Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 06 Απρ 2020 19:10

Κανονικά η σπορά στα σιτηρά

Καλοδεχούμενες χαρακτηρίζουν τις τελευταίες βροχές οι παραγωγοί σιτηρών στον νομό, οι οποίοι λόγω της διατροφικής κρίσης που δημιουργεί ο κορονοϊός ευελπιστούν και σε καλές πωλήσεις στο εξωτερικό, όταν έρθει η ώρα.

Οι Συνεταιρισμοί της περιοχής δεν έχουν πολλά αποθέματα από πέρυσι στις αποθήκες. Να σημειωθεί ότι τα αλώνια αναμένονται τον Ιούνιο, αλλά η ακριβής ημερομηνία τους θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τότε.

Σταθερά τα στρέμματα στο καλαμπόκι

Οι μέτριες προσδοκίες για το βαμβάκι μαζί με την πεποίθηση ότι δημιουργείται momentum στην αγορά υπέρ της εξασφάλισης αυτάρκειας σε είδη τροφίμων και ζωοτροφών φαίνεται να λειτούργησαν υπέρ του καλαμποκιού. Από τη στιγμή που σταμάτησαν οι σπορές σε αρκετές περιοχές λόγω βροχών, κάποιοι σκέπτονται να αυξήσουν τα στρέμματα. Αυτή την περίοδο διαθέσιμο προϊόν έφυγε από 17,5 ως 19 λεπτά. Στη Θεσσαλία γενικότερα τα καλλιεργούμενα στρέμματα αραβοσίτου είναι σταθερά. Στην Καρδίτσα, για παράδειγμα, οι σπορές που είχαν ξεκινήσει σταμάτησαν λόγω των βροχών, αλλά όταν βελτιωθεί ο καιρός αυτές θα κορυφωθούν. Εάν η πολιτεία ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει τους παραγωγούς ότι θα ελέγξει ή θα δυσκολέψει τις εισαγωγές καλαμποκιού, κυρίως από τη Βουλγαρία, τότε τα καλλιεργούμενα στρέμματα στη χώρα μας θα ήταν σίγουρα περισσότερα. Στη διεθνή αγορά το καλαμπόκι μπορεί να δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από την κρίση του κορονοϊού και οι χρηματιστηριακές τιμές του να έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα, ωστόσο οι Αμερικανοί αγρότες, για παράδειγμα όχι μόνο δεν σκοπεύουν να μειώσουν τις εκτάσεις που θα καλλιεργήσουν, αλλά προτίθενται να τις αυξήσουν. Και αυτό γιατί η μείωση των τιμών των καυσίμων σε συνδυασμό με τις μειώσεις στο κόστος των λιπασμάτων καθιστούν το καλαμπόκι μία αρκετά ελκυστική και ασφαλή επιλογή στα μάτια πολλών στριμωγμένων οικονομικά αγροτών.

Πιστοποιητικά για αυτόχθονες φυλές

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι πρέπει να κατατεθούν αντίγραφα των ενημερωμένων χειρόγραφων μητρώων καταγραφής για όλες τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και χοιροειδών σε όσες εκτροφές έχουν ενταχθεί στις αυτόχθονες φυλές. Συγκεκριμένα οι ενταγμένοι της 1ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, πως οφείλουν να προσκομίσουν, για το έτος εφαρμογής 2019, στο πλαίσιο υποβολής των προβλεπόμενων παραστατικών ειδικών διατάξεων, αντίγραφα των ενημερωμένων χειρόγραφων μητρώων καταγραφής για όλες τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων και των χοιροειδών, στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, από σήμερα 5 ως 25 Απριλίου.

Συνδεδεμένη σε κτηνοτρόφους

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα δρομολογείται η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα αιγοπρόβατα, για την οποία στο ΥΠΑΑΤ εξετάζουν δύο ενδεχόμενα: Να συμπληρωθεί ο προϋπολογισμός του έτους για τη συνδεδεμένη -ο οποίος είναι προκαθορισμένος και τα χρήματα ήδη δεσμευμένα από το κράτος- από το κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ που αποφάσισε η κυβέρνηση ως πρώτη δόση ενίσχυσης των συντελεστών της πρωτογενούς παραγωγής ή να προχωρήσουν σε αναδιανομή των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι για το πρόβειο και αίγειο κρέας πιστώθηκε το ποσό των 48 εκατ. ευρώ σε πάνω από 39.000 δικαιούχους, µε το ύψος της ενίσχυσης στα 9,35 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, ενώ φέτος ο προϋπολογισμός του έτους ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι συνδεδεμένη ενίσχυση λαμβάνουν μόνο οι κτηνοτρόφοι που πουλάνε γάλα.

Ηλεκτρονικά η υποβολή δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ

Δεκτή φαίνεται ότι έγινε η πρόταση που είχε υποβάλει μέσω «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Λαδόπουλος. να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στους δήμους του νομού, ώστε οι παραγωγοί που χτυπήθηκαν από τον παγετό της 17ης Μαρτίου να υποβάλουν μέσω Διαδικτύου τη σχετική αίτηση και να μην ταλαιπωρούνται, μέρες που είναι, επισκεπτόμενοι τις Τοπικές Κοινότητες. Έτσι μπορεί να έγινε δεκτό το αίτημα αρκετών βουλευτών στη Θεσσαλία -λόγω των γεγονότων με τον κορονοϊό- να δοθεί παράταση της σχετικής προθεσμίας, καθώς η προθεσμία από 1η Απριλίου παρατάθηκε ως 11 του μήνα, αλλά το σπουδαιότερο είναι η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ιστοσελίδας που δημιούργησαν οι δήμοι του νομού. Ο κ. Λαδόπουλος θεωρούσε πως η αρχική διαδικασία δεν ήταν καθόλου αποτελεσματική». Ουσιαστικά οι παραγωγοί που χτυπήθηκαν από τον παγετό έπρεπε να συμπληρώσουν μια ειδική χειρόγραφη δήλωση, την οποία οι πρόεδροι των ΤΚ θα τις προωθούσαν στους δήμους και αυτοί με τη σειρά τους ταχυδρομικώς στον ΕΛΓΑ.

Με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι μέσα στην εβδομάδα υπάλληλοι του ΕΛΓΑ θα μεταβούν σε περιοχές που χτυπήθηκαν από χαλάζι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (Τύρναβο, ορεινά Τρίκαλα, κ.ά.) για να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς και να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες και γι΄αυτούς.

Κλυδωνισμοί στην αγορά κρασιού

Κλυδωνισμούς προκαλεί στην ελληνική αγορά κρασιού η πανδημία του κορονοϊού, με τον τζίρο των επιχειρήσεων να καταγράφει δραματική πτώση, ενώ έχουν «παγώσει» και οι εξαγωγές. Ο κλάδος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Με τις παρούσες συνθήκες τίθεται θέμα επιβίωσής του, καθώς έχουν σταματήσει οι εξαγωγικές ροές, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. Ας μην ξεχνάμε πως το 80% των πωλήσεων των κρασιών εξαρτάται από τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, τα οποία λόγω των μέτρων περιορισμού μετάδοσης του ιού, έχουν κλείσει. Τα σούπερ μάρκετ είναι μία μικρή αγορά για το κρασί και ελάχιστα προϊόντα πωλούνται μέσα από αυτά (ποιος άλλωστε έχει διάθεση για ποτό!). Η μόνη θετική εξέλιξη ήταν η ένταξη του κλάδου στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό, όπως και η εξαίρεση του προϊόντος από τους αμερικανικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε ανακουφιστική εξέλιξη για πολλούς οινοπαραγωγούς.

Οι καλλιεργητικές εργασίες του Απριλίου

Αρκετές είναι οι δουλειές που πρέπει να κάνουν και τον μήνα Απρίλιο οι θεσσαλοί παραγωγοί, τις οποίες με τη βοήθεια των γεωπόνων αναφέρουμε παρακάτω:

Ελιά: Καθαρισμός ζιζανίων, κέντρωμα, ψέκασμα κατά του Πυρηνοτρήτη.

Ακτινίδιο: Εφαρμογή βασικής λίπανσης 2η δόση 40 κιλά/στρέμμα 12-12-17, 13-10-20, 11-15-15. Εφαρμογή ιχνοστοιχείων και αμινοξέων.

Σιτηρά: Σκάλισμα – βοτάνισμα, (δεύτερο) – αν δεν έγιναν τον Μάρτη και αν το επιτρέπει η ανάπτυξη των φυτών.

Αμπέλι-Σταφίδα: Σκάλισμα. Θειάφισμα. Ψέκασμα με γαλαζόπετρα και άσβεστη (βορδιγάλειο πολτό) κατά του περονόσπορου (τα πρώτα για τα οψιμότερα και το δεύτερο ψέκασμα για τα προϊμότερα). Ψέκασμα κατά του σκουληκιού. Κορυφολόγημα (άμα δέσει το άνθος). Καθάρισμα βλασταριών παλιού ξύλου. Μπολιάσματα.

Όψιμες καλλιέργειες: Σπορά σουσαμιού.

Καρποφόρα: Ψεκασμός κατά της μελίγκρας. Ψέκασμα κατά του σκουληκιού. Ψέκασμα κατά του Ανθοτρήτη. Μπόλιασμα ξυνοδέντρων. Κορυφολόγημα (μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές).

Πατάτα: Σπορά οψιμώτερων. Ψέκασμα κατά του περονόσπορου.

Λαχανοκομία: Σπορά καλοκαιρινών επί τόπου. Φύτεμα καλοκαιρινών από σπορεία. Βοτανίσματα, σκαλίσματα. Λίπανση ποτιστικών. Καταπολέμηση κρεμμυδοφάγου με δολώματα. Ψέκασμα κρεμμυδιών με γαλοζόπετρα και ασβέστη.

Ανθοκομία: Σπορά επί τόπου καλοκαιρινών (Δελφίνια, τροπαίολα, ωραιόφυλλο, αθάνατο, βίγγα κ.λπ.). Σκαλίσματα – Βοτανίσματα.

Βελτιώνεται ο καιρός

Τα παράλια τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας, και τις απογευματινές ώρες κυρίως οι Σποράδες καθώς και τα ημιορεινά και ορεινά των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας δοκιμάστηκαν το Σαββατοκύριακο από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες προς το παρόν δεν δημιούργησαν πρόβλημα στις καλλιέργειες. Και σήμερα Δευτέρα τα πράγματα θα είναι ...χειμωνιάτικα (μένουμε σπίτι δηλαδή), αλλά από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια θα αρχίσει η σταδιακή σημαντική βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν στα θαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ και 4 με 6 μποφόρ στα πεδινά τμήματα. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή, θα κυμανθεί στη Λάρισα από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Από την Τρίτη όμως η ηλιοφάνεια θα επανέλθει, ενώ από Πέμπτη θα ανέβει και ο υδράργυρος στους 18-20 βαθμούς Κελσίου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass