ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΧΛΑΔΙΑ – ΡΟΔΑΚΙΝΑ

«Φορτωμένα» τα δέντρα – πεσμένες οι τιμές

* Στον Αχλαδότοπο Δένδρων – Πλατανουλίων * Χρ. Τασιούλας: Oχι στη φοροεισπρακτική επιδρομή

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2015 0:11

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Χωρίς καιρικά απρόοπτα φαινόμενα ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες η συγκομιδή στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου των επιτραπέζιων αχλαδιών. Ενώ τώρα συνεχίζεται έντονα η συλλογή των βιομηχανικών αχλαδιών και ροδάκινων.

Χθες η «Ε» βρέθηκε στην κατεξοχήν αχλαδοπαραγωγική και ροδακινοπαραγωγική περιοχή όχι του νομού μας αλλά ολόκληρου θεσσαλικού χώρου, στα Δένδρα και τα Πλατανούλια του Δήμου Τυρνάβου. Πρόκειται για δύο χωριά και έναν οικισμό, την Αγία Σοφία, οι κάτοικοι των οποίων δεν ξεπερνούν συνολικά τα 1.000 -1.100 άτομα ωστόσο αξιοποιούν μια τεράστια έκταση και μάλιστα με τα πιο δυναμικά χώματα 25.000 στρεμμάτων. Από αυτά στα 10.000 στρέμματα οι καλλιέργειες είναι δενδρώδεις.

Στη Δημοτική Κοινότητα Δένδρων όπου υπάγονται τα δύο χωριά και ένας οικισμός λειτουργούν τέσσερις ενεργοί συνεταιρισμοί η παρουσία των οποίων όχι μόνο προωθεί τα προϊόντα, αλλά παράλληλα συμβάλλουν και στην εξασφάλιση καλών τιμών, στη σημερινή πραγματικότητα και στην προστασία του εισοδήματος των μελών τους.

Πρόκειται για τους συνεταιρισμούς Α.Σ. Πλατανουλίων, Α.Σ. Ο.Π. Φρουτοπηγή, Α.Σ. Ο.Π Δένδρων «Άργισσα» και Α.Σ. Δένδρων ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ.

Συναντήσαμε στα Δένδρα τον πρόεδρο της δημοτικής Κοινότητας κ. Χρήστο Τασιούλα με τον οποίο συνομιλήσαμε για τη φετινή παραγωγική περίοδο, τόσο στα επιτραπέζια αχλάδια, ροδάκινα και βερίκοκα, όσο και στα βιομηχανικά η συγκομιδή των οποίων συνεχίζεται.

Τα βιομηχανικά ροδάκινα προορίζονται για κονσερβοβιομηχανίες της περιοχής μας και της Μακεδονίας.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ

ΤΟΝΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ

Σύμφωνα με στοιχεία από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δένδρων κ. Χρήστο Τασιούλα, μόνο στην περιοχή Δένδρων – Πλατανουλίων φέτος παρήχθησαν:

Βερίκοκα μπεμπέκου 2.000 τόνοι

Ροδάκινα επιτραπέζια 3.000 τόνοι

Αχλάδια επιτραπέζια (συνολικά οι ποικιλίες) 7.000 τόνοι

Βιομηχανικά αχλάδια 6.000 τόνοι.

Ο κ. Τασιούλας τόνισε ακόμα ότι φέτος τα επιτραπέζια αχλάδια, πάντα άριστης ποιότητας, πουλήθηκαν τουλάχιστον 20-30% χαμηλότερα. Αυτό συνέβη λόγω των οικονομικών εξελίξεων στη χώρα, όπου οι έμποροι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση καθώς και την αγωνία του παραγωγού για τον μέλλον του προϊόντος του, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση του εισοδήματος του παραγωγού.

Συνεχίζεται επίσης η κρίση στη διάθεση του επιτραπέζιου ροδάκινου το οποίο πωλείται σε χαμηλές τιμές λόγω του συνεχιζόμενου ρωσικού εμπάργκο.

Επίσης στα βιομηχανικά ροδάκινα η τιμή είναι τραγική και μόλις 28 λεπτά το κιλό γεγονός που ξεφτιλίζει κυριολεκτικά τον παραγωγό ο οποίος όχι μόνο δεν έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά ουσιαστικά πουλάει κάτω του κόστους.

Ο κ. Τασιούλας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνουν οι τέσσερις συνεταιρισμοί και τον κοινό αγώνα των παραγωγών. Στάθηκε όμως στη νέα οικονομική πραγματικότητα και τις φορολογικές εξελίξεις στον αγροτικό κόσμο. Σημείωσε με έμφαση ότι τα νέα φορολογικά μέτρα για τους αγρότες σε μια συγκυρία όπου οι τιμές των προϊόντων πέφτουν, ενώ τα έξοδα συνεχώς αυξάνουν είναι κόλαφος για τους αγρότες. «Είναι φοροεισπρακτική επιδρομή με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμα περισσότερο το κύριο εισόδημα των αγροτών». Για τον λόγο αυτό υπάρχει μεγάλη αντίδραση, κατά των μέτρων της κυβέρνησης», καταλήγει ο κ. Τασιούλας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass