Σε διαβούλευση τα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΝΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ * ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Δημοσίευση: 15 Νοε 2018 15:30

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες, στην ιστοσελίδα του Yπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με θέμα τα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος».

Η ΚΥΑ τίθεται σε διαβούλευση μέχρι την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Με την εν λόγω Απόφαση μπαίνει σε εφαρμογή μία από τις πρώτες προτεραιότητες, που έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης και η υφυπουργός κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου από την αρχή της θητείας τους, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η θέσπιση ενός αυστηρότερου πλαισίου ελέγχου της αλυσίδας παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης γάλακτος.

Οι αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΥΑ, με βάση το σχέδιο, είναι οι εξής:

-Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για τους παραβάτες, που φθάνουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

-Θεσπίζεται η υποχρεωτική μηνιαία δήλωση των ποσοτήτων του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους παραγωγούς και τους αγοραστές γάλακτος.

-Καθορίζονται τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος.

Στο πεδίο εφαρμογής της εμπίπτουν όλοι οι παραγωγοί και αγοραστές γάλακτος.

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΣΑΠΙΔΗ

Σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου προχώρησε ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, ζητώντας να διερευνηθούν παράνομες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, που προσμετρώνται ως εγχώρια παραγωγή και οδηγούν σε πτώση των τιμών παραγωγού.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του βουλευτή «Σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου προέβη, στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης, εξαντλώντας κάθε μέσο που είχε στη διάθεσή του, στον αγώνα κατά των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον χώρο του γάλακτος στην πατρίδα μας και οδηγούν στην κατακρήμνιση των τιμών και τον στραγγαλισμό των παραγωγών. Η έξαρση του φαινομένου των αθρόων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων αιγοπρόβειου γάλακτος, σε συνδυασμό με την παράλληλη νοθεία στην τυροκόμηση έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο την τελευταία διετία. Σε αυτή την κατάσταση, προκλητική και εγκληματική είναι η αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας που επιτρέπει και συντηρεί με την ανοχή της τις εθνικά επιζήμιες αυτές ενέργειες. Πλημμελείς είναι οι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών παρά τις έντονες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου. Άκαρπες έως και σήμερα οι επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τον σκοπό αυτό. Έσχατη πλέον λύση και μοναδικό καταφύγιο προστασίας για τους Έλληνες παραγωγούς η προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Κασαπίδης ζητά από την Εισαγγελέα να ενεργοποιήσει τους κατά τόπους Εισαγγελείς ώστε να γίνουν σωστοί, δίκαιοι και αποτελεσματικοί έλεγχοι για την πάταξη του παράνομου αυτού φαινομένου. Παράλληλα ζητά να διερευνηθεί και να αποδοθεί η ποινική ευθύνη που προκύπτει από την τέλεση αυτών των ενεργειών, οι οποίες πλήττουν τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου και της χώρας. Για την τεκμηρίωση της μηνυτήριας αναφοράς επισυνάπτει και σχετικό έγγραφο υλικό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass