Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2020 21:00

Λιγότερες ζημιές εάν υπήρχαν φράγματα

Ίσως προσφέρουν καλύτερες τιμές τα εκκοκκιστήρια μετά τη μειωμένη παραγωγή...

Πολλά λέχθηκαν και γράφτηκαν σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν στον Νομό Καρδίτσας

και στην επαρχία Φαρσάλων από το πέρασμα του «Ιανού», με τους περισσότερους να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «αν υπήρχαν τα φράγματα, ιδιαίτερα στον Ενιπέα, η ζημιά θα ήταν μικρότερη ή θα είχε περιοριστεί».
Για μία ακόμα φορά, εκ των υστέρων οι αρμόδιοι καλούνται να αποφασίσουν για το πώς θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που είναι εδώ. Σχετικά με τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες περίπου 150.000 στρέμματα έχουν πληγεί στον κάμπο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία της ηγεσίας του ΕΛΓΑ στη Λάρισα και στα Φάρσαλα.
Η κυβέρνηση ήδη κλείδωσε το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον Κρατικό προϋπολογισμό για την αποζημίωση των παραγωγών, ενώ οι καλλιέργειες που φαίνεται να χτυπήθηκαν είναι κυρίως το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Ιδιαίτερα η ζημιά στη βαμβακοκαλλιέργεια είναι μεγάλη, καθώς η φετινή παραγωγή χτυπήθηκε λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή, που σημαίνει ότι είχαν γίνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα, ενώ η χρονιά προδιαγραφόταν καλή, σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα. Από την άλλη εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για ολοκληρωτική καταστροφή στη βαμβακοκαλλιέργεια σε Φάρσαλα και Καρδίτσα, αυτόματα προκύπτει το συμπέρασμα ότι ελλείψει παραγωγής, τα εκκοκκιστήρια ίσως χρειαστεί να προσφέρουν καλύτερες τιμές απ’ αυτές που ακούγονταν μέχρι πρότινος.

 

KATARROIKOS

Αποζημίωση με κριτήρια συνδεδεμένης για αιγοπρόβατα

Ζητά η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας λόγω καταρροϊκού πυρετού

Επιδότηση στο εμβόλιο και αποζημίωση στους επιβεβαιωμένους θανάτους με επιβεβαίωση ακόμα και από ιδιώτη κτηνίατρο ζητά η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, η διοίκηση της οποίας συνεδρίασε το Σάββατο στο γραφείο της στον Τύρναβο, με αφορμή το έντονο πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό στα αιγοπρόβατα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, που υπογράφει ο πρόεδρος Ιωάννης Γκουρομπίνος, «σχετικά με την αποζημίωση από τον καταρροϊκό των 4 ευρώ, μένουμε στη θέση μας για αποζημίωση με κριτήρια συνδεδεμένης, είμαστε αντίθετοι με τη χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία των αιτήσεων μέσω των πυλών ΟΣΔΕ και να μην ληφθούν υπόψη οι ποινές στη συνδεδεμένη. Εκφράζουμε την αγωνία μας για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Ζητάμε την απλοποίηση της νόμιμης εισαγωγής εργατών γης από τρίτες χώρες, τονίζοντας πως οι κτηνοτρόφοι έχουν μεγάλη έλλειψη σε εργατικά χέρια. Τέλος ζητάμε να τεθεί σε ισχύ επιτέλους ο νόμος που επιβάλει να αναγράφεται στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής του κρεοπωλείου η χώρα προέλευσης του κρέατος, ακόμα κι η σφραγίδα της χώρας προέλευσης του σφάγειου να είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική. Ακόμη ζητάμε την εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη των ελληνοποιήσεων στο γάλα και στο κρέας. Το πρόβειο γάλα έχει τις δυνατότητες να φτάσει και πρέπει να φτάσει το 1 ευρώ και προτρέπουμε τους συναδέλφους κτηνοτρόφους να μην δώσουν το γάλα τους χωρίς συμβόλαιο και με ανοιχτή τιμή».

 

MELISOKOMIA

Αγωνία για την αποζημίωση παραγωγών λόγω κορονοϊού

Γράψε - σβήσε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση της λίστας των προϊόντων που θα ενταχθούν στην ενιαία προκήρυξη, την οποία πρόκειται να ενεργοποιήσει στο πλαίσιο του έκτακτου μέτρου στήριξης αγροτών και μεταποιητικών μονάδων που επλήγησαν από τον κορονοϊό. Όπως είναι γνωστό ο προϋπολογισμός του Μέτρου για το λεγόμενο 7χίλιαρο αναμένεται να υπερβεί τα 110 εκατομμύρια ευρώ από τα αδιάθετα κονδύλια του ΠΑΑ 2014-20 και με εθνική συμμετοχή. Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο, οι αρμόδιοι εξέτασαν αναλυτικά την πορεία όλων των προϊόντων, τη δυναμική της αγοράς, την εξαγωγική τους παρουσία και τα αποθέματα που υπάρχουν στην περιοχή. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Μάκης Βορίδης «το Υπουργείο δεν θα κάνει επιδοματική πολιτική, αλλά στοχευμένη πολιτική αναπλήρωσης της απώλειας εισοδήματος». Οι αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της προκήρυξης πρέπει να έχουν εγκριθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, όπερ σημαίνει ότι το ΥΠΑΑΤ πρέπει να τροποποιήσει το ΠΑΑ γρήγορα.
Η λίστα των προϊόντων για την ενίσχυση των 7.000 ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι ήδη τρέχει πρόγραμμα στήριξης των παραγωγών λαϊκών αγορών, αλλά και της κτηνοτροφίας, καθώς η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε για την υποβολή αιτήσεων και θα ισχύει μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Όσον αφορά το μέλι την περίοδο του μεγάλου lockdown ο κλάδος σημείωσε σημαντικές απώλειες και φαίνεται να μπαίνει στο πακέτο στήριξης, όπως επίσης η ανοιξιάτικη πατάτα και το καρπούζι.
Τα προϊόντα που δεν πρόκειται να ενταχθούν στο πακέτο των 7.000 ευρώ είναι τα σιτηρά, που δεν χτυπήθηκαν από την πανδημία, το καλαμπόκι και το βαμβάκι που επίσης δεν συνδέονται με τον κορονοϊό. Η επιτραπέζια ελιά θα εξαιρεθεί από το πακέτο και θα ακολουθηθεί, για τη στήριξή της άλλος δρόμος, αυτός των αποζημιώσεων μέσω κρατικής οικονομικής ενίσχυσης (πακέτο από το Υπουργείο Οικονομικών). Εξετάζεται η περίπτωση του ελαιολάδου για το αν θα ενταχθεί στο πακέτο, στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής που καταρτίζει το Υπουργείο σε σχέση με την προώθηση του προϊόντος. Για τα ροδάκινα η εκτίμηση είναι ότι δεν επηρεάστηκαν από την κρίση του κορονοϊού. Στο επιτραπέζιο σταφύλι, η μειωμένη κατανάλωση κάποιων ποικιλιών και το μεγάλο ειδικό βάρος που παίζει σε πολλές περιοχές το καθιστά ως υποψήφιο για ένταξη στη λίστα. Για το οινοποιήσιμο σταφύλι θα περιμένουν την ολοκλήρωση της απόσταξης κρίσης, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

 

TRYGOS

Συνεχίζεται ο τρύγος

Σταφύλια μοσχάτο από όλα τα μέλη του ξεκίνησε να παραλαμβάνει από το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, συνεχίζοντας τον φετινό τρύγο που εξελίσσεται χωρίς προβλήματα. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του συνεταιρισμού, ποσότητες σταφυλιών σε φορτία με περισσότερες από 300 κλούβες δεν θα παραλαμβάνονται. Οι ώρες εισκόμισης είναι από τις 8.00 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Για τη συνέχεια του τρύγου θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.

 

EIKONA1

Τηλεπισκόπηση στην υπηρεσία της γεωργίας

Για να κλείσω το προηγούμενο σημείωμα. Η VERIS συνέχισε την ανάπτυξη των αισθητήρων της και προσέθεσε ένα σύστημα για τη μέτρηση της οργανικής ουσίας του εδάφους. Η μέτρηση της οργανικής ουσίας γίνεται με έναν αισθητήρα (φαίνεται στην εικόνα πίσω από το φορείο) που είναι τοποθετημένος σε μία κατασκευή διάνοιξης μιας αυλακιάς (ανάλογη με τις σπαρτικές) που εισέρχεται στο έδαφος σε ρυθμιζόμενο μικρό βάθος. Στον πυθμένα υπάρχει άνοιγμα από όπου ο αισθητήρας εκπέμπει μία ακτίνα φωτός και με βάση την ανακλώμενη ακτινοβολία (σε δύο μήκη κύματος) εκτιμά την περιεκτικότητα σε οργανική ουσία.
Μια νέα προσθήκη στους αισθητήρες της εταιρείας είναι ένας που μετρά την υγρασία και τη θερμοκρασία του εδάφους. Ο αισθητήρας προσαρμόζεται σε σπαρτική μηχανή και μπορεί να ρυθμίζεται αυτόματα το βάθος σποράς, ώστε να τοποθετείται ο σπόρος σε υγρασία για καλύτερο φύτρωμα.
Όπως βλέπουμε συνεχώς παράγονται αισθητήρες που θα κάνουν ευκολότερη και ακριβέστερη την εργασία του αγρότη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η μέτρηση της οργανικής ουσίας του εδάφους μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή συστημάτων επιδοτήσεων αγροτών για αποθήκευση άνθρακα στο έδαφος.
Με τον όρο τηλεπισκόπηση ορίζουμε τη μέτρηση ιδιοτήτων ενός αντικειμένου χωρίς ο αισθητήρας (ή εμείς) να έρθει σε επαφή μαζί του. Ουσιαστικά κάνουμε μετρήσεις από απόσταση. Συνήθως μετράμε το ηλιακό φως ή άλλη τεχνητή πηγή ακτινοβολίας που ανακλάται είτε εκπέμπεται άμεσα από κάποιο αντικείμενο. Στην εικόνα φαίνεται ότι στη γη υπάρχουν ακτινοβολίες που μας περιτριγυρίζουν. Από τα σήματα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης ή των κινητών μας μέχρι τις ακτίνες Χ που χρησιμοποιούμε για τις ακτινογραφίες και τις βλαβερές ακτίνες γ. Το ηλιακό φως όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε αποτελείται από επί μέρους ακτινοβολίες. Ποιες είναι; Τις βλέπετε στο ουράνιο τόξο. Οι ακτινοβολίες αυτές είναι κύματα που για το ορατό φως έχουν μήκη κύματος από 400 μέχρι 700 νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου). Το ηλιακό φως εκτός από την ορατή ακτινοβολία έχει και υπέρυθρη αλλά και υπεριώδη. Όταν το ηλιακό φως πέσει σε ένα αντικείμενο τότε ορισμένες ακτινοβολίες (μήκη κύματος) απορροφώνται και ορισμένες ανακλώνται.
Όταν το ηλιακό φως πέσει πάνω στα φύλλα ενός φυτού τότε από το ορατό φως απορροφώνται σε μεγάλο ποσοστό όλες οι ακτινοβολίες εκτός από την πράσινη που ανακλάται και για αυτό το βλέπουμε πράσινο. Το έδαφος αντανακλά και άλλες ακτινοβολίες οπότε φαίνεται ένα διαφορετικό χρώμα από τα φυτά. Οι τιμές των ανακλώμενων ακτινοβολιών είναι διαφορετικές ανάλογα με την κατάσταση του φυτού ή του εδάφους. Για να ποσοτικοποιήσουμε αυτές τις διαφορές δημιουργήσαμε κάποιους δείκτες που τους ονομάζουμε δείκτες βλάστησης. Ένας από αυτούς που τον ακούτε ίσως είναι ο δείκτης βλάστησης κανονικοποιημένης διαφοράς (NDVI). Υπολογίζεται από τη διαφορά μεταξύ της κοντινής υπέρυθρης ακτινοβολίας μείον την ερυθρά προς το άθροισμα των δύο. Υπάρχουν και άλλοι ορισμοί που χρησιμοποιούν την ορατή ακτινοβολία ή μέρος της ερυθράς για τον υπολογισμό. Όπως αναφέρθηκε τα υγιή πράσινα φυτά απορροφούν την ερυθρά ακτινοβολία ενώ ανακλούν την κοντινή υπέρυθρη. Η διαφορά στα πράσινα φυτά είναι μεγάλη και ο δείκτης βλάστησης μεγάλος. Όταν το φυτό δεν είναι έντονα πράσινο, μεγαλύτερο ποσοστό ερυθρής ακτινοβολίας ανακλάται και ο συντελεστής γίνεται μικρότερος. Αυτό δείχνει η εικόνα των δύο φυτών: το έντονα πράσινο υγιές φυτό έχει δείκτη 0,72 ενώ το κιτρινισμένο (είτε σε στάδιο ωρίμανσης είτε με κάποια καταπόνηση -στρασαρισμένο είτε από έλλειψη νερού είτε από κάποια ασθένεια ή προσβολή είτε από έλλειψη αζώτου στο έδαφος) έχει δείκτη βλάστησης 0,14. Είναι προφανές ότι αν μετρήσουμε τον δείκτη βλάστησης στο χωράφι μας τότε μπορεί να διακρίνουμε περιοχές με μικρό δείκτη βλάστησης γεγονός που δείχνει είτε ότι εκεί δεν υπάρχουν φυτά (βλέπουμε έδαφος) είτε ότι τα φυτά έχουν κάποιο πρόβλημα που πρέπει να το δούμε και να το αποκαταστήσουμε. Σήμερα γίνεται εκτεταμένη έρευνα για να βρούμε δείκτες που θα μας προειδοποιούν για ασθένειες ή προσβολές ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα και να ελαχιστοποιούμε τις ζημιές στις καλλιέργειες.
Σήμερα εικόνες χωραφιών με δείκτες βλάστησης μπορούμε να έχουμε από δορυφόρους, από εναέρια μέσα που πετούν χαμηλά είτε από επίγεια μέσα.
Οι δορυφόροι έχουν πολύ χαμηλό κόστος εικόνων έχουν όμως το μειονέκτημα να μην λειτουργούν με σύννεφα. Για τις βόρειες χώρες με πολλές μέρες νεφοσκεπείς αυτό είναι πρόβλημα. Τα χαμηλού ύψους εναέρια μέσα δεν έχουν αυτό το πρόβλημα της συννεφιάς αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο και κόστος. Τα επίγεια όργανα που μπορούν να τοποθετηθούν σε τρακτέρ ή μετακινούνται με τα χέρια έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα.
Ότι μπορούν να εκπέμπουν τη φωτεινή δέσμη που ανακλάται οπότε έχουμε σταθερή ακτινοβολία, ενώ η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι σταθερή καθώς επηρεάζεται από τη θέση του ήλιου (γωνία ανάλογα με την ώρα της ημέρας) ή από στοιχεία της ατμόσφαιρας που αλλοιώνουν την ένταση. Οι δείκτες βλάστησης αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση των καλλιεργειών όπως θα δούμε σε επόμενα σημειώματα.

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass