Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2020 22:12

Πανεπιστημιακοί για βελτίωση βοσκοτόπων στο Μεγ. Ευύδριο Φαρσάλων

Συνεχίζοντας την εξωστρεφή δραστηριότητά του και τη συνεργασία του με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ο Συνεταιρισμός και η Τοπική Κοινότητα Μεγάλου Ευυδρίου στα Φάρσαλα, έβαλε ως στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των βοσκοτόπων της περιοχής, ζητώντας τη συνδρομή του δήμου και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας κλήθηκε στην περιοχή ο καθηγητής του Γ.Π.Α, λιβαδοπόνος κ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, ο οποίος αφού περιηγήθηκε στους βοσκοτόπους της κοινότητας με στόχο την έρευνα και περισυλλογή πληροφοριών, εξήγησε στους κτηνοτρόφους τον τρόπο βελτίωσης των βοσκοτόπων αλλά και τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι κτηνοτρόφοι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τ.Κ. Ευυδρίου Νίκο Γούσιο «ο έγκριτος καθηγητής μάς εξήγησε πως μελετώντας σωστά το υπέδαφος θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένα σπόρια, τα οποία θα φυτευθούν μία φορά την πενταετία και τα θρεπτικά στοιχεία που θα προκύψουν για τη βοσκή θα είναι ποιοτικότερα και αποδοτικότερα». Επίσης η γεωπόνος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δρ. Δήμητρα Γάκη παρουσίασε το παράδειγμα εφαρμογής ενός αντίστοιχου σχεδίου βελτίωσης βοσκοτόπων στον γειτονικό Δήμο Σοφάδων. Για να τρέξει το πρόγραμμα απαιτείται το «πράσινο φως» από τον Δήμο Φαρσάλων, καθώς οι εκτάσεις είναι δημοτικές και εν συνεχεία να βρεθεί η χρηματοδότηση για την εκπόνηση της μελέτης. Να σημειωθεί πως ο τοπικός Συνεταιρισμός ήδη «τρέχει» πρότζεκτ με το Ίδρυμα «Νιάρχος» και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την παραγωγή και εμπορία -μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ- χαμομηλιού.

Οι συνέπειες του κορονοϊού στη γεωργία

*Το Επιμελητήριο Λάρισας ενημερώνει ότι στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που σχετίζονται με τον νέο κορονοϊό, η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του 5oυ Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist με τίτλο «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και βιώσιμη γεωργία» είναι η 29η Απριλίου στο ξενοδοχείο Larissa Imperial Hotel.

*Ακόμη, χωρίς προβλήματα θα καταβληθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το πακέτο των συνδεδεμένων ενισχύσεων, που έχει προγραμματίσει να τρέξει ο Οργανισμός. Η διοίκηση έχει εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού, με κύριο στόχο να δουλεύει κανονικά ο Οργανισμός και να τρέξουν οι πληρωμές που περιμένουν οι αγρότες. Βασική αρχή του σχεδίου, ο περιορισμός των εργαζομένων και των στελεχών του Οργανισμού σε ενδεχόμενο κίνδυνο μέσω της επαφής με το κοινό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την οποία παρέχεται ενημέρωση ότι το γραφείο εξυπηρέτησης του πολίτη δεν θα δέχεται κοινό μέχρι νεωτέρας. Οι πολίτες, τονίζεται σε αυτήν, μπορούν να εξυπηρετούνται είτε τηλεφωνικά στο 210-8802000 ή με φαξ στο 210-8802655 ή μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σχετικά με το αίτημα για διακοπή λειτουργίας των ΚΥΔ για 14 ημέρες και παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ο Οργανισμός θα κινηθεί αναλόγως μόνον αν υπάρξει παράταση κεντρικά από την ΕΕ. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζουν παράλληλα και τη δυνατότητα που διατηρούν οι παραγωγοί για online δωρεάν δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Ανησυχία για βαμβάκι-αγροτικά προϊόντα

*Τα γεγονότα με τον κορονοϊό αλλά και η ένταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζει και το διεθνές εμπόριο βάμβακος. Λόγω του κορονοϊού και επειδή η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βάμβακος το πρόβλημα σχετίζεται με τα πολλά εργοστάσιά της, τα οποία αυτή την εποχή υπολειτουργούν ή είναι κλειστά. Επίσης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις μεταφορές των φορτίων στα λιμάνια της Κίνας. Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις «η τουρκική αγορά είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του ελληνικού βαμβακιού. Σχεδόν το 40 έως 50% της ελληνικής παραγωγής βαμβακιού αγοράζεται από τους Τούρκους. Ευτυχώς αυτή την εποχή είναι «νεκρή» εμπορικά, δεν γίνονται μεγάλες εξαγωγές, αλλά αν κλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Πάντως η Τουρκία έχει κάνει επενδύσεις και παράγει υφάσματα από βαμβάκι, με αποτέλεσμα να είναι κερδισμένη μέχρι στιγμής από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα.

*Οι εξελίξεις είναι φυσικό να επηρεάζουν και τις αγορές των αγροτικών εμπορευμάτων, καθώς η ζήτηση στις μεγάλες διεθνείς αγορές, ειδικά για τρόφιμα, έχει μειωθεί, ενώ η κάθετη πτώση της προσέλευσης τουριστών στην Ελλάδα μειώνει αντίστοιχα τις παραγγελίες για λαχανικά, φρούτα εποχής, όσπρια, ζυμαρικά κ.λπ. τόσο από τα ξενοδοχεία όσο και από τα σημεία μαζικής εστίασης.

Ο Γεωπονικός Σύλλογος για τον κορονοϊό

«Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι αγνοώντας τις συστάσεις των ειδικών θέτουμε σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπους γύρω μας, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και, αν θέλουμε κάτι συλλογικό, να φτιάξουμε ένα ανθρώπινο τείχος προφύλαξης των ευπαθών συμπολιτών μας, γιατί μόνο εμείς μπορούμε να τους προστατεύσουμε». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας, κάνοντας αναφορά «στη διάταξη 7 του 2ου άρθρου του καταστατικού του συλλόγου, που αφορά στους σκοπούς και συγκεκριμένα στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, καθώς και της υγείας των εργαζομένων και του πληθυσμού γενικότερα, τα προληπτικά μέτρα, που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονoϊού, όπως επισημαίνει και το Υπουργείο Υγείας, είναι μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης όλων μας».

Ο υποστελεχωμένος ΕΛΓΑ αναμένει ενίσχυση

Τη στιγμή που το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει επηρεάσει τον πρωτογενή τομέα και έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, ο ΕΛΓΑ, ο επίσημος φορέας καταβολής αποζημιώσεων σε αγρότες, έχει συρρικνωθεί σε προσωπικό. Γι’ αυτό και τελευταία έχουν πληθύνει οι διαμαρτυρίες Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών προς το τοπικό υποκατάστημα, καθώς οι εκτιμήσεις και τα πορίσματα για τις ζημιές που έχουν σημειωθεί, καθυστερούν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τοπικός ΕΛΓΑ αναμένει ενίσχυση προσωπικού μέσω του κινητικότητας από άλλα υποκαταστήματα, ενώ δεν προχωρά, με βάση τις προσδοκίες των συνδικαλιστών, η πρόσληψη συμβασιούχων, οι οποίοι είναι χρήσιμοι κυρίως για τις περιπτώσεις των αποζημιώσεων που οδηγούνται στα ΠΣΕΑ. Και αυτό γιατί στις προκηρύξεις συμπεριλαμβάνονται και νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει προθυμία, με αποτέλεσμα να χάνονται οι θέσεις από το αρχικό οργανόγραμμα. Επιπροσθέτως στο μόνιμο προσωπικό επικρατεί μια αβεβαιότητα για το μέλλον του Οργανισμού, λόγω των δημοσιευμάτων που μιλούν για ιδιωτικοποίηση της αγροτικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα αρκετοί να περιμένουν με ενδιαφέρον την έναρξη του προγράμματος της κινητικότητας στο δημόσιο, ώστε να μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Δελτίο καιρού

Τρέχουν να προλάβουν τις τελευταίες ηλιόλουστες ημέρες οι αγρότες, ως προς τις καλλιεργητικές εργασίες, καθώς από την Κυριακή αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού. Αναλυτικότερα από σήμερα Παρασκευή προβλέπεται αίθριος καιρός, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 22 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο θα αυξηθούν κάπως οι νεφώσεις, ενώ την Κυριακή στα ορεινά θα σημειωθούν βροχές. Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει στους 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κι άλλο. Από Τρίτη επανέρχεται η ηλιοφάνεια.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass