πυργετό, περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λάρισας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση δάσωσης γεωργικών γαιών, που καταγράφεται στη χώρα μας, από την εφαρμογή του επιδοτούμενου προγράμματος «Δάσωσης γεωργικών γαιών», Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το 1992 μέχρι και σήμερα καθώς και για το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που εμφανίστηκε πανελλήνια, από αγρότες και μη, να μετατρέψουν τα χωράφια τους, για είκοσι χρόνια ο καθένας, σε …δάσος. Ο κάθε δικαιούχος –επενδυτής, αγρότης και μη, ανάλογα με τις κατηγορίες που προέβλεπε το πρόγραμμα, επιδοτήθηκε, στο πρώτο με 15 (μη γεωργοί) μέχρι και 45 ευρώ (γεωργοί) το στρέμμα, για είκοσι χρόνια, ενώ στο δεύτερο πρόγραμμα με 20 έως 72,50 ευρώ το στρέμμα, επίσης για είκοσι χρόνια. Οι επιδοτήσεις καταβάλλονται σε ετήσια βάση, ενώ παράλληλα διενεργούνται έλεγχοι από το Δασαρχείο Λάρισας, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των προβλεπόμενων όρων και κανόνων, που απαιτεί από τον επενδυτή, η εφαρμογή του. Σε περιπτώσεις που επενδυτές δεν συμμορφώνονται με τους όρους συντήρησης των φυτεμένων δασικών ειδών (δέντρων), αποκλείονται από το πρόγραμμα και όχι μόνο διακόπτεται η επιδότησή τους, αλλά καλούνται να καταβάλουν και τα χρήματα που έλαβαν.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ:

Οι δικαιούχοι «πληρώνουν» την ασυνεννοησία ΟΠΕΚΕΠΕ-Δασαρχείων

«Σε τι φταίνε οι δικαιούχοι αν δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Δασαρχείων-Διευθύνσεων Δασών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές; Κάποιοι απ’ αυτούς περιμένουν ακόμα εξόφληση για το 2015. Και το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι εικοσαετούς διάρκειας, αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για τη στοιχειώδη οργάνωση σχετικά με τις πληρωμές άλλα και την προσαρμογή στην κοινοτική νομοθεσία. Τελειώνει το 2018 και υπάρχουν εκκρεμότητες για το 2015, ενώ οι πληρωμές για το 2016 είναι μηδαμινές. Και παρότι ο κόσμος ζητάει έναν στοιχειώδη προγραμματισμό, κάποιο χρονοδιάγραμμα, οι απαντήσεις εξακολουθούν να είναι θολές. Πρέπει οι αρμόδιοι να κατανοήσουν ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει σίριαλ ανευθυνότητας και πρέπει επιτέλους να υπάρξει η βούληση να μπουν οι πληρωμές σε μια σειρά». Τα παραπάνω αναφέρει ο βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρου Αραχωβίτη, σε ερώτησή του σχετικά με τις εκκρεμότητες στις πληρωμές του προγράμματος δάσωσης.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην ερώτησή του, είχε μεταφέρει τη δυσαρέσκεια των δικαιούχων του προγράμματος δάσωσης για την καθυστέρηση των πληρωμών, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμα και για το 2015, η οποία επιτεινόταν από τις αόριστες απαντήσεις που λαμβάνουν οι δικαιούχοι σχετικά με τον χρόνο αποπληρωμής.

Στην απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζονται οι αλλαγές που υπήρξαν στο θεσμικό πλαίσιο του μέτρου λόγω προσαρμογής στον κοινοτικό κανονισμό 1305/2013, απαριθμείται η σειρά των ενεργειών που απαιτείται προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι πληρωμές, επισημαίνονται οι ενημερώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους φορείς υλοποίησης-δασαρχεία και αναφέρονται τα ποσά που έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα στην ΠΕ Λάρισας για τα έτη 2015 και 2016, ήτοι 1.075.724,48 και 91.636,60 ευρώ αντίστοιχα. Εν κατακλείδι τονίζεται ότι «η έγκαιρη πληρωμή των δικαιούχων ανά έτος εφαρμογής συνδέεται άμεσα με την ετοιμότητα κάθε αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών-Δασαρχείου να ανταποκριθεί στις προαναφερθείσες, προαπαιτούμενες για την αποστολή παρτίδας πληρωμής διαδικασίες.

 

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass