Πληγές απ’ τα «καρφιά» Λυκουρέντζου στον ΕΛΓΑ

Πολλές απόψεις στη Λάρισα υπέρ και κατά της παρέμβασής του *Τι λένε οι δύο πλευρές *Η χρήση του δορυφόρου και οι επιτόπιες εξατομικευμένες καταγραφές ζημιών

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2021 15:30

Του Γιώργου ΡούσταΠοικίλες αντιδράσεις προκάλεσε το προχθεσινό ρεπορτάζ της «Ε» αναφορικά με τις αιχμές του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου κατά του υπηρεσιακού μηχανισμού του υποκαταστήματος Λάρισας, για τις αστοχίες και καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην καταβολή αποζημιώσεων των ζημιών που προκάλεσε ο «ΙΑΝΟΣ», αλλά και για τις ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) του 17.


Οι περισσότερες ήταν επικριτικές προς την κεντρική ηγεσία του ΕΛΓΑ, με την επιχειρηματολογία τους να στηρίζεται στα εξής: Ο υπηρεσιακός μηχανισμός του ΕΛΓΑ ανέκαθεν εφαρμόζει τις εντολές του εκάστοτε προέδρου του Οργανισμού.
Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ήταν αυτός που έδωσε εντολή να γίνει αξιοποίηση του δορυφόρου -για πρώτη φορά στα χρονικά- προκειμένου να καταβληθούν γρηγορότερα οι αποζημιώσεις και να μην περιμένουμε τις εξατομικεύσεις, οι οποίες είναι πιο αντικειμενικές, όπως απεδείχθη.
Οι ενδείξεις της μίας ημέρας από τον δορυφόρο δεν αποτύπωσαν την πραγματική ζημιά. Ιδιαίτερα στο καλαμπόκι, στο οποίο οι πάντες γνωρίζουν ότι το νερό για να προκαλέσει ζημιά θα πρέπει να παραμείνει για πάρα πολλές ημέρες. Κι όμως στο συγκεκριμένο προϊόν δόθηκαν αρκετά χρήματα ως αποζημίωση.
Από την άλλη οι υπερασπιστές του κ. Λυκουρέντζου θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα οι βουλευτές, άλλοι τοπικοί παράγοντες, οι ίδιοι οι παραγωγοί, αλλά και οι δημοσιογράφοι ήταν αυτοί που πίεζαν να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις. Ο πρόεδρος απλά πραγματοποίησε την επιθυμία τους, προκειμένου να στηρίξει την πληττόμενη αγροτική παραγωγή.

Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
Δυστυχώς ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Η πραγματικότητα και τα διαθέσιμα στοιχεία απέδειξαν ότι αρκετοί παραγωγοί υπέβαλαν αιτήσεις προς αποζημίωση χωρίς να έχουν υποστεί ολοκληρωτική ή μεγάλη ζημιά και τώρα καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω. Πάνω από όλα όμως η εξέλιξη έδειξε ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη που πρέπει να διακατέχει τη σχέση της Πολιτείας με τον παραγωγό. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποδόσεις στο βαμβάκι.
Την επόμενη μέρα της καταστροφής του «ΙΑΝΟΥ» οι περισσότεροι παραγωγοί μιλούσαν για ολοκληρωτική καταστροφή και υπολόγιζαν τη ζημιά σε πολλές χιλιάδες στρέμματα. Μαζί με αυτά όμως πνίγηκε και η πολιτική αξιοπιστία, αφού ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ έσπευσαν να κοστολογήσουν τη ζημιά περί τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν ξεπέρασαν πανελλαδικά τα 42 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 33 εκατομμύρια αφορούσαν στη Θεσσαλία.
Επίσης τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις φετινές παραδόσεις βαμβακιού έδειξαν ότι το εκκοκκισμένο βαμβάκι ήταν ένα εκατομμύριο δέματα περισσότερα από πέρυσι και τρία εκατομμύρια δέματα περισσότερα από την προηγούμενη πενταετία.
Σχετικά με την αξίωση του προέδρου του ΕΛΓΑ να υπάρξουν παραιτήσεις από την τοπική διεύθυνση του καταστήματος, αρκετοί θεωρούν άκομψη την απαίτησή του, από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε και του υπενθυμίζουν τη δυνατότητα που έχει να προχωρήσει σε ανάκληση της υπηρεσιακής ιδιότητας σε κάποιον που θεωρεί ότι δεν αποδίδει σωστά.
Αν θέλει πραγματικά να αποδώσει ευθύνες, εκτός κι αν το πολεμικό σκηνικό που στήθηκε με τις δημόσιες αιχμές του κατά του υπηρεσιακού μηχανισμού εξυπηρετούσε αποκλειστικά και μόνο τον στόχο μετάθεσης των ευθυνών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass