ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μνημόνιο ταφόπλακα για την αγροτική παραγωγή

* Χρ. Σιδερόπουλος: «Δεν είναι αγροτικό, είναι εθνικό το πρόβλημα όταν μια χώρα σταματά να παράγει...»

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2015 8:17
Οι αγρότες θα εγκαταλείψουν τις βιομηχανικές καλλιέργειες και θα στραφούν σε άλλες, με μικρότερο κόστος, προκειμένου να επιβιώσουν Οι αγρότες θα εγκαταλείψουν τις βιομηχανικές καλλιέργειες και θα στραφούν σε άλλες, με μικρότερο κόστος, προκειμένου να επιβιώσουν

 

Της Λένας Κισσάβου

«Η φορολογική επιδρομή οδηγεί τους αγρότες σε εξαφάνιση...

Θα αυξηθεί το κόστος των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, δεν θα είναι ενδιαφέροντα στις αγορές, θα σταματήσουν να παράγονται λόγω κόστους πολλά προϊόντα, η χώρα θα αυξήσει τις εισαγωγές της και σταδιακά οι αγρότες θα βρεθούν σε αδιέξοδο», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Λάρισας, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, για τις συνέπειες που θα έχει η επιβολή των νέων μέτρων του μνημονίου στους αγρότες, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου: «Δεν είναι αγροτικό, είναι εθνικό το πρόβλημα όταν μια χώρα σταματά να παράγει».

Για «Αρμαγεδδώνα» που θα «χτυπήσει» αλύπητα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα της Ελλάδας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, στην αλυσίδα των επαγγελμάτων που εξαρτώνται από αυτόν, κάνουν λόγο οι αγρότες, με τον κ. Σιδερόπουλο να εξηγεί, ότι θα διαμορφωθεί πλέον μια άλλη πραγματικότητα, που θα ανατρέψει ακόμη και τον αγροτικό χάρτη της χώρας, τόσο όσον αφορά στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία όσο και στο αγροτικό της δυναμικό.

Αναλυτικότερα τα νέα μέτρα που αφορούν στους αγρότες και που τίθενται ως προαπαιτούμενα της συμφωνίας βάσει του νέου μνημονίου για να αποπληρωθεί το χρέος, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τα περάσει από τη Βουλή, την Τετάρτη 22/7/2015 και να ψηφιστούν νόμοι.

Αυτά είναι τα εξής:

- Φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ από το πρώτο ευρώ (κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ).

- Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με συντελεστή που θα αυξηθεί από το 13% στο 26%.

- Κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου για τους αγρότες.

- Αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%.

Σε δεύτερη φάση και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο, κατά το οποίο θα υπάρξει:

- Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ. Για να επιβιώσει ο ΟΓΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε τριπλασιασμό της καταβαλλόμενης εισφοράς, μιας και στο εξής δεν θα έχει κρατική στήριξη.

- Εναρμόνιση συνταξιοδοτικών κανόνων παροχών του ΟΓΑ, με το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα κατ’ αναλογία, αφού ο ΟΓΑ θα συγχωνευτεί με τα άλλα Ταμεία.

- Επιβάρυνση των αγροτικών εφοδίων με συντελεστή ΦΠΑ 23% αντί του 13%, που ισχύει σήμερα.

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ...»

«Το μοντέλο που προτείνουν δεν είναι βιώσιμο», τονίζει ο κ. Σιδερόπουλος και συμπληρώνει: «Πρόκειται για δυσβάσταχτη φορολογία, στην οποία οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Είχαν κάνει ήδη τον οικονομικό προγραμματισμό τους, για το πώς θα κινηθούν από τον Νοέμβριο του 2015 και το 2016, ο οποίος πλέον ανατρέπεται ριζικά. Οι αγρότες το κέρδος της προηγούμενης χρονιάς από τις καλλιέργειές τους, το επενδύουν στην επόμενη, αλλά με τα νέα μέτρα αναγκάζονται να το καταθέσουν σε φορολογία, αδυνατώντας πλέον οικονομικά να το επενδύσουν στη δουλειά τους.

Συσσωρευτικά, οι φόροι και οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται με τα νέα μέτρα, φτάνουν σε ένα ποσοστό αύξησης πάνω από 50%.

Δεν λέμε ότι διαφωνούμε να φορολογηθούμε, αλλά αυτά τα μέτρα είναι μη εφαρμόσιμα, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αντεπεξέλθουν οι αγρότες σε μια σωρεία αυξήσεων, από κάθε πλευρά: η αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%, θα επιβαρύνει σημαντικά τη ρευστότητα των αγροτικών επιχειρήσεων και θα φέρει τεράστια οικονομική ανατροπή στα σχέδιά τους.

Λόγω αύξησης κόστους των αγροτικών εφοδίων, με συντελεστή ΦΠΑ 23%, θα εγκαταλείψουν τις κοστοβόρες καλλιέργειες, αυτές που χρειάζονται δηλαδή μεγάλο κόστος φροντίδας και θα στραφούν σε άλλες. Συγκεκριμένα οι αγρότες θα εγκαταλείψουν τις βιομηχανικές καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα κ.α.) και θα στραφούν σε μικρότερες, με χαμηλότερο κόστος φροντίδας, όπως στο κριθάρι, τις ζωοτροφές, το σιτάρι κ.ά.

Συνέπεια αυτού θα είναι παράλληλα και να κλονιστεί η αλυσίδα των συνδεδεμένων επαγγελμάτων με τον αγροτικό κόσμο, των καταστημάτων πώλησης αγροτικών εφοδίων, φυτοπροστατευτικών προϊόντων (λιπάσματα, σπόροι), των γεωπόνων, επηρεάζοντας κι άλλους επαγγελματικούς κλάδους και ωθώντας τους στην ανεργία».

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

«Για να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής, θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή μας. Όμως σήμερα, έχουμε ήδη φτάσει τις καλλιέργειές μας στο ανώτατο σημείο απόδοσής τους, με τις ενισχύσεις διάφορων προϊόντων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η περαιτέρω αύξηση της παραγωγής.

Ως εκ τούτου, το μόνο που μένει, είναι να ισοσκελίσουμε το κόστος παραγωγής με την αύξηση της τιμής πώλησης των αγροτικών προϊόντων. Δυστυχώς κάτι τέτοιο θα κάνει τα ελληνικά προϊόντα μη ενδιαφέροντα στις αγορές, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην οικονομία της χώρας γενικότερα.

Θα γίνουμε μία χώρα που θα εισάγει τα πάντα, αφού θα είναι πιο φθηνά από τα ελληνικά και θα φτάσουμε στο σημείο να μην παράγουμε», υποστήριξε ο κ. Σιδερόπουλος.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Η φορολόγηση των επενδυτικών αγροτικών κεφαλαίων, που θα ισχύσει με τα νέα μέτρα, αποτελεί «χτύπημα» στους νέους αγρότες, επισημαίνει ο κ. Σιδερόπουλος, εξηγώντας ότι μέχρι σήμερα η μη φορολογία των επενδυτικών κεφαλαίων (επιδοτήσεων από προγράμματα) αποτελούσε κίνητρο να ασχοληθούν νέοι με τη γεωργία, όμως σήμερα η φορολόγησή τους αποτελεί ανατρεπτικό παράγοντα.

Παράλληλα τριπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ και αναλυτικότερα ο ίδιος αναφέρει: «Και στις έξι κατηγορίες του ΟΓΑ, από τη μικρότερη μέχρι και τη μεγαλύτερη κλίμακα, οι εισφορές τριπλασιάστηκαν. Για παράδειγμα στη μικρότερη κλίματα η εισφορά ήταν 62 ευρώ το μήνα και πλέον θα ανέρχεται στα 182 ευρώ το μήνα.

Το κόστος τους θα είναι δυσβάσταχτο σε μια αγροτική οικογένεια με δύο μέλη της αγρότες».

«ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ...»

«Εκτός όλων αυτών, να προσθέσουμε και όσα μας χρωστάνε ακόμη, από το 2012, από το προγράμματα νιτρορύπανσης και βιολογικής γεωργίας, τα οποία ανέρχονται στα 200 εκατομμύρια για όλη τη χώρα.

Το πάγωμα των πληρωμών από αυτά προγράμματα επί τρία χρόνια, με την έναρξη μιας αγροτικής φορολογικής επιδρομής, δημιουργούν αδιέξοδο στους αγρότες.

Επίσης οι αγρότες δεν έχουν λάβει ακόμη 60 εκατομμύρια ευρώ επιστροφής φόρους πετρελαίου από το 2013 και άλλα 160 εκατομμύρια ευρώ από το 2014», καταλήγει ο κ. Σιδερόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass