Εκπαιδευτικό ταξίδι καστανοπαραγωγών

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2019 15:14

Εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ιταλία με θέμα κατάρτισης «Σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας του καστάνου», πραγματοποίησαν 20 καστανοπαραγωγοί μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας Στομίου «Καρποί Κισσάβου», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕRΑSΜUS+.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν, στην περιφέρεια της Τοσκάνης, τις περιοχές παραγωγής κάστανου στο Marradi και στο Αrezzo όπου και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Κάστανου της περιοχής, σε καστανοπερίβολα και είχαν συνάντηση με οργανώσεις παραγωγών όπου και πραγματοποιήθηκε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω στην καλλιέργεια του καστάνου και κυρίως στον τρόπο καταπολέμησης της Ασιατικής Σφήκας, ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε μεν στα μέρη μας πρόσφατα που όμως έχει καταστρέψει το 90% των καστανοπερίβολων της γειτονικής μας χώρας. Οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον φυσικό τρόπο ξήρανσης του κάστανου στα παραδοσιακά «καπνιστήρια» που διέθεταν οι παραγωγοί στα κτήματά τους καθώς και την παρασκευή καστανάλευρου σε νερόμυλο στο χωριό Garfagnana.1

Στην περιφέρεια της Καμπανίας οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην περιοχή του Avellino σε συσκευαστήρια όπου ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες διαλογής, αποστείρωσης, συντήρησης και συσκευασίας του νωπού κάστανου. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε μονάδα μεταποίησης και παραγωγής προϊόντων από κάστανο όπως καστανάλευρο, κρέμα από κάστανο, μικροσυσκευασίες με καπνιστό ή βρασμένο κάστανο, μπισκοτάκια και μαρόν γλάσε.

Το πρόγραμμα έκλεισε με ενημέρωση από το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας της Καμπανίας στη Νάπολη για τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και τη δυνατότητα της συνεργασίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού με διάφορες επιχειρήσεις.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό κομμάτι του προγράμματος, ο φορέας υποδοχής Comunicazione Europe Net ξενάγησε τους συμμετέχοντες στις πόλεις Πίζα, Φλωρεντία, Ρώμη, Νάπολη στο Σαλέρνο και στην Πομπηία.

Από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι παραγωγοί απέκτησαν νέες γνώσεις για την καλλιέργεια της καστανιάς, καθώς και για την εφαρμογή πρακτικών προστασίας της καλλιέργειας από την Ασιατική Σφήκα. Αναπτύχθηκαν νέες συνεργασίες με φορείς και επιχειρήσεις του εξωτερικού για την προώθηση του Κάστανου Κισσάβου και τέλος δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά τον ιταλικό πολιτισμό και την κουλτούρα της γειτονικής μας χώρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass