Σε εξέλιξη προκαταβολές ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημιές από τον παγετό

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2021 19:35

Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από τους παγετούς ανεμοθύελλες χαλαζοπτώσεις κ.λπ. που σημειώθηκαν το 2021 και μέχρι σήμερα σε διάφορες καλλιέργειες (όπως καλαμπόκια, δενδρώδεις καλλιέργειες, βαμβάκια καλοκαιρινά κηπευτικά σιτηρά μηδικές, κ.λπ.) στην ευρύτερη περιοχή της

Λάρισας και της Λέσβου, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α., οι οποίες ολοκληρώθηκαν, έγιναν 450 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 14.700 δηλώσεις ζημιάς. Τα Υποκαταστήματα ΕΛ.Γ.Α. Λάρισας και Αθήνας (αρμόδιο υποκατάστημα για τη Λέσβο) έχουν στελεχωθεί και με επιπλέον γεωτεχνικό προσωπικό (έως 58 γεωτεχνικοί) για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων.
Αυτά αναφέρει το ΥΠΑΑΤ, απαντώντας σε ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» και διευκρινίζει ότι αφού κοινοποιηθούν τα πορίσματα, θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς μετά και την επεξεργασία των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ 2021. Και συγκεκριμένα οι αποζημιώσεις ξεκινούν μετά τη συγκομιδή του προϊόντος δηλαδή στο ίδιο έτος ζημιάς και ολοκληρώνονται τους πρώτους μήνες του νέου έτους μετά τη ζημιά, όταν στο παρελθόν εδίδοντο τμηματικά και έφθαναν στους 15-17 μήνες. Ο ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημιές από τους πολλαπλούς παγετούς του χειμώνα και της άνοιξης θα καταβάλει προκαταβολές μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021, λαμβάνοντας υπόψη τα εκτιμητικά στοιχεία από τη διενέργεια των εκτιμήσεων, ενώ μέχρι τέλη του 2021-αρχές του 2022 αναμένεται η ολοκλήρωση των αποζημιώσεων, οπότε και δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης των αποζημιώσεων. Η δε προκαταβολή που θα δοθεί θα είναι στο 40% της συνολικής αποζημίωσης. Το ύψος των αποζημιώσεων που δίδεται από τον ΕΛ.Γ.Α. εξαρτάται από το ποσοστό ζημιάς το οποίο διατυπώνεται στο πόρισμα εκτίμησης και προσδιορίζει το μέγεθος της ζημιάς. Ο ΕΛ.Γ.Α. ως γνωστόν διενεργεί εξατομικευμένες εκτιμήσεις και τα αποζημιώσιμα ποσοστά ξεκινούν από 21% και φθάνουν στο 100%, αναλόγως δηλαδή των ζημιών που έχουν σημειωθεί στις καλλιέργειες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass