Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2019 22:07
Όχι, ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης δεν ψάχνει εμπόρους για την τιμή του σιταριού στη θάλασσα, αλλά συμμετέχει σε πλήρωμα στη 19η Aegean Regatta, που είναι διεθνείς ιστιοπλοϊκοί αγώνες. Ή με λίγα λόγια ο κ. Κουκούτσης έφερε τούμπα τη γνωστή φράση του ποιητή: Τι γύρευες στη Λάρισα, εσύ ένας Υδραίος…» Όχι, ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης δεν ψάχνει εμπόρους για την τιμή του σιταριού στη θάλασσα, αλλά συμμετέχει σε πλήρωμα στη 19η Aegean Regatta, που είναι διεθνείς ιστιοπλοϊκοί αγώνες. Ή με λίγα λόγια ο κ. Κουκούτσης έφερε τούμπα τη γνωστή φράση του ποιητή: Τι γύρευες στη Λάρισα, εσύ ένας Υδραίος…»

Κάλεσμα τευτλοπαραγωγών

Κάλεσμα στους βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κι άλλους αυτοδιοικητικούς απευθύνουν για σήμερα Παρασκευή στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Διόνυσος» οι τευτλοπαραγωγοί του νομού.

Με αφορμή τη στασιμότητα που παρατηρείται στην εξεύρεση λύσης για τη λειτουργία της ΕΒΖ και καθώς πλησιάζει ο χρόνος της συγκομιδής (μέσα Σεπτεμβρίου), ο Σύλλογος Τευτλοεξαγωγέων θέλει να θέσει προ των ευθυνών τους όλους τους πολιτικούς του νομού, να τους ζητήσει να πιέσουν την κυβέρνηση για τη δρομολόγηση άμεσων λύσεων, αφού ο χρόνος πιέζει και τα τεύτλα κινδυνεύουν να μείνουν ασυγκόμιστα στα χωράφια. Να σημειωθεί ότι φέτος στον νομό Λάρισας καλλιεργήθηκαν 6.500 στρέμματα, τα περισσότερα σε ολόκληρη τη χώρα.

* * *

Υπό εκκαθάριση η ΕΒΖ

Τη στιγμή που η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (EBZ) κινείται σε τροχιά ειδικής εκκαθάρισης, ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας έχει αναλάβει να βρει μια λύση προκειμένου οι τευτλοπαραγωγοί να μη χάσουν τα χρήματά τους. Ακούγεται πως θα διοχετευθεί η φετινή σοδειά, από εκτάσεις που φθάνουν τα 16.000 στρέμματα, στην παραγωγή βιοαερίου, αλλά και η μερική αποζημίωση των αγροτών, που φθάνει τα 10 εκατ. ευρώ. Αν και για τους εργαζόμενους της βιομηχανίας δόθηκε λύση μέσω της δυνατότητάς τους να μεταταχθούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου, αυτοί που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι είναι οι τευτλοπαραγωγοί. Ο κ. Σκρέκας ελπίζει ότι θα βρεθεί μια λύση ικανοποιητική και γι’ αυτούς, ελπίζοντας σε καλά ευρωπαϊκά νέα, σε σχέση με τη συνδεδεμένη στις επιδοτήσεις.

* * *

Κάλεσμα αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας

Ο Σύλλογος Αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας του Δήμου Τεμπών καλεί σε συνάντηση όλους τους αμυγδαλοπαραγωγούς που επλήγησαν από τη θεομηνία στις 12 και 13 Μαρτίου 2019 με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να πάθει ολοκληρωτική καταστροφή, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 στην ταβέρνα «Στέλιος». Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6985-714.423.

Στο μεταξύ, την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Ρήγα Φεραίου ζητά η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καναλίων, από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ειδικότερα ζητούν την ένταξη - αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών στο πρόγραμμα De minimis.

* * *

Βορίδης με καπνοπαραγωγούς

Με το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης θα έχει σχετική συνεργασία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος των καπνοπαραγωγών, σε ό,τι αφορά στο καθεστώς που ισχύει για τους εργάτες γης, καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών αυξάνει το κόστος παραγωγής.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού, με τους οποίους συναντήθηκε χθες, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου βρέθηκε και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, με τον κ. Βορίδη να τονίζει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την προστασία των μικροκαλλιεργητών. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε σαφές ότι ο ίδιος και η ηγεσία του Υπουργείου «αντιμετωπίζουμε τον καπνό όπως τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα» και στη λογική αυτή συζητά τόσο τη συμπερίληψη της καλλιέργειάς του στα Προγράμματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης αλλά και την επανένταξή του στη δράση κατά της νιτρορύπανσης. Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

* * *

Έφυγαν οι πρώτες παραγγελίες μήλων για εξαγωγή

Ξεκίνησε προ ημερών η συγκομιδή των μήλων της Αγιάς με τις πρώιμες ποικιλίες, ενώ ήδη τα πρώτα φορτία έφυγαν για τις αγορές του εξωτερικού. Ωστόσο η πλειοψηφία των παραγωγών μας αυτές τις μέρες θα ξεκινήσουν μαζικά τη συλλογή. Φέτος η παραγωγή είναι όψιμη και η έναρξη γίνεται με τα κόκκινα Golden και θα ακολουθήσουν τα πράσινα Granny Smith και τα ριγωτά Fuji. Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 20-30%, όπως άλλωστε συμβαίνει και πανελλαδικά, λόγω της χαλαζόπτωσης που έπληξε τα δέντρα το Πάσχα και των πολλών βροχών τον Ιούνιο. Όσα γλίτωσαν από τον καιρό, η ποιότητα είναι καλή. Σε λίγες μέρες θα διαμορφωθεί και η τιμολογιακή πολιτική, καθώς μέχρι τώρα μόνο προθέσεις και εκτιμήσεις υπάρχουν.

* * *

Γεωπονικές συμβουλές

Το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Βόλου προειδοποιεί με Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων και με χρήσιμες οδηγίες για τους παραγωγούς για τις ασθένειες και τους εχθρούς του καρπουζιού, της βιομηχανικής και υπαίθριας ντομάτας και κυρίως για το Ωίδιο, τετράνυχο και τον θρίπα. Αναλυτικότερα οι σχετικές οδηγίες στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ.

* * *

Υψηλές θερμοκρασίες και ποτίσματα

Παραμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες και το επόμενο διάστημα στη Λάρισα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η καλοκαιρία θα συνεχιστεί και τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, ενώ ο υδράργυρος θα κινείται από 23 ως 35 βαθμούς Κελσίου. Το ευτύχημα είναι ότι στο βαμβάκι ολοκληρώθηκαν τα ποτίσματα και για τα λίγα που απομένουν θα αξιοποιηθεί το υδάτινο δυναμικό των Ταμιευτήρων του ΤΟΕΒ Πηνειού. Η διοίκηση του Οργανισμού πάντως εύχεται και… του χρόνου στους παραγωγούς, αφού ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ανώδυνα η αρδευτική χρονιά, ενώ τις επόμενες μέρες το ενδιαφέρον εστιάζεται στη Μελία και κάποια άλλα δύσκολα χωριά, ώστε να μην μείνουν απότιστα ούτε μια μέρα –και κει- τα χωράφια.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass