Θολό το τοπίο με την τιμή του βαμβακιού

ΡΕΥΣΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΙΚΩΝ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΔΑΟΚ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2020 21:00

«Οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τιμή του βαμβακιού τη φετινή χρονιά είναι απαγορευμένη. Tο σκηνικό είναι ρευστό και έτσι θα παραμείνει, όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού. Κι αυτό γιατί μπορεί η διεθνής χρηματιστηριακή τιμή να είναι σε καλά επίπεδα, αλλά δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, για να το εκμεταλλευτούν οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις».


Αυτό δηλώνει στην «Ε» εκπρόσωπος των εκκοκκιστών, προμηνύοντας μία περίεργη και δύσκολη χρονιά για τον κλάδο. Κι όλα αυτά, ενώ σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή του βαμβακιού στον θεσσαλικό κάμπο με τους παραγωγούς να νιώθουν ότι βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Το ευχάριστο είναι ότι η ποιότητα και η ποσότητα προβλέπεται καλή και θα σημειωθούν υψηλές αποδόσεις, τόσο στην ίνα, όσο και στα κιλά, ενώ ακολουθήθηκαν όλες οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές για την επιτυχή αντιμετώπιση εχθρών και ζιζανίων.
ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΔΑΟΚ
Στο μεταξύ να επιδείξουν προσοχή στην αποφύλλωση του βαμβακιού καλεί τους παραγωγούς στο πέμπτο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της Π.Ε. Λάρισας η ΔΑΟΚ της Π.Ε. Λάρισας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση «στην παρούσα χρονική περίοδο, οι πρώιμες βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο του ανοίγματος περίπου του 20-50% των καψών (καρυδιών). Η παραγωγή είναι οψιμότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Π.Ε. Λάρισας». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας στο νέο ενημερωτικό της δελτίο και προσθέτει ότι «κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο η παρουσία του πράσινου σκουληκιού κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα και δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στις βαμβακοκαλλιέργειες, σε αντίθεση με το ρόδινο σκουλήκι που σε αρκετές περιοχές της Π.Ε. Λάρισας έκανε έντονη την εμφάνισή του τη φετινή περίοδο. Οι βαμβακοπαραγωγοί που παρακολουθούσαν επισταμένως τις καλλιέργειές τους και πραγματοποίησαν έγκαιρα τις απαραίτητες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα από το ρόδινο σκουλήκι». Υπενθυμίζει δε στους παραγωγούς για την αποφύλλωση που έχουν όψιμες φυτείες, ότι όταν το ποσοστό ανοίγματος των καψών είναι στο 25-40%, μπορούν να εφαρμόσουν ορμονικά επιταχυντικά σκευάσματα, τα οποία επιπρόσθετα λειτουργούν ως αποφυλλωτικά και ως βοηθητικά ωρίμανσης, καθώς αυξάνουν τον ρυθμό ανοίγματος των καψών και πρωιμίζουν τη συγκομιδή. Η δράση των ορμονικών επιταχυντικών σκευασμάτων είναι τελείως διαφορετική απ’ εκείνη των αποφυλλωτικών, καθώς απελευθερώνουν αέριο αιθυλένιο στους φυτικούς ιστούς που συντελεί στην επιτάχυνση της ωρίμανσης των καψών, ενώ τα αποφυλλωτικά δρουν απευθείας στα φύλλα βοηθώντας στην πτώση αυτών».
*Αυστηρό πρόστιμο για παρατυπίες κατά την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και εκκοκκιστικών επιχειρήσεων.
Αλλαγές επί το... αυστηρότερο κομίζει εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που καθορίζει τις προϋποθέσεις για την είσπραξη της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος όσον αφορά στις αιτήσεις του τρέχοντος έτους (2020).
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, το αργότερο κατά την είσοδο της ποσότητας (παρτίδας) στην εκκοκκιστική επιχείρηση συνάπτεται σύμβαση μεταξύ παραγωγού και εκκοκκιστή υποχρεωτικά. Στην περίπτωση περισσοτέρων της μιας παράδοσης από παραγωγό σε εκκοκκιστική επιχείρηση, υπογράφεται μία μόνο σύμβαση που περιλαμβάνει το σύνολο των προς παράδοση ποσοτήτων. Τα στοιχεία των παραγωγών που αναγράφονται στη σύμβαση (αγροτεμάχια) πρέπει να είναι σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, όπως αυτή υπάρχει καταχωρημένη στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε περίπτωση μη σύναψης σύμβασης σύμφωνα με το Υπόδειγμα, επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά παράβαση. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχουν αλλαγές στην όλη διαδικασία σε σχέση με το 2019, με την ενδεικτική δε τιμή και φέτος όσον αφορά στην ειδική ενίσχυση να ανέρχεται σε 74,9 ευρώ το στρέμμα.
Η ΤΙΜΗ
Όσον αφορά στην τιμή, έμπειροι παράγοντες της αγοράς ξεκαθαρίζουν ότι η κατρακύλα της τουρκικής λίρας δεν επηρεάζει την τιμή που θα πωλήσουν οι εκκοκκιστές. «Αυτό που ακούγεται ότι τα τουρκικά κλωστήρια αντιμετωπίζουν τώρα πρόβλημα να αγοράσουν βαμβάκι γιατί με την υποτίμηση της λίρας έγινε πολύ ακριβό, δεν ισχύει, διότι η μεγάλη πλειοψηφία των τουρκικών κλωστηρίων εξάγει τα προϊόντα της και επειδή οι εξαγωγές πληρώνονται σε σκληρό νόμισμα, είναι μάλλον κερδισμένη από την υποτίμηση. Πρόβλημα αντιμετωπίζει μόνο το μικρό κομμάτι που απευθύνεται στην τουρκική αγορά. Το κομμάτι αυτό είναι αναγκασμένο να αγοράσει τουρκικό βαμβάκι» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass