ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Οργανώνονται αγρότες-κτηνοτρόφοι για το ραντεβού της Αθήνας

* Νικ. Πρίντζος: «Όχι στην άγρια φορολογία μας, ας βρούνε ισοδύναμα μέτρα»

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2015 17:25 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Αυγ 2015 18:08

Του Γιώργου Ρούστα

«Φωτιά» έχουν πάρει τα κινητά τηλέφωνα συνεταιριστών και αγροτοσυνδικαλιστών για την καλύτερη προετοιμασία της πανελλαδικής συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης 11 Αυγούστου, στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» στην Αθήνα, με στόχο τη συγκρότηση μιας Εθνικής Επιτροπής Αγώνα, η οποία θα επιχειρήσει να ανατρέψει την σχεδιαζόμενη φορολογική αφαίμαξη των αγροτών.

Όπως είναι γνωστό σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων και φορέων στον Βόλο αποφασίστηκε η πανελλαδική συνάντηση στην Αθήνα για να εξετασθεί από μηδενική βάση η αναδιοργάνωση του αγροτικού κινήματος, η οποία είναι απαραίτητη για την προάσπιση των συμφερόντων του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, ελλείψει δυναμικών συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, πλήττεται συνεχώς. Οι προσδοκίες για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, μέρα με τη μέρα αυξάνονται, αφού οι εμπλεκόμενοι με το αγροτικό κίνημα φαίνεται να έχουν κατανοήσει την κρισιμότητα των στιγμών και εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραμερίσουν τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες. Για παράδειγμα η τριτοβάθμια οργάνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία μέχρι πρότινος απέφευγε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι των συζητήσεων με άτυπες Ομάδες αγροτών, έδωσε το «παρών» στη σύσκεψη του Βόλου και μάλιστα με την παρουσία του ισχυρού άνδρα της Οργάνωσης, του προέδρου της Τζανέτου Καραμίχα. Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν και κυρίως στις εποχές των αγροτικών κινητοποιήσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ και άτυπα Συντονιστικά Όργανα Αγροτών βρίσκονταν στα χαρακώματα, με πρόσχημα ποιος εκφράζει και εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου. Βέβαια οι ειλικρινείς προθέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ θα φανούν στη σύσκεψη της Τρίτης και κυρίως όταν της ζητηθεί να συμμετάσχει στην Εθνική Επιτροπή Αγώνα με εκπρόσωπό της.

Με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη του συνεταιριστικού κινήματος, όπως π.χ. ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου και πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας Νικήτας Πρίντζος και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος Νίκος Σκοπιανός αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για τη δημιουργία μιας εθνικής Επιτροπής, υπό την σκέπη της οποίας θα συσπειρωθούν όλες οι ενώσεις και οι αγροτικοί σύλλογοι της χώρας. Το «παρών» στο «Κάραβελ» θα δώσουν και οι κτηνοτρόφοι, αλλά και λοιποί φορείς της ζωικής παραγωγής, καθώς η πρόσκληση των διοργανωτών είναι ανοικτή και η διάθεση τους για διεύρυνση της Εθνικής Επιτροπής σε γεωγραφική και παραγωγική βάση, δεδομένη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκο Παλάσκα «εμείς θα είμαστε παρόντες στη σύσκεψη της Τρίτης και εφόσον μας ζητηθεί θα συμμετάσχουμε με εκπρόσωπό μας στην Εθνική Επιτροπή».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα της συνδιάσκεψης, θα προηγηθούν σύντομες τοποθετήσεις εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και οργανώσεων και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής.

Ο ΝΙΚ. ΠΡΙΝΤΖΟΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου Νικήτα Πρίντζο, ο οποίος μίλησε στην «Ε» «για να είναι αποτελεσματική η Επιτροπή θα πρέπει να είναι ολιγομελής, τουλάχιστον 10μελής, να καλύπτει γεωγραφικά όλη τη χώρα, αλλά και παραγωγικά, δηλαδή να υπάρχουν εκπρόσωποι των αγροτών με παραδοσιακά προϊόντα (βαμβάκι), με δέντρα, αλλά και κτηνοτρόφοι. Εξάλλου τα αιτήματά μας δεν αφορούν στις τιμές για κάποια προϊόντα, αλλά με το φορολογικό νομοσχέδιο να μην μας οδηγήσουν σε αφανισμό. Μπορεί αρχικά η Επιτροπή να μετρά 25-30 μέλη, αλλά πρέπει οπωσδήποτε στην πορεία να γίνει πιο πρακτική και ουσιαστική. Για να κερδίσουμε χρόνο, καθώς αυτός δεν είναι σύμμαχός μας (πληροφορίες θέλουν το επίμαχο νομοσχέδιο να έρχεται στη Βουλή αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο), ήδη έχω ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα οι αρχηγοί τους να μας δεχθούν Τετάρτη και Πέμπτη. Σε δεύτερη φάση θα επιδιώξουμε επαφές με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, από τους οποίους θα ζητήσουμε να μεσολαβήσουν για μια συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, αλλά και με τους περιφερειάρχες.

Ο Βολιώτης συνεταιριστής σπεύδει να διευκρινίσει τον ρόλο του σε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε: «Δεν επιθυμώ να πρωταγωνιστήσω στην επανεκκίνηση του αγροτικού κινήματος, αλλά να συμβάλω ως απλός στρατιώτης. Γενικότερα θεωρώ ότι στην πρώτη γραμμή του αγώνα θα πρέπει να βρεθούν νέοι άνθρωποι, άφθαρτοι, με όρεξη για δουλειά. Εάν όμως τώρα, στην αρχή, για οργανωτικούς λόγους μου ζητηθεί να συμμετάσχω στην Επιτροπή, για τα διαδικαστικά των συναντήσεων δεν θα αρνηθώ. Όταν όμως μπει το νερό στο αυλάκι θα παραμερίσω».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Πρίντζος δήλωσε: «Δεν περίμενα κάτι περισσότερο απ΄αυτό που έγινε. Δηλαδή διαβεβαιώσεις για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης. Αυτές όμως δεν φτάνουν. Αυτό που ζητώ από την κυβέρνηση, η οποία στο 47σέλιδο υπόμνημά της προς τους δανειστές αναφέρει ότι περίπου 1,6 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8 δισ., τα οποία στη συνέχεια έγιναν 11 δισ., θα προέλθουν από τον αγροτικό κόσμο, είναι να βρει ισοδύναμα μέτρα που θα αποφέρουν αυτά τα χρήματα και να αποφύγει την εύκολη λύση της άγριας φορολογίας των αγροτών. Όπως δηλαδή έπραξε με την επανασύσταση της ΕΡΤ και την επαναπρόσληψη των καθαριστριών στο ΥΠΟΙΚ, το ίδιο να πράξει και με τους αγρότες, αν πράγματι πιστεύει ότι η ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας θα έλθει μέσα από τον πρωτογενή τομέα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass