Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2019 22:06

ΕΒΖ: Εν αναμονή των αποφάσεων

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της καμπάνιας τεύτλων του 2020, όπως και ο τιμοκατάλογος για τους παραγωγούς.

Υπενθυμίζουμε ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της βιομηχανίας αποφάσισε την παράδοση-παραλαβή των εργοστασίων στην κοινοπραξία συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και Royal Sugar, με αναφορά στην επιφύλαξη της μισθώτριας εταιρείας, ώστε η καταμέτρηση των πάρα πολλών στοιχείων του εξοπλισμού να γίνει σε δεύτερο χρόνο.

* * *

Συνέλευση Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών

Μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών «Η ΝΕΑ ΕΝΩΣH» πραγματοποιήθηκε προ ημερών η δεύτερη γενική συνέλευση των μελών του Συνεταιρισμού για το έτος 2019.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Α.Σ. Φώτης Παπαδόπουλος «ευχαριστεί θερμά τα μέλη του Συνεταιρισμού για τη μεγάλη συμμετοχή τους, γεγονός που μας ικανοποιεί, δικαιώνει τις προσπάθειές μας και αποδεικνύει ότι επιτέλους άρχισε να λειτουργεί το «συνεταιρίζεσθαι». Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ηρεμίας και αλληλοκατανόησης, διαφάνειας, γόνιμου και ειλικρινούς διαλόγου. Συζητήθηκαν τα οικονομικά του Συνεταιρισμού ,η πορεία των ομάδων παραγωγών και τα θετικά αποτελέσματα που πλέον εμφανίζονται. Ευχαριστούμε τα μέλη μας για τη μεγάλη συμμετοχή και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με περισσότερη όρεξη, διαφάνεια και άοκνη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα δράσης, ώστε να επιτύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».

* * *

Οι γεωπόνοι βραβεύουν αριστούχους μαθητές-φοιτητές

Σήμερα Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου στις 6:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου/ παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας (Καψούρη 4) θα πραγματοποιηθεί και φέτος για 27 συνεχή χρονιά, από τον Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Λάρισας η εκδήλωση της βράβευσης των παιδιών των μελών του συλλόγου, που αρίστευσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, αλλά και των παιδιών, που εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιωτών Ν. Λάρισας υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Αντωνίου Μαρέτη με παραδοσιακά και χριστουγεννιάτικα τραγούδια θα φροντίσει για τη γιορτινή ατμόσφαιρα της εκδήλωσης, στην οποία έχουν προσκληθεί να τιμήσουν με την παρουσία τους, η θρησκευτική ηγεσία, η πολιτική ηγεσία και οι φορείς του τόπου.

 

* * *

Παράταση αδειών επαγγελματικών σκαφών αλιείας

Το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4647/16-12-2019 (ΦΕΚ204Α’) «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις», περιλαμβάνονται και οι παρακάτω ρυθμίσεις αλιείας:

1) Οι άδειες όλων των επαγγελματικών σκαφών αλιείας που λήγουν 31 Δεκεμβρίου 2019 θεωρούνται ότι βρίσκονται σε ισχύ μέχρι 10 Απριλίου 2020.

2) Για τα επαγγελματικά σκάφη με ολικό μήκος δέκα (10) μέτρων και άνω, η απαίτηση της τήρησης υποβολής στοιχείων για την ανανέωση των αδειών αναστέλλεται έως 30-09-2021.

3) Για τα επαγγελματικά σκάφη με ολικό μήκος μικρότερο των δέκα (10) μέτρων που δεν έχουν υποβάλει στοιχεία αλιευτικής δραστηριότητας για τα έτη 2018-2019, εφόσον μέχρι 15-03-2020 τακτοποιήσουν τις παραπάνω υποχρεώσεις του μέσω του ΟΣΠΑ, μπορούν οι άδειες να ανανεώνονται έως 10 Απριλίου 2020.

* * *

Ετήσια ενίσχυση για τα έξοδα πιστοποίησης

Kάλυψη δαπανών πιστοποίησης µε ετήσιες ενισχύσεις ανά εκµετάλλευση 2.020 ευρώ για προϊόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, 1.300 ευρώ για οίνους ονοµασίας προέλευσης και 3.000 ευρώ για πτηνοτροφικά προϊόντα, προβλέπει η απόφαση που αφορά τις λεπτοµέρειες εφαρµογής του Υποµέτρου 3.1 «Στήριξη για νέες συµµετοχές σε συστήµατα ποιότητας» του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Από την εφαρµογή της συγκεκριµένης δράσης ωφελούνται φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, που είναι ενεργοί γεωργοί και υποβάλλουν ετησίως Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, καθώς και συλλογικοί φορείς που είναι καταχωρισµένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών. Η προκήρυξη αναµένεται να βγει τις επόµενες ηµέρες, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόµενους.

 

* * *

Εκτός εξισωτικής για επανέλεγχο 23.675 ΑΦΜ

Έμειναν εκτός πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης 23.675 ΑΦΜ, τα οποία δεσμεύτηκαν για επανέλεγχο του προβλεπόμενου κριτηρίου επιλεξιμότητας ως προς την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα, σε σχέση με τα στοιχεία των ενεργών συνταξιούχων που τηρούνται στον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι δικαιούχοι που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία, μετά την παραλαβή νέου αρχείου από τον ΕΦΚΑ και νεότερης επεξεργασίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα περιληφθούν σε επόμενη πληρωμή. Να σημειωθεί ότι κατά των αποτελεσμάτων πληρωμής, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλουν ένσταση από τις 14 Ιανουαρίου 2020 έως και την 27η Ιανουαρίου 2020.

 

* * *

Βοήθημα στις τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες

Σήμερα Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το χρηματικό βοήθημα σε 124 πολύτεκνες και 681 τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες που υπέβαλαν αιτήσεις στο Πρόγραμμα Παροχής Χρηματικών Βοηθημάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας. Η πληρωμή του χρηματικού βοηθήματος αφορά τις αιτήσεις για το χρονικό διάστημα από τις 20/11 έως τις 2/12. Η καταβολή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, θα γίνει με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους. Το ποσό του χρηματικού βοηθήματος που θα λάβουν οι πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες ανέρχεται σε 1.000 ευρώ και 700 ευρώ, αντίστοιχα.

 

* * *

Δελτίο καιρού

Συννεφιές, με θερμοκρασίες μονίμως σε μονοψήφια νούμερα και κρύο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στον νομό Λάρισας μέχρι και την Πρωτοχρονιά. Αν και αδιάφορος ο καιρός για τους αγρότες, ελλείψει αγροτικών εργασιών, εν τούτοις ένεκα των γιορτινών ημερών, η αγωνία όλων για τα καιρικά φαινόμενα είναι έκδηλη. Η σημερινή ημέρα θα είναι η τελευταία με φυσιολογικές θερμοκρασίες, ενώ από το Σάββατο έρχεται η «Ζηνοβία» με βοριάδες, κρύο (θερμοκρασία μέχρι 7-8 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη) και χιόνια στα ορεινά μέχρι και την Τρίτη. Ο καιρός θα μαλακώσει κάπως με τον ερχομό του νέου έτους.  

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass