Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2020 22:12

Γενική Συνέλευση ΤΟΕΒ Πηνειού

Με 7 θέματα της ημερήσιας διάταξης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 25 Φεβρουαρίου και ώρα 9 π.μ. η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του ΤΟΕΒ Πηνειού, στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων Περιφέρειας Θεσσαλίας (Θεοφράστου και Καλλισθένους 27).

Τα θέματα είναι τα εξής: Οικονομικά στοιχεία 2019 (απολογισμός, ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσης), προϋπολογισμός 2020, Κανονισμός άρδευσης 2020, συζήτηση περί μερικής εκτροπής Αχελώου, άδειες χρήσης νερού εκτός περιμέτρου, επισκευή Α' αντλιοστασίου και διάφορα άλλα θέματα που θα θέσουν οι αντιπρόσωποι. Σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει απαρτία, η συνεδρίαση θα επαναληφθεί χωρίς άλλη πρόσκληση την ίδια ημέρα και ώρα της άλλης εβδομάδας, στον ίδιο τόπο και θα θεωρηθεί σαν απαρτία οσοιδήποτε αντιπρόσωποι και αν είναι παρόντες.

 

* * *

Νέοι αγρότες

Μετά από ψηφοφορία για τον «καλύτερο νέο αγρότη του 2019» νικητής αναδείχθηκε ο κ. Παύλος Τσακίρης με 3.100 μονάδες, έναντι του κ. Βασίλη Τσιπά με 3.050. Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών «η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τον πρώτο της σειράς, ενώ εύχεται καλή επιτυχία και στους δύο στις εργασίες τους». Ακόμη γνωστοποιεί ότι σήμερα στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει στη διαμαρτυρία που οργανώνεται για την εξέλιξη στα οικονομικά της ΚΑΠ. «Θέλουμε επαρκείς πόρους για όλους τους Ευρωπαίους αγρότες και ιδίως τους νέους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

* * *

Το Υπουργείο βάζει τέλος

στο αλαλούμ των βοσκοτόπων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, «εκκινεί τη διαδικασία για τη σύσταση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (Δ.Σ.Β.) βάζοντας τέλος στην επί σχεδόν πέντε χρόνια κωλυσιεργία των προηγούμενων ηγεσιών του ΥπΑΑΤ επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα των βοσκήσιμων γαιών». Με επιστολή που απέστειλε προς τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, ο κ. Βορίδης ζητά την αρωγή τους στη σύνταξη μελετών διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών μέσω της σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου και των Περιφερειών. Η συγκεκριμένη κίνηση του υπουργού στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση επιλέξιμων εκτάσεων καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με την ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων.

 

* * *

Αίρονται οι συνέπειες για διοικητικούς

Αγροτικών Συνεταιρισμών

Η διάταξη περί αναστολής διώξεων σε διοικήσεις συνεταιρισμών με φορολογικές οφειλές απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Πρόκειται για θέμα που περιλαμβανόταν στο σχέδιο στο συνεταιριστικό νομοσχέδιο, όπως αυτό είχε τεθεί σε διαβούλευση και προέβλεπε την πενταετή αναστολή σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των συνεταιρισμών που είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης, ή πτώχευσης, για μη καταβολή φόρων και εισφορών στο Δημόσιο. Ωστόσο μετά την κατάθεση του υπό ψήφιση νόμου στη Βουλή (17/2) η διάταξή αυτή είχε απαλειφθεί. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή από τα ανώτερα κλιμάκια του ΥπΑΑΤ η εν λόγω πρόβλεψη «κόλλησε» στους θεσμούς, η οποία διαφωνεί με την εν λόγω ρύθμιση. Πλέον ανοίγονται δύο δρόμοι για τη διευθέτηση του θέματος: Η μία επιλογή είναι να γίνει τώρα παρέμβαση στο υπάρχον νομοσχέδιο. Η άλλη είναι το ζήτημα να επιλυθεί με τις ευρείες αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στον Πτωχευτικό Κώδικα, πιθανότατα τον ερχόμενο Μάιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» κατά την επεξεργασία του θέματος από το Υπουργείο Οικονομικών προκρίθηκε η άποψη ότι το άρθρο 50 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας καλύπτει τις περιπτώσεις της επίμαχης διάταξης και μάλιστα ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να διεκδικήσει απαλλαγή και όχι απλά αναστολή της δίωξής του.

 

* * *

Η προθεσμία ρύθμισης

Την ίδια ώρα ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με την οποία διευκρινίζει πως «με τη νέα εισαγόμενη διάταξη στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο αίρεται η ποινική δίωξη και «παγώνουν» τα αναγκαστικά μέτρα εις βάρος των μελών Διοικητικών Συμβουλίων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Σε κάθε περίπτωση και μετά τη ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου τον Δεκέμβριο του 2019, οι αγρότες – μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων Αγροτικών Συνεταιρισμών πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στην Α.Α.Δ.Ε. και εφόσον αποδείξουν ότι τα εν λόγω χρέη δεν καταβλήθηκαν ή δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο από δική τους υπαιτιότητα. Προσοχή, αυτή η δυνατότητα παρέχεται στους συνεταιριστές – αγρότες μέχρι τις 12 Μαρτίου».

 

* * *

Συνάντηση Χρ. Καπετάνου με

τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας

Θέματα που αφορούν στη νέα ΚΑΠ, τα σχέδια βελτίωσης, οι δασικοί χάρτες και η νιτρορύπανση συζητήθηκαν στη συνάντηση του προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε. Λάρισας ΝΔ, Χρήστου Καπετάνου με το Διοικητικό Συμβούλιο του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας.

Ο κ. Καπετάνος ευχήθηκε καλή θητεία στο νέο ΔΣ και αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει αγαστή συνεργασία με τον επιστημονικό φορέα των Γεωπόνων και τόνισε την αδήριτη ανάγκη να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ με γεωπόνους. Ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιαννακός επισήμανε πως είναι σημαντικό να υπάρχει συνεχής διάλογος και διαβούλευση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για όλα τα ζωτικά αιτήματα του αγροτικού τομέα της πατρίδας μας.

Από τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας παρέστησαν, ο πρόεδρος Κων/νος Γιαννακός, ο αντιπρόεδρος Γεωργ. Ρωμανόπουλος, ο γεν. γραμματέας Χρ. Γρουσόπουλος, και τα μέλη Γεωργ. Καρανίκας και Αθ. Γραβάνης. Παρόντες ήταν επίσης οι αναπληρωτές γραμματείς Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Λεωνιδάκης και Δημήτρης Σοφολόγης, καθώς και ο τομεάρχης Αγροτικού της ΝΟ.Δ.Ε. Μίλτος Μπασδάνης.

 

* * *

Δελτίο καιρού

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις προβλέπεται στον νομό Λάρισας για τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα τη Δευτέρα η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή. Για σήμερα Παρασκευή προβλέπονται αρχικά τοπικές νεφώσεις που γρήγορα θα διαλυθούν και θα σημειωθούν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα θαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ, ενώ στα πεδινά τμήματα θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία 4 με 14 βαθμοί Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται καλός καιρός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις κατά περιόδους, ενώ τη Δευτέρα αίθριος καιρός κι άνοδος του υδραργύρου έως 18-20 βαθμούς Κελσίου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass