Αποκατάσταση αδικιών στους δασικούς χάρτες

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2020 11:03

Βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι η ταχύτατη εξέταση των αντιρρήσεων, που έχουν ήδη κατατεθεί, με την περαιτέρω ενίσχυση

με εξειδικευμένο προσωπικό των αρμόδιων επιτροπών, ενώ τονίστηκε πως θα δοθεί, για ακόμη μία φορά, η δυνατότητα σε όσους ενδιαφερόμενους δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τις έγγραφες αντιρρήσεις τους να προβούν, τώρα, στην κατάθεση των σχετικών φακέλων.

Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από τη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τον νέο περιβαλλοντικό νόμο για τους δασικούς χάρτες που οργάνωσε η βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Ζέττα Μακρή με καλεσμένο τον γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Αραβώση και τοπικούς φορείς.

Από την εξέλιξη της συζήτησης, κατέστη σαφής η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης να δοθεί μία καθαρή λύση για τις ιδιοκτησίες χιλιάδων αγροτών, να εξαλειφθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι αδικίες και να διορθωθούν οι στρεβλώσεις, που δημιουργήθηκαν από το – κατά κοινή ομολογία – ανεπαρκές και αντισυνταγματικό, προηγούμενο, νομικό πλαίσιο.

 

Πληρωμή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ στους αγρότες που αφορούν καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο κατέβαλε ο ΕΛΓΑ.

Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους, ασφαλισμένους στον Οργανισμό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο «ο ΕΛΓΑ συνεχίζει με αξιοπιστία και συνέπεια να στηρίζει τον ασφαλιζόμενο αγρότη, κοινοποιώντας εντός του Μαΐου πάνω από το 90% των πινάκων ζημιάς του 2019 και του πρώτου τριμήνου του 2020». Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών θα κατευθυνθεί στον νομό Πέλλας και θα ανέρχεται σε 9.679.476,82 ευρώ, ακολουθεί ο νομός Χαλκιδικής με 9.124.125,87 ευρώ και ο νομός Ημαθίας με 7.356.265,54 ευρώ.

Για τους αγρότες του ν. Λάρισας προβλέπονται πληρωμές ύψους 1.840.354,51 ευρώ.

 

Εκτιμήσεις ΕΛΓΑ σε χαλαζόπληκτα χωριά

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ προχώρησε σε αρχικές εκτιμήσεις σε χωράφια του Δήμου Κιλελέρ, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή από τη χαλαζόπτωση της Πέμπτης. Ενδεχομένως η παρουσία γεωπόνων του Οργανισμού θα συνεχιστεί και σήμερα στα πλημμυρισμένα-χτυπημένα χωράφια, καθώς αρκετά από αυτά ήταν γεμάτα νερό και λάσπη και ήταν δύσκολο να γίνει εκτίμηση.
Από το χαλάζι επλήγησαν πάνω από 5.000 στρέμματα με βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική τομάτα, ενώ ζημιά υπέστησαν και τα στάρια. Όπως υποστηρίζουν αγρότες της περιοχής «η ζημιά είναι 100% στις εαρινές καλλιέργειες και ανυπολόγιστη στα σιτηρά, τα οποία χτυπήθηκαν από το χαλάζι. Όπου έπεσε μόνο βροχή, αυτή χαρακτηρίσθηκε ευεργετική».

 

Αύξηση κονδυλίων στα Σχέδια Βελτίωσης

Το αν θα ισχύσει τελικά παράταση για τις δράσεις 4.1.1 και 4.1.3, σύμφωνα με απόφαση που είχε εκδοθεί την προηγούμενη εβδομάδα από το Υπουργείο Εσωτερικών και προέβλεπε τη χορήγηση παράτασης για υποβολή αιτήματος ή διοικητικής προσφυγής έως τις 12 Ιουνίου για όλες τις προθεσμίες που σχετίζονται με τη δημόσια διοίκηση συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με εκπροσώπους των Περιφερειών.
Η πλειονότητα των περιφερειών γνωστοποίησε ότι δεν θα προχωρήσει στην αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας, καθώς έχουν δοθεί ήδη τρεις παρατάσεις. Ωστόσο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση για χορήγηση νέας παράτασης έως τις 12/6. Στη συζήτηση, αρκετοί εκπρόσωποι μεγάλων περιφερειών εξέφρασαν την ανησυχία τους αν οι διαθέσιμοι πόροι που έχουν δεσμευτεί επαρκούν, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι θα δικαιωθούν στις ενστάσεις τους, ή έστω όσοι ξεπερνούν σε μοριοδότηση συναδέλφους τους που σε άλλες περιφέρειες έχουν ενταχθεί, αλλά στη δική τους περιφέρεια «κόπηκαν», γιατί η βάση στην περιοχή τους είναι υψηλότερη.

 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΒΡΟΧΕΣ

Βροχερή θα είναι η εβδομάδα που ξεκινά, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα Δευτέρα θα υπάρξουν αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες το απόγευμα θα φέρουν βροχές.

Το ίδιο σκηνικό και αύριο Τρίτη, ενώ θα υπάρξουν και καταιγίδες. Τετάρτη και Πέμπτη συννεφιές και παροδικές βροχοπτώσεις.

Αν δεν πέσει δυνατή βροχή, οι αγροτικές καλλιέργειες δεν κινδυνεύουν από τα παραπάνω φαινόμενα.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass