Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2019 22:30

Από τον Γιώργο Ρούστα

Υποχρεωτική η σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας στο βαμβάκι
Το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου 2020 θα πρέπει οι παραγωγοί να έχουν ολοκληρώσει τις παραδόσεις βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια προκειμένου να λάβουν την ειδική ενίσχυση βάμβακος για την περίοδο 2019/20.

Πρόκειται για μία από τις βασικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να χορηγηθεί η ειδική ενίσχυση στους παραγωγούς.
Ιδιαίτερη προσοχή, όμως, πρέπει να δοθεί κατά τη διαδικασία παράδοσης, καθώς οι παραγωγοί αφενός δεν πρέπει να παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, αφετέρου είναι υποχρεωμένοι να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να υπογράψουν, εκτός των άλλων, και σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωση, εφόσον την επιλέξουν, που θα διαπραγματευτεί και θα πουλά την παραγωγή τους σε εκκοκκιστική επιχείρηση για λογαριασμό τους.

Μήνας πληρωμών ο Οκτώβριος
Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η επιστροφή δημοσιονομικής πειθαρχίας ύψους 17 εκατ. ευρώ και η καταβολή των υπολοίπων των άμεσων ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς. Στη συνέχεια, και με το κλείσιμο ουσιαστικά του οικονομικού έτους, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προετοιμαστεί ώστε προς τα τέλη του μηνός να προχωρήσει στη χορήγηση της αυξημένης προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης για το 2019. Σύμφωνα με την «Υπαιθρο Χώρα» «στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η πρώτη φάση να έχει ολοκληρωθεί στις 3 Οκτωβρίου, οπότε και την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου να πιστωθούν αφενός τα 17 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ, αφετέρου τα υπόλοιπα της ΕΑΕ 2018 που δεν είχαν πληρωθεί στους δικαιούχους».

Ακατάσχετο
Υπενθυμίζεται ότι από πέρσι ισχύει το ετήσιο ακατάσχετο για τους αγρότες έως το ποσό των 7.500 ευρώ. Δηλαδή δεν παρακρατούνται και δεν συμψηφίζονται έως το ποσό αυτό οι άμεσες ενισχύσεις (πληρωμές για Βασική Ενίσχυση, Πρασίνισμα, Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, Μικροκαλλιεργητές, Συνδεδεμένες, Ειδική Βάμβακος) για τυχόν υφιστάμενες οφειλές του δικαιούχου προς το δημόσιο και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Παράλληλα, ισχύει κανονικά για τους παραγωγούς και το ακατάσχετο του λογαριασμού, ύψους 1.250 ευρώ μηνιαίως.Στην πυρά οι συνταξιούχοι
Έξω φρενών με την πολιτική που προβλέπει την εξόντωση των ηλικιωμένων και συνταξιούχων δηλώνει παραγωγός από τα Μύρα, μετά τον αποκλεισμό του από τις αποζημιώσεις που υποβλήθηκαν στην ελαιοκαλλιέργεια για τις ζημιές του παγετού το 2017, επειδή ξεπερνά τα 70 έτη. Με το σκεπτικό αυτό αναρωτιέται «γιατί να πληρώνει εισφορά στον ΕΛΓΑ, η καταβολή της οποίας είναι υποχρεωτική». Όπως διευκρινίζεται όμως από τον ΕΛΓΑ «οι αποζημιώσεις στις ελιές δόθηκαν από το πρόγραμμα ΚΟΕ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις), γνωστά σε όλους μας ΠΣΕΑ και δεν αφορά τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Αν σκεφτεί κανείς και τις περικοπές που σχεδιάζονται στο ύψος των συντάξεων για όσους ηλικιωμένους λαμβάνουν μεγάλα ποσά επιδοτήσεων, τότε εύλογα καταλήγει στο συμπέρασμα πως «πρόθεση της Ε.Ε. είναι να εξαφανίσει (σκοτώσει) τα γερασμένα … «άλογα» από την ύπαιθρο.

Συμβουλές για ντομάτα-φιστίκι
Καλλιεργητικές συμβουλές για την επιτραπέζια αλλά και τη θερμοκηπιακή ντομάτα δίνει στους παραγωγούς το Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, τονίζοντας τα εξής: Συνεχίζεται η εμφάνιση του ωιδίου στις υπαίθριες καλλιέργειες με επιτραπέζια ντομάτα αλλά και θερμοκηπίου. Προτείνεται να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξή του), με εκλεκτικά ωιδιοκτόνα σκευάσματα. H πτήση του εντόμου Tuta Absolouta στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί, παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών. Μέτριοι έως υψηλοί είναι οι πληθυσμοί του Αλευρώδη στις υπαίθριες καλλιέργειες με ντομάτες. Για την καλύτερη καταπολέμηση του Αλευρώδη οι ψεκασμοί να γίνονται πολύ πρωί ή μετά τη δύση του ηλίου διότι ο μεγαλύτερος πληθυσμός του εντόμου αυτές τις ώρες είναι συγκεντρωμένος στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.
ΦΙΣΤΙΚΙΑ
Ανάλογες συμβουλές παρέχει το Κέντρο και για τις ασθένειες και τις προσβολές εντόμων στη φιστικιά, όπως είναι η Ψύλλα (Agonoscena pistaciae), για την οποία επισημαίνεται πως η μη έγκαιρη καταπολέμηση του εντόμου σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, είχαν ως αποτέλεσμα την εξέλιξη του πληθυσμού σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές περιοχές. Το έντομο διαχειμάζει ως ενήλικο σε ρωγμές του φλοιού, κάτω από πεσμένα φύλλα και σε άλλες προφυλαγμένες θέσεις του δενδρώνα. Για τη μείωση του διαχειμάζοντος πληθυσμού, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έντονων προσβολών, συνιστάται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια ακμαιοκτόνο σε συνδυασμό με θερινό πολτό.
Για το Ευρύτομο (Eurytoma plotnikovi) αναφέρεται πως διαχειμάζει ως ώριμη προνύμφη μέσα σε μουμιοποιημένους καρπούς πάνω στο δένδρο ή στο έδαφος. Για τη μείωση του διαχειμάζοντος πληθυσμού του εντόμου, συνιστάται η επιμελής συλλογή, απομάκρυνση και καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών. Ένα ποσοστό των καρπών αυτών καλό είναι να ελέγχεται για την παρουσία προνυμφών στο εσωτερικό τους. Οι καρποί αυτοί θα τοποθετηθούν σε πλαστικά ή γυάλινα διαφανή δοχεία την ερχόμενη άνοιξη, για τον ακριβή προσδιορισμό της εξόδου του εντόμου.

Φθινοπωρινό σκηνικό
Σε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες θα κινηθεί ο υδράργυρος στον θεσσαλικό κάμπο τις επόμενες μέρες, προς ικανοποίηση των παραγωγών που βρίσκονται σε φάση συγκομιδής (βαμβάκι, τρύγος, κλπ) και δεν επιθυμούν ακραία φαινόμενα. Σήμερα Δευτέρα θα υπάρξει αυξημένη συννεφιά και θερμοκρασία από 18 ως 30 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη μικρή πιθανότητα βροχής, ενώ την Τετάρτη ηλιοφάνεια και σταθερή θερμοκρασία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass