Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 22 Νοε 2019 22:00

Στην Αβερώφειο η διοίκηση του Γεωπονικού Συλλόγου

Την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας επισκέφτηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Γεωπονικού Συλλόγου Νομού Λάρισας και συναντήθηκαν με τη διευθύντρια της Σχολής κα Μαρία Κλεισιάρη.

Ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γιαννακός, ο αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Ρωμανόπουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Καρανίκας και Χρήστος Παναγούλης δεσμεύτηκαν να αναδείξουν τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή και να συνδράμουν ως Σύλλογος στην αντιμετώπισή τους. Στη συνέχεια έλαβε χώρα η εκδήλωση για τη βράβευση των αποφοίτων της Σχολής με τα μέλη του Συλλόγου να παραδίδουν τα πτυχία και να τους συγχαίρουν ευχόμενοι καλή σταδιοδρομία.

 

* * *

Επιστροφή πετρελαίου

Στα ποσά που θα μοιραστούν στους παραγωγούς για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου φαίνεται να έχει καταλήξει το κυβερνητικό επιτελείο, με το εγκεκριμένο σχέδιο να προβλέπει επιστροφή 13 ευρώ περίπου το στρέμμα για τις ποτιστικές καλλιέργειες και 6 ευρώ το στρέμμα για τις ξηρικές. Τα χρήματα της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου δεν θα λάβουν οι συνταξιούχοι αγρότες και όσοι έχουν τα χωράφια τους σε αγρανάπαυση. Το ΥΠΟΟΙΚ προκειμένου να χτυπήσει την παραοικονομία στα αγροτικά προϊόντα, πριν την επιστροφή του φόρου θα διασταυρώσει τους πίνακες των δικαιούχων με βάση τα τιμολόγια που θα καταθέτουν οι αγρότες από την πώληση των προϊόντων τους. Το συνολικό ποσό που θα εκταμιεύεται ετησίως για επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από τα 120 μέχρι τα 150 εκατ. ευρώ. Τις τελικές ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, πιθανότατα αρχές Δεκεμβρίου.

Επειδή πολλά λέγονται περί... αθέμιτου ανταγωνισμού με άλλους ευρωπαίους αγρότες, να σημειωθεί ότι στη γειτονική Βουλγαρία, οι αγρότες θα εισπράξουν επιστροφή φόρου 0,37 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου που χρησιμοποίησαν για τις δραστηρότητες στην πρωτογενή παραγωγή το 2018, μέχρι τέλος του έτους (υπεγράφη η σχετική απόφαση από την Υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών, Desislava Taneva).

* * *

Εξισωτική Αποζημίωση

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη αυξάνεται κατά 13 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την Εξισωτική Αποζημίωση των αγροτών. Μετά την απόφαση του κ. Βορίδη, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους δικαιούχους ανέρχεται στα 253 εκατομμύρια ευρώ και θα κατευθυνθεί στο μέτρο 13 για την ενίσχυση ορεινών, μειονεκτικών και περιοχών με ειδικά φυσικά μειονεκτήματα.

Στο μεταξύ στη δημοσιοποίηση των πινάκων με τις εγκεκριμένες και τις απορριπτόμενες Αιτήσεις Στήριξης του Μέτρου 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020, έτους 2019 προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί τους παραγωγούς να υποβάλουν ενδικοφανείς προσφυγές (Ενστάσεις), αρχής γενομένης από την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου μέχρι την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη».

 

 

* * *

Έλλειψη σε αρνιά, αύξηση τιμών

Η μείωση των κοπαδιών στη χώρα και το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα τους προηγούμενους μήνες να ταΐσουν πολύ καλά τα κοπάδια, με αποτέλεσμα τη μείωση των γεννήσεων τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο συνέβαλαν στη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται στην αγορά για αρνιά, κυρίως μικρά, ενόψει και της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Ακόμη οι πολλές διάρροιες που καταγράφηκαν οδήγησαν στη θανάτωση πολλών ζώων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έλλειψη στην αγορά.

* * *

Επαφές με τους Έλληνες τραπεζίτες για ευνοϊκότερη αντιμετώπιση αγροτών

Συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και εκπροσώπους των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της χώρας, σχετικά με την επιτάχυνση της υλοποίησης των επενδυτικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 και τη διευκόλυνση χρηματοδότησης των επενδυτών που εντάσσονται σ’ αυτά είχε χθες ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κ. Μπαγινέτας. Από όλες τις πλευρές εκφράστηκε η διάθεση για στενή συνεργασία και παρουσιάστηκαν οι απόψεις τόσο των Υπηρεσιών όσο και των εκπροσώπων των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο θεσμικό πλαίσιο των σχετικών επενδυτικών μέτρων του ΠΑΑ, που αφορούν στα σχέδια βελτίωσης και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων με σκοπό την απρόσκοπτη υλοποίηση των εν λόγω επενδυτικών σχεδίων.

Παράδοση-παραλαβή

Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΑΑΤ η παράδοση-παραλαβή της διοίκησης του ΕΛΓΑ το πρωί της Δευτέρας και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. το πρωί της Τρίτης 26 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος στον ΕΛΓΑ αναλαμβάνει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, αντιπρόεδρος ο Καρδιτσιώτης Νίκος Δούκας, ενώ στη διοίκηση μπαίνει και ο Βεροιώτης Χρήστος Γιαννακάκης. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ πρόεδρος αναλαμβάνει ο Γρηγόρης Βάρρας και αντιπρόεδροι ο Δημήτρης Μελάς και ο Πέτρος Τζαβέλλας. Εκπρόσωπος των αγροτών, όπως προβλέπεται από τον Νόμο, στο ΔΣ ορίστηκε ο Ρεθυμνιώτης Γιάννης Γλεντζάκης, πολύπειρος συνεταιριστής και κτηνοτρόφος. Επίσης στο ΔΣ συμμετέχει και ως εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Φραγκίσκος Μαχλέρας.

* * *

Βροχές και κρύο

Αν και ο καιρός σήμερα Παρασκευή θα είναι καθαρός, εν τούτοις η αυξημένη υγρασία που θα κυριαρχεί θα κρατήσει τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα (11-17 βαθμούς Κελσίου). Αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 13 ως 16 βαθμούς Κελσίου. Από την Κυριακή το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι βροχές, οι οποίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα και μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης. Αν δεν υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα, η αγροτική παραγωγή δεν κινδυνεύει από τις παραπάνω καιρικές συνθήκες. 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass