Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2015 8:03
Ολοκληρώνονται τούτες τις μέρες τα ποτίσματα στα χωράφια του νομού Λάρισας, χωρίς κανένα πρόβλημα αφού η στάθμη στον Πηνειό ποταμό παραμένει σε καλά επίπεδα (2,5 μέτρα) και η τροφοδοσία του δικτύου γίνεται ομαλά. Αν μάλιστα βρέξει σήμερα και αύριο -όπως αναμένεται- τότε το τελευταίο πότισμα θα είναι εξ ουρανού και δεν θα χρειαστούν περαιτέρω έξοδα. Όσον αφορά στις επιπτώσεις από πιθανή βροχόπτωση, στη βαμβακοκαλλιέργεια δεν προβλέπονται ιδιαίτερα προβλήματα, με την ανησυχία των αγροτών να εντοπίζεται στη ντομάτα, η συλλογή της οποίας κορυφώνεται αυτές τις μέρες και ίσως επηρεαστεί η ποιότητα του προϊόντος. Ολοκληρώνονται τούτες τις μέρες τα ποτίσματα στα χωράφια του νομού Λάρισας, χωρίς κανένα πρόβλημα αφού η στάθμη στον Πηνειό ποταμό παραμένει σε καλά επίπεδα (2,5 μέτρα) και η τροφοδοσία του δικτύου γίνεται ομαλά. Αν μάλιστα βρέξει σήμερα και αύριο -όπως αναμένεται- τότε το τελευταίο πότισμα θα είναι εξ ουρανού και δεν θα χρειαστούν περαιτέρω έξοδα. Όσον αφορά στις επιπτώσεις από πιθανή βροχόπτωση, στη βαμβακοκαλλιέργεια δεν προβλέπονται ιδιαίτερα προβλήματα, με την ανησυχία των αγροτών να εντοπίζεται στη ντομάτα, η συλλογή της οποίας κορυφώνεται αυτές τις μέρες και ίσως επηρεαστεί η ποιότητα του προϊόντος.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Χαλάει ο καιρός από σήμερα, καθώς στη Λάρισα και τη Θεσσαλία αναμένονται συννεφιές κατά περιόδους που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές, ενώ σήμερα το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Από την Τρίτη ο καιρός θα βελτιωθεί, η χαμηλότερη θερμοκρασία θα σημειωθεί το πρωί της Δευτέρας, στους 22 βαθμούς και η υψηλότερη το μεσημέρι της Πέμπτης, στους 34 β.

Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο αναμένονται παροδικές συννεφιές, ενώ θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές, κατά τόπους ισχυρές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 ως 30 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί και η θερμοκρασία αμετάβλητη (29 - 31 βαθμούς Κελσίου). Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου ο καιρός σχεδόν αίθριος, ενώ από Τρίτη η ηλιοφάνεια και οι κανονικές θερμοκρασίες θα επιστρέψουν.

Έχασε την ευκαιρία

Παραδοσιακά ο αγροτικός χώρος πολιορκούνταν πολιτικά από τη ΝΔ και το ΚΚΕ, ενώ η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο ήταν ανεμική. Κι αφού η κυβέρνηση δεν ήθελε να χτυπήσει άλλο τη βασική εκλογική της πελατεία (άνεργοι, χαμηλόμισθοι, δανειολήπτες, κλπ), ο κλήρος έπεσε στους αγρότες. Η αλήθεια είναι ότι στα χρόνια του Μνημονίου, ο πρωτογενής τομέας κατέγραψε τις λιγότερες εισοδηματικές απώλειες, σε σχέση με μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Προσεγγίζοντας λοιπόν κάποιος τις πρόσφατες αποφάσεις επί του φορολογικού νομοσχεδίου, θα μπορούσε να συμπεράνει πως εκλογικές απώλειες θα έχει κυρίως η ΝΔ, η οποία ως γνωστόν ψήφισε το Μνημόνιο στη Βουλή και δημιούργησε απογοήτευση στο εκλογικό της κοινό. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ τι είχε για να χάσει… Ο Αλέξης Τσίπρας όμως θα μπορούσε να διεκδικήσει μερίδιο από την αγροτική πίτα, από μια μεγάλη κατηγορία αγροτών, οι οποίοι επιθυμούν παραμονή στο ευρώ (άρα για την ΠΑΣΥ ούτε λόγος), και βλέπουν στο πρόσωπό του, τον άνθρωπο που θα τα βάλει με το κατεστημένο. Οι πρόσφατες εξελίξεις στις Βρυξέλλες κατέδειξαν ότι οι κρίσιμες αποφάσεις και στην αγροτική πολιτική λαμβάνονται εκτός Ελλάδας και δεν αρκεί η εγχώρια καλή διάθεση. Δυστυχώς για τον Τσίπρα η προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο δεν του δίνει το χρονικό περιθώριο λήψης κάποιων αποφάσεων που θα διευκολύνουν την αγροτική παραγωγή και δεν κοστίζουν, όπως και των αντισταθμιστικών μέτρων που θα περιόριζαν τις απώλειες του αγροτικού εισοδήματος. Απομένει να δούμε πώς θα εκφραστεί στις κάλπες ο εξοργισμένος αγρότης.

Σε Βραζιλιάνους η ΕΒΖ

Τέλος Αυγούστου αναμένεται να «πέσουν» οι υπογραφές για μία συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και ομίλου εταιριών με έδρα τη Βραζιλία, όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής επιχείρησης Δημήτρης Γιαννακίδης. Μάλιστα, τεχνικό κλιμάκιο του βραζιλιάνικου ομίλου βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ. Στόχος των ξένων είναι να επενδύσουν ακόμα και παραπάνω από 50 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ, αφού στα πλάνα τους είναι και η μετατροπή κάποιων εργοστασίων σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης» τόνισε ο κ. Γιαννακίδης. «Άκρως θετικά» βλέπουν και οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ την εξέλιξη με τον ξένο όμιλο εταιριών. Υπενθυμίζεται ότι στη ζαχαρική χρήση 2014-2015, η βιομηχανία ζάχαρης της Βραζιλίας «χτυπήθηκε» από τις χαμηλές τιμές του προϊόντος στη διεθνή αγορά και είχε μείωση στη παραγωγή της κατά 9%, αλλά για την περίοδο 2015-2016 υπάρχουν εκτιμήσεις για βελτιωμένες αποδόσεις. Ενόψει αυτών των εξελίξεων η μετοχή της ΕΒΖ σημείωσε άνοδο στο ΧΑ. Ωστόσο σε επίσημη ανακοίνωσή της, η ΕΒΖ δεν διαψεύδει ότι βρίσκεται σε επαφές με το βραζιλιάνικο γκρουπ, ωστόσο επισημαίνει ότι «ουδεμία πρόσκληση για υποβολή οποιασδήποτε πρότασης συνεργασίας έχει υποβληθεί από οποιοδήποτε εμπλεκόμενο μέρος».

Συνδεδεμένη

Ευνοηµένους τους παραγωγούς οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση µε τα 30,3 ευρώ/στρέµµα, κτηνοτροφικών ψυχανθών µε 17,5 ευρώ και σπόρων σποράς µε 29,4 ευρώ «βγάζει» η καλλιεργητική περίοδος του 2015. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία Υπουργείου-ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενδεικτική τιµή της συνδεδεµένης ανά προϊόν. Αντιθέτως, χρονιά µε απώλειες πρέπει να θεωρείται η φετινή για αγρότες µε σιταροχώραφα, αν επιβεβαιωθεί η µετριοπαθής εκτίµηση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για συνδεδεµένη στα 3,6 ευρώ το στρέµµα στο σκληρό. Ένα πριµ που σε καµιά περίπτωση δεν µπορεί να συγκριθεί µε αυτή που εισέπρατταν ως πέρσι, σε εφαρµογή του άρθρου 68, ή αλλιώς το γνωστό «καρτελάκι», βάσει του οποίου εισέπρατταν 8-10 ευρώ για κάθε στρέµµα.

Όσον αφορά στην περίφημη συνδεδεμένη του βαμβακιού, εδώ τα νέα είναι ευχάριστα, καθώς προβλέπεται αυξηµένη ειδική ενίσχυση για το βαµβάκι που µπορεί να φθάσει και τα 17 ευρώ το στρέµµα υψηλότερα σε σχέση µε την αντίστοιχη περυσινή, αν η καλλιέργεια δεν ξεπεράσει τα 2.250.000 στρέµµατα, δηλαδή από 68 ευρώ το 2014 σε 85 ευρώ\στρ. Σύµφωνα µε σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ που ορίζει τις λεπτοµέρειες εφαρµογής στα καθεστώτα των συνδεδεµένων ενισχύσεων, η ειδική ενίσχυση βάµβακος για το 2015 θα ήταν 74,9 ευρώ το στρέµµα αν η έκταση έφθανε τα 2.500.000 στρέµµατα. Βέβαια, θα προηγηθεί η απαραίτητη επεξεργασία από τις υπηρεσίες, ενώ µετά το κλείσιµο του ηλεκτρονικού συστήµατος στις 31.01.2016, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αντλήσει τα καταχωρηθέντα στοιχεία παραδόσεων σύσπορου βαµβακιού όπως καταγράφονται από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και θα διενεργήσει τους προβλεπόµενους έλεγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιµότητας.

Απαγόρευση αζωτούχων

Το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι 1η Φεβρουαρίου απαγορεύεται οι παραγωγοί να εφαρμόζουν αζωτούχα λιπάσματα, καθώς γενικώς τα φυτά κατά την περίοδο αυτή έχουν χαμηλούς έως μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα το προστιθέμενο άζωτο, εφόσον δεν μπορεί να αξιοποιηθεί − δεσμευθεί, να ρυπαίνει τα υπόγεια και επιφανειακά νερά είτε μέσω επιφανειακής απορροής είτε μέσω διήθησης. Σε επικλινείς εκτάσεις οι παραγωγοί συστήνεται να εφαρμόζουν αζωτούχα λιπάσματα στερεής μορφής. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων ο Νέος «Κώδικας Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για την Προστασία των Νερών από τη Νιτρορύπανση Γεωργικής Προέλευσης», που θεσπίστηκε με υπουργική απόφαση.

Αλλαγές στις εξετάσεις

γεωργικών φαρμάκων

Αναπροσαρμόστηκε με βάση την ΚΥΑ το ύψος του τέλους συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων ως εξής: Μέχρι και την 26η Νοεμβρίου 2015, το τέλος ορίζεται σε είκοσι πέντε ευρώ (25€) και από την 27η Νοεμβρίου 2015, το τέλος ορίζεται σε πενήντα ευρώ (50€). Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΑΟΚ ο αριθμός των ερωτήσεων που τίθενται σε κάθε ενδιαφερόμενο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων τροποποιείται σε σαράντα, ενώ για τη χορήγηση του πιστοποιητικού ο ενδιαφερόμενος απαιτείται να απαντήσει σωστά σε τουλάχιστον είκοσι από τις ανωτέρω ερωτήσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass