ΘΕΩΡΟΥΝ «ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ» ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟ «ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΜΕΤΡΩΝ» ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Με 200-300 ευρώ τον μήνα καλούνται να ζήσουν οι αγρότες

*Αυξάνονται φόροι, ασφαλιστικές εισφορές και το ρεύμα – Καταργείται η επιδότηση στο πετρέλαιο, προς νέα αύξηση η διάρκεια ζωής στο φρέσκο γάλα *Οι αγρότες συνέστησαν Εθνική Συνδικαλιστική Επιτροπή ξεκινούν διάλογο αλλά δεν αποκλείουν και κινητοποιήσεις

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2015 1:07

Του Γιώργου Μακρή

Μόλις… 200 – 300 ευρώ τον μήνα θα απομένουν στην τσέπη των αγροτών για να ζήσουν τις οικογένειές τους αλλά και να καλύπτουν τις ανάγκες των καλλιεργειών και των κοπαδιών τους μόλις εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών και θα εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή σε δύο δόσεις, αυτήν την εβδομάδα και τον Οκτώβριο.

«Αν ψηφιστούν αυτά τα μέτρα συντελείται εθνικό έγκλημα. Πιστεύει κανείς ότι μετά απ’ αυτό το τσουνάμι μέτρων θα μπορεί ο αγρότης να καλλιεργήσει τη γη του;», διερωτήθη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος απευθυνόμενος σε περίπου 200 αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, δασεργάτες και αλιείς που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του χθες στην Αθήνα απ’ όλες τις γωνιές της χώρας.

Λίγη ώρα πριν είχε γίνει γνωστό ότι τα μέτρα της νέας συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών για τους αγρότες θα κατατεθούν στη Βουλή σε δύο δόσεις:

-Στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστεί αύριο στη Βουλή περιλαμβάνονται η αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη, η κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει κατά 50% από 1ης Οκτωβρίου φέτος και το υπόλοιπο από τον Οκτώβριο του 2016) και η εφαρμογή όλων των συστάσεων του ΟΟΣΑ που προβλέπονταν από την Εργαλειοθήκη Ι, στην οποία ως γνωστόν συμπεριλαμβάνεται και η πλήρης απελευθέρωση ή περαιτέρω αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος (η ακριβής διατύπωση αυτών των μέτρων θα γίνει γνωστή με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή).

-Στο πακέτο μέτρων που θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο προβλέπεται η σταδιακή αλλαγή της φορολόγησης των αγροτών, οι οποίοι από το 2016 θα φορολογούνται με συντελεστή 20% (για τα εισοδήματα του 2015) και από το 2017 με συντελεστή 26% (για τα εισοδήματα του 2016) καθώς και η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παροχές, ρύθμιση που οδηγεί σε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι αγρότες στον ΟΓΑ.

Τον Οκτώβριο με την αναδιάρθρωση του φορολογικού κώδικα θα ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να γίνει με την προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά (σήμερα είναι 27,5% και προβλέπεται να αυξηθεί στο 100%), ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με τις νέες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα (υπολογίζονται στο 40% αλλά είναι άγνωστο αν και πότε θα επιβληθούν).

ΚΡΑΥΓΗ

ΑΓΩΝΙΑΣ

«Η κραυγή αγωνίας σήμερα των αγροτών θα γίνει κραυγή αγανάκτησης. Πρέπει να επικρατήσουν στη χώρα η σύνεση και η λογική και να μην υπάρξουν ακρότητες. Για τον αγροτικό κόσμο είναι θέμα επιβίωσης. Καλούμε τα κόμματα να αποτρέψουν την επερχόμενη καταστροφή στον αγροτικό κόσμο», επισήμανε ο κ. Νικήτας Πρίντζος στην ομιλία του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας αξιολόγησε τη συμφωνία ως «αγροτική γενοκτονία» και κατέθεσε δέσμη εναλλακτικών προτάσεων με τις οποίες θα προσέλθουν οι αγρότες στο διάλογο. Οι προτάσεις έγιναν δεκτές από τους μετέχοντες στη σύσκεψη ως γενικό πλαίσιο και αποφασίστηκε να εμπλουτισθούν και με πιο συγκεκριμένες ανά προϊόν και ανά κλάδο.

«Σκοπός τους από τα φορολογικά μέτρα είναι να εισπράξουν 2 δισ. ευρώ, όσες δηλαδή είναι οι επιδοτήσεις, ανεξάρτητα αν αυξηθεί ο ένας συντελεστής και μειωθεί ο άλλος», εκτίμησε ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννης Κόκκορας και έθεσε μια άλλη διάσταση των προωθούμενων μέτρων: «Αν ο ΟΓΑ ενταχθεί στον ΟΑΕΕ, τότε οι εργαζόμενοι στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να ασφαλιστούν στο ΙΚΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για 8ωρη εργασία και αμοιβή υπερωριών ενώ οι απαιτήσεις της εργασίας σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση είναι διαφορετικές».

«Με τα νέα μέτρα οι πρώτοι που θα εγκαταλείψουμε θα είμαστε οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής», επισήμανε ο κ. Απόστολος Μωραϊτης αναδεικνύοντας τα ειδικότερα προβλήματά τους και ασκώντας κριτική στη γνωστή ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρυσι από τη Βουλή για αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. «Μήπως μειώθηκαν οι τιμές στο γάλα;», διερωτήθη αναφερόμενος και στην παραίτηση του Θεσσαλού αναπληρωτή υπουργού κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου ως αντίδραση στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

«Δεν υπάρχει χώρα, κοινωνία που να παράγει χωρίς ενισχύσεις. Αυτό πρέπει να το κάνουμε γνωστό στους πολίτες», είπε από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας – πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Γιώργος Λαδόπουλος και κατέστησε σαφές ότι στόχος των ενισχύσεων που δίνονται στους αγρότες είναι «να μην αυξάνεται ο πληθωρισμός (τιμές) και να μην τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία μέσω της παραγωγής ασφαλών προϊόντων. Αυτή η κυβέρνηση θέλει πολλά να μας πάρει, δεν πρέπει να της χαρίσουμε την αξιοπρέπειά μας», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, που προήδρευσε στη σύσκεψη, επισήμανε την ανάγκη ενότητας του αγροτικού κόσμου σημειώνοντας ότι «η πολυδιάσπαση του αγροτικού κινήματος δεν μας ωφελεί. Εδώ τώρα δεν ήρθαμε να προστατεύσουμε πρόσωπα», ξεκαθάρισε.

ΣΥΝΕΣΤΗΣΑΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μετά από τρίωρη συζήτηση οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου αποφάσισαν να συστήσουν Εθνική Συνδικαλιστική Επιτροπή, στην οποία θα εκπροσωπούνται όλες οι περιφέρειες και οι παραγωγοί όλων των αγροτικών προϊόντων και θα έχει ως αντικείμενο:

-«Να συντονίσει τις παραπέρα ενέργειες – κινήσεις των αγροτών προκειμένου να μην περάσουν τα φορολογικά και άλλα μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και τα οποία αν εφαρμοσθούν θα έχουν ως αποτέλεσμα τον αφανισμό των Ελλήνων αγροτών.

-Να συμβάλλει με προτάσεις στην αναγκαία διαμόρφωση μιας Εθνικής Στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η Εθνική Συνδικαλιστική Επιτροπή θα καταφύγει σε κάθε πρόσφορο μέτρο (σ.σ. και κινητοποιήσεις), αφού προηγούμενα εξαντλήσει κάθε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ήδη η επιτροπή είχε χθες τις πρώτες συναντήσεις με τις ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής ενώ τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει τις επαφές της με τα πολιτικά κόμματα αλλά και εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Στην επιτροπή συμμετέχουν από το νομό Λάρισας οι πρόεδροι του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας και των αγελαδοτρόφων κ. Απόστολος Μωραϊτης. Χθες στις πρώτες επαφές της συντονιστικής επιτροπής με τα κόμματα τον κ. Νικήτα Πρίντζο πλαισίωναν από το Ν. Λάρισας ο κ. Χρ. Σιδερόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος – πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Γιώργος Λαδόπουλος. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει νέα σύσκεψη αγροτών στο Ν. Λάρισας για να αποφασιστεί η διάρθρωση της επιτροπής σε τοπικό επίπεδο και σε επίπεδο περιφέρειας.

Στη χθεσινή σύσκεψη παρέστησαν ακόμη από το Ν. Λάρισας ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ κ. Χρήστος Χατζούλης και ο αγρότης από το Μακρυχώρι κ. Λευτέρης Μαντζώνης.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Προβλέπεται να ψηφιστούν τώρα ως προαπαιτούμενα:

* Αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη.

* Κατάργηση των προνομίων στο αγροτικό πετρέλαιο.

(κατά 50% από τον Οκτώβριο 2015 και το υπόλοιπο τον Οκτώβριο του 2016)

* Εφαρμογή όλων των συστάσεων του ΟΟΣΑ που προβλέπονταν από την Εργαλειοθήκη Ι: Περαιτέρω αύξηση ή πλήρη απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.

ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟ:

* Η σταδιακή αλλαγή της φορολόγησης των αγροτών. Από το 2016 θα φορολογούνται με συντελεστή 20% και από το 2017 με συντελεστή 26%.

* Να συνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με τις παροχές: υπολογίζεται ότι θα τριπλασιασθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι αγρότες στον ΟΓΑ.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

* Αφορολόγητο 12.000 ευρώ

* Αφορολόγητες άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις

* Συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος 13% στη φυτική και 8% στη ζωϊκή παραγωγή

* Να θεωρείται δαπάνη (άρα να μην φορολογείται) η προσωπική εργασία του αγρότη

* Απόσβεση επενδύσεων στην 5ετία και όχι την 10ετία

* Προκαταβολή φόρου 27,5% για την ερχόμενη χρονιά

* Επαναφορά ΦΠΑ στις χονδροειδείς ζωοτροφές και τα ζώντα ζώα στο 13%

* Αποφάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών μόνο μετά από εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας στον ΟΓΑ και διάλογο με τους αγρότες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass