ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΨΟΥΣ 6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-20

Το σχέδιο για τη δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας στη γεωργία

* Το 88% των χρημάτων θα διατεθεί για γνωστά μέτρα όπως Σχέδια Βελτίωσης και νέοι αγρότες και το 12% σε καινούργια όπως παροχή συμβουλών, εκπαίδευση, καινοτομία και ανάπτυξη πολύ μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2015 7:34

Του Γιώργου Μακρή

Σημαντική συμβολή και στην εθνική μάχη για την αύξηση της απασχόλησης μπορεί να έχει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20.

«Το Πρόγραμμα αυτό λοιπόν, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από 50.000 νέες θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιτελών του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην «Ε.τ.Δ», οι νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν κυρίως από:

• Τα Σχέδια Βελτίωσης: 7.500 επενδύσεις, οι οποίες θα συμβάλουν κυρίως στη διατήρηση θέσεων εργασίας,

• Μεταποίηση γεωργικών προϊόντων: 340 επενδυτικά σχέδια με συμβολή στη δημιουργία τουλάχιστον μιας θέσης εργασίας ανά επενδυτικό σχέδιο,

• Ενίσχυση νέων αγροτών: 14.000 νέοι αγρότες (αυτοαπασχολούμενοι),

• Ενίσχυση εκκίνησης σε νέες επιχειρήσεις εντός και εκτός γεωργικού τομέα: 2.100 ενισχυόμενες επιχειρήσεις ΜΜΕ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τουλάχιστον μιας θέσης εργασίας ανά ενισχυόμενη επιχείρηση,

• Ενίσχυση ίδρυσης / εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων εκτός γεωργικού τομέα: 4.500 ενισχυόμενες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τουλάχιστον μιας θέσης εργασίας ανά ενισχυόμενη επιχείρηση.

Όπως προκύπτει, αναμένεται συνολικά η δημιουργία ή/και διατήρηση 28.440 θέσεων εργασίας. Αν από τις επενδύσεις του ΠΑΑ δημιουργηθεί μια επιπλέον θέση εργασίας, ο συνολικός αριθμός μπορεί να φθάσει τις 50.000 θέσεις απασχόλησης.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Το νέο ΠΑΑ 2014-20 έχει προϋπολογισμό 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ κοινοτικής συμμετοχής που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή υπολογίζεται να κινητοποιήσει συνολικά πόρους άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης διαρθρώνεται γύρω από τους ακόλουθους δύο αλληλένδετους και συμπληρωματικούς στόχους που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε ένα σταδιακό μετασχηματισμό του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών, ήτοι :

-«Τη μετάβαση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας σε ένα ισχυρό και βιώσιμο αγρoδιατροφικό μοντέλο, το οποίο θα οδηγήσει προοδευτικά τον πρωτογενή τομέα στην σταδιακή απεξάρτηση από τις επιδοτήσεις και την «αδράνεια» προς την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Μια μορφή, παράλληλα, σταδιακής μετακίνησης από το μοντέλο της συμβατικής γεωργίας των αγροτικών εμπορευμάτων, στο οποίο η χώρα δύσκολα θα γίνει ανταγωνιστική λόγω των γνωστών διαρθρωτικών προβλημάτων, σε ένα μοντέλο ποιοτικής γεωργίας, που θα συνδέεται με τα προϊόντα ποιότητας, γεωγραφικής ένδειξης και ταυτότητας με εξαγωγικό προσανατολισμό και διαφοροποιημένες τιμές.

-Τη συνολικότερη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της χώρας ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της ελληνικής υπαίθρου.

Μέσω του ΠΑΑ 2014-2020 θα επιχειρηθεί, η άμβλυνση των επιπτώσεων της μακροχρόνιας ύφεσης, συνέπεια της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης και η αειφόρος ανασυγκρότηση των αγροτικών περιοχών».

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΑ

Τα μέτρα του νέου ΠΑΑ θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν στις εξής πέντε βασικές κατηγορίες:

-Ιδιωτικές Επενδύσεις στο γεωργικό και δασικό τομέα

-Δημόσιες επενδύσεις στο γεωργικό και δασικό τομέα

- Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις εκτός πρωτογενή τομέα (διαφοροποίηση της οικονομικής βάσης της υπαίθρου και δημιουργία θέσεων απασχόλησης)

-Γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα και μέτρα προστασίας της παραγωγής και διασφάλισης του αγροτικού εισοδήματος

-Δομές υποστήριξης του αγρο-διατροφικού συστήματος και του δασικού τομέα

Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται αφενός μεν μέτρα που συναντώνται σε κάθε προγραμματική περίοδο (περίπου το 88% των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020), όπως σχέδια βελτίωσης, νέοι αγρότες, μεταποίηση, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις, καθώς και επενδύσεις εκτός πρωτογενή τομέα μέσω LEADER, αφετέρου δε νέα μέτρα (περίπου το 12% των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020) με διευρυμένες δυνατότητες όπως συστήματα παροχής συμβουλών, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, διευρυμένης συνεργασίας και εισαγωγής καινοτομίας, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, ανάπτυξη πολύ μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τα οποία και κρίνονται απολύτως απαραίτητα για την επιτυχία του στόχου της προοδευτικής μεταστροφής του παραγωγικού μας μοντέλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass