ΑΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2019 22:04

Ολοκληρώθηκε η εκκοκκιστική περίοδος στον κάμπο

Ελάχιστες εκκρεμότητες παραμένουν στη Θεσσαλία αναφορικά με τις αγοραπωλησίες βαμβακιού, καθώς οι περισσότερες συμφωνίες μεταξύ εκκοκκιστών και παραγωγών έχουν ολοκληρωθεί. Η πλειοψηφία των παραγωγών πληρώθηκε με 39-40 λεπτά από το χωράφι και 42-42,5 λεπτά στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου.

Κάποιοι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι οι εκκοκκιστές θα προχωρήσουν –στις αρχές του νέου έτους- στη χορήγηση έξτρα μπόνους (2-2,5 λεπτών) στα ποιοτικά βαμβάκια και λόγω των επερχόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων, στις οποίες η φετινή χαμηλή τιμή κυριαρχεί στο διεκδικητικό πλαίσιο. Από την άλλη, όσοι γνωρίζουν τον χώρο κρατούν χαμηλούς τόνους, τονίζοντας με νόημα πως «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Οι μόνοι που μπορούν να ελπίζουν σε επιπλέον τιμή είναι όσοι έχουν συμβόλαια για σπορόκεντρο, αλλά αυτοί θα χρειαστεί να περιμένουν τον Μάρτιο, οπότε και γίνεται συνήθως η εκκαθάριση. Τέλος, στα χωριά του κάμπου παραμένει ακόμη το μυστήριο με τις αδιάθετες ποσότητες βαμβακιού και κυρίως το πού βρίσκονται αυτές, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί στους συνήθεις αποθηκευτικούς χώρους, αυξάνοντας την ανησυχία των βαμβακοπαραγωγων αναφορικά με τα καλλιεργούμενα στρέμματα και το τελικό ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

 

* * *

Ερχεται το 3χίλιαρο για ποιοτικά προϊόντα

Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση που αφορά στις λεπτομέρειες εφαρμογής του Υπομέτρου 3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 - 2020. Με βάση την απόφαση του κ. Βορίδη προβλέπεται ενίσχυση για νέες συμμετοχές στα εξής συστήματα ποιότητας: Βιολογική Παραγωγή (ΒΠ), Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις στον αμπελοοινικό τομέα (Οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ), Προϊόντα Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών (προϊόντα Ε.Π.Ε.). Η ενίσχυση παρέχεται σε ετήσια βάση για μέγιστη διάρκεια πέντε ετών, βάσει επιλέξιμων δαπανών και κατόπιν προσκόμισης των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για την πραγματοποίηση αυτών (παραστατικά). Επιλέξιμες είναι οι πάγιες δαπάνες, δηλαδή οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την εισαγωγή του συστήματος ποιότητας που λαμβάνει στήριξη και η ετήσια εισφορά συμμετοχής στο σύστημα αυτό, έως τα ανώτατα ποσά ενίσχυσης ανά σύστημα ποιότητας και μέχρι 3.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση.

* * *

Ενδικοφανείς προσφυγές για πληρωμή Νιτρορύπανσης

Ανακοίνωση για την πληρωμή της προκαταβολής του δεύτερου έτους εφαρμογής για τη δράση 10.1.04 "Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα", την οποία οι ενδιαφερόμενο μπορούν να διαβάσουν στο ακόλουθο link: https://www.opekepe.gr/el/opekepe-organisation-gr/85-opekepe-news-updates/3522-anakoinwsh-drash-10104-02122019 εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Λάρισας «οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές μέχρι και την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019. Επιπλέον οι παραγωγοί που δεν έχουν επισυνάψει στην ΕΑΕ 2019 τα παραστατικά άρδευσης για τα ενταγμένα στη δράση 10.1.04 αγροτεμάχια, πρέπει να προβούν στην υποβολή τους, μέσω Διοικητικών Πράξεων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019. Συγκεκριμένα θα πρέπει να επισυνάψουν ενός εκ των παρακάτω παραστατικών άρδευσης, ήτοι: Βεβαίωση ΟΕΒ για άρδευση αγροτεμαχίων, βεβαίωση Δήμου για άρδευση αγροτεμαχίων, βεβαίωση Περιφέρειας για άρδευση αγροτεμαχίων, άδεια χρήσης νερού ή αίτησης προς αρμόδια υπηρεσία για ιδιωτική υδροληψία".

* * *

Προτάσεις ΣΑΣΟΕΕ για τους εργάτες γης

Επιστολή προς τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για την εξεύρεση εργατών γης σε συνεταιρισμένους αγρότες, οι οποίοι ανήκουν τις οργανώσεις-μέλη του, για όλα τα προϊόντα που συλλέγονται, εμπορεύονται και μεταποιούνται, απέστειλε ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Σύμφωνα με την πρόταση του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., η πιο απλοποιημένη και αποτελεσματική διαδικασία για το ζήτημα αυτό έχει ως εξής: Οι συνεταιρισμοί, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και μεγάλοι αγρότες, αφού καταγράψουν τις ανάγκες τους σε εργάτες γης, αλλά και προσδιορίσουν τον χρόνο απασχόλησης αυτών, απευθύνονται εγγράφως στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Από την πλευρά του, το εν λόγω Υπουργείο, αφού συγκεντρώσει τα σχετικά στοιχεία, τα διαβιβάζει στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο με τη σειρά του επικοινωνεί με τα αντίστοιχα Υπουργεία Εργασίας χωρών που διαθέτουν άνεργους εργάτες γης (Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Πακιστάν και άλλες χώρες). Με τον τρόπο αυτό δρομολογείται με απόλυτα νόμιμο τρόπο η ανεύρεση εργατών, οι οποίοι προσλαμβάνονται ακολουθώντας την εργατική νομοθεσία της χώρας υποδοχής. Επίσης, επιτυγχάνεται η δυνατότητα των αγροτών να αναγνωρίσουν στα φορολογικά τους βιβλία τη δαπάνη που καταβάλλουν για τους εργάτες γης, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, αφού οι εργάτες γης θα προσλαμβάνονται με την καταβολή εργόσημου, όπως ισχύει σήμερα, και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Εργασίας θα απαλλαγούν από ένα μεγάλο φορτίο, που είναι ο έλεγχος εφαρμογής της νόμιμης εργασίας για τους εργάτες γης. Φυσικά, εξυπακούεται ότι οι αγρότες, οι οποίοι έχουν διασφαλίσει και απασχολούν νόμιμα επί σειρά ετών τους ίδιους εργάτες γης, δεν χρειάζεται να προσφύγουν στη διαδικασία αυτή, αλλά χρειάζεται να διευκολυνθούν στην εφαρμογή της υφιστάμενης διαδικασίας, για την οποία το Υπουργείο Εργασίας είναι απαραίτητο να μεριμνήσει στην κατεύθυνση της απλοποίησής της.

* * *

Αίθριος καιρός και στο βάθος… λευκή Πρωτοχρονιά

Από την παρατεταμένη ανομβρία μέχρι και τα Χριστούγεννα σε... χιονοκαιρία, σχεδόν πανελλαδική, από τις 26-27 Δεκεμβρίου και λευκή Πρωτοχρονιά. Αυτό είναι το πρώτο φετινό και πραγματικά χειμερινό σενάριο που δείχνουν τα καιρικά προγνωστικά μοντέλα για την εξέλιξη του καιρού αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Για την εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα και μετά τη βροχή του Σαββάτου, ο καιρός θα είναι αίθριος, με καλές θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass