AΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2021 20:30

«Μαύρα» Χριστούγεννα για χοιροτρόφους
Λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής - ενέργειας

Όχι ένας, αλλά πολλοί Άι-Βασίληδες θα πρέπει να επισκεφτούν τους Έλληνες χοιροτρόφους, ώστε με τα δώρα τους να ανατρέψουν τη ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος. Η τιμή παραγωγού παραμένει σταθερή (1,30 ευρώ το κιλό), λόγω υπερπροσφοράς σε όλη την Ευρώπη, ενώ στον αντίποδα οι αυξημένες τιμές των ζωοτροφών και πρόσφατα οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα άρχισαν να ροκανίζουν ακόμη και τα ταμειακά διαθέσιμα των χοιροτροφικών μονάδων.


Απογοητευμένος δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιάννης Μπούρας: «Ζούμε την απόλυτη καταιγίδα. Διανύουμε τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων ετών, τα χτυπήματα είναι απανωτά και δεν ξέρω πόσο ακόμη μπορούμε να αντέξουμε» αναφέρει ο Λαρισαίος παραγωγός και εξηγεί: «Καταρχάς η απαγόρευση των εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κίνα έχει μπλοκάρει την παραγωγή, δημιουργώντας μία υπερπροσφορά σε όλη την Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές των προϊόντων. Ακόμη τη φετινή χρονιά οι αυξήσεις των ζωοτροφών μάς έχουν «στραγγαλίσει» οικονομικά. Να σημειωθεί ότι το κόστος των ζωοτροφών αποτελεί το 70% του συνολικού κόστους παραγωγής για τον κλάδο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθαν και οι πρόσφατες αυξήσεις στην ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία χοιροτροφική μονάδα με 500 χοιρομητέρες, ενώ πλήρωνε κάθε μήνα λογαριασμό ρεύματος 4.500 ευρώ, τώρα καλείται να πληρώσει 10.000. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας της μη καταβολής, ακόμα, της λεγόμενης κορονοενίσχυσης. Την αναμένουμε από μέρα σε μέρα» δηλώνει ο Γιάννης Μπούρας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων υποστηρίζει ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τα αρμόδια Υπουργεία για την εξεύρεση κονδυλίων, προκειμένου να δοθεί αποζημίωση-ενίσχυση, ως αντιστάθμισμα για τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών. Άγνωστο τι θα αποφέρει αυτή η διαδικασία, όμως σίγουρα θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν είναι αργά» σημειώνει ο Γ. Μπούρας. Όσον αφορά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καταγράφεται επάρκεια προϊόντων, ενώ οι τιμές παραμένουν για τον καταναλωτή σε χαμηλά επίπεδα. «Σίγουρα το χοιρινό δεν θα λείψει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι» αναφέρει ο πρόεδρος των χοιροτρόφων και καταλήγει: «Το ελληνικό χοιρινό αποτελεί το 30% της διαθέσιμης παραγωγής στην εγχώρια αγορά, καθώς το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από εισαγωγές. Γι’ αυτό και πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος».

* Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία
Αίτημα για στήριξη της χοιροτροφίας κατέθεσε η Τσεχία στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, το οποίο συνυπογράφουν πολλές ακόμα χώρες της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Όπως τονίζουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. προς την Κομισιόν, εδώ και αρκετό καιρό η αγορά του χοιρινού έχει επηρεαστεί αρνητικά λόγω της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης και της πανδημίας Covid-19. Οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης από τους καταναλωτές, καθώς και την πτώση των εξαγωγών χοιρινού κρέατος. Ωστόσο η αύξηση των τιμών ενέργειας, αλλά και των ζωοτροφών έχει φέρει περαιτέρω «πίεση» των τιμών παραγωγού και μείωση του εισοδήματος των χοιροτρόφων.

elga.jpg

Αποζημιώσεις 50 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ
Καταβάλλονται σε δικαιούχους στις 23 Δεκεμβρίου

Ποσό ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβάλει την ερχόμενη Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου ως αποζημιώσεις σε πληττόμενους παραγωγούς ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες από τον ίδιο τον Οργανισμό. Οι αποζημιώσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη πληρωμή του έτους και αφορούν μέρος της εκκαθάρισης των αποζημιώσεων για τις καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του παγετού της άνοιξης 2021. Ωστόσο οι Θεσσαλοί παραγωγοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς όπως κατήγγειλαν και τα στελέχη της ΕΟΑΣΝΛ τα πορίσματα για μια σειρά προϊόντων που επλήγησαν δεν έχουν εκδοθεί ακόμη από το τοπικό υποκατάστημα και οι περισσότεροι θα πληρωθούν στην επόμενη παρτίδα, τέλος Ιανουαρίου.

* Προβληματική πληρωμή και στην ενιαία ενίσχυση

Στο μεταξύ προβληματική φαίνεται ότι θα είναι και η πληρωμή-εκκαθάριση της ενιαίας ενίσχυσης το απόγευμα της Τρίτης, πρωί Τετάρτης, αφού δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα στο μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Έτσι, ανάλογα με αυτά του Οκτωβρίου προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν και τις επόμενες ημέρες, καθώς παραμένει θολό το τοπίο σχετικά με την επιλεξιμότητα των αγροτεμαχίων, ιδιαίτερα των ενοικιαζόμενων, αφού στα ιδιόκτητα η κατάσταση χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη. Μεγάλο αγκάθι παραμένει και το θέμα του Εθνικού Αποθέματος, αφού κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό θα πληρωθεί μαζί με την εξόφληση ή λόγω των εκκρεμών ελέγχων θα πάει πιο πίσω. Όσον αφορά την εξισωτική αποζημίωση όλα δείχνουν ότι αυτή θα καταβληθεί μαζί με την ενιαία ενίσχυση.

zootrofes2.jpg

Ευρωπαϊκό πρόβλημα η αύξηση ζωοτροφών
Ελλείψεις στην αγορά καλίου, αμμωνίας, νιτρικού ασβεστίου

Το πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους, δεν απασχολεί μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα μάλιστα απασχόλησε το πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας που διεξήχθη το διήμερο 12 και 13 Δεκεμβρίου. 19 από τα 27 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής αντιπροσωπείας, υποστήριξαν την εισήγηση της Ισπανίας που ζήτησε να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο με ουσιαστικό αντίκτυπο στους αγρότες, που θα καταγράφει τους παράγοντες διαμόρφωσης του κόστους παραγωγής. Τα κράτη ζήτησαν μέτρα για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού μείγματος εισροών, αίτημα που επανήλθε μετά την ανησυχία που είχε εκφραστεί νωρίτερα από πολλές χώρες στο Συμβούλιο της 15ης Νοεμβρίου. Από την πλευρά της η Ιταλία ζήτησε ειδικές ενισχύσεις, ενώ ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την ανησυχία του ότι χωρίς επάρκεια λιπασμάτων δεν υπάρχει επάρκεια τροφίμων.
Σε ό,τι αφορά τη φυτική παραγωγή, παράγοντες της αγοράς εστιάζουν στην προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή αγορά γεωργικών εφοδίων με σοβαρές ελλείψεις και συνεχείς ανατιμήσεις στα προϊόντα. Αυτήν τη στιγμή φαίνεται να λείπουν από την αγορά το θειικό κάλιο, η θειική αμμωνία και το νιτρικό ασβέστιο.

 

Στον Καραγιώργο το εκκοκκιστήριο Παλαιολόγου
Έξτρα πριμ 7 λεπτών για προπωλήσεις βάμβακος

Στον Όμιλο Καραγιώργου κατέληξε το εκκοκκιστήριο του Αλεξ. Παλαιολόγου στον Λόγγο Τρικάλων, μετά την προκήρυξη διαγωνισμού που έτρεξε η Ernst -Young για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για ένα εργοστάσιο που περιλαμβάνει δύο μονάδες επεξεργασίας εκκόκκισης βάμβακος με συνολική δυναμικότητα 600 τόνων ημερησίως και εγκαταστάσεις ελαιουργείου. Το εκκοκκιστήριο είχε κατασχεθεί από την Τράπεζα Πειραιώς, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, ακολούθησε η εκποίηση του ενεργητικού της και η πρόσκληση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου. Προτάσεις κατέθεσαν εκτός του κ. Καραγιώργου και οι επιχειρήσεις Αγγελούσης, Βουλγαράκης, αλλά το εκκοκκιστήριο κατέληξε στους Α/φους Καραγιώργου, έναντι 3,3 εκατομμυρίων ευρώ. Το συγκεκριμένο εκκοκκιστήριο οι Αφοί Καραγιώργου το είχαν μισθωμένο τις δύο τελευταίες εκκοκκιστικές σεζόν, ενώ νωρίτερα και για μία πενταετία το λειτουργούσε η Επίλεκτος της οικογένειας Δοντά. Ο Όμιλος Καραγιώργου διαθέτει πλέον στη Θεσσαλία 3 ιδιόκτητα και 5 μισθωμένα εκκοκκιστήρια.
Σχετικά με τη διεθνή τιμή του βαμβακιού, αυτή κυμάνθηκε στα 70 λεπτά το κιλό (πόρτα εργοστασίου), χωρίς όμως να σημειωθούν ιδιαίτερες εμπορικές κινήσεις, μιας και οι περισσότεροι έχουν ήδη πουλήσει. Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις αποφάσισαν να χορηγήσουν 7 λεπτά το κιλό extra πριμ σε παραγωγούς, για τις ποσότητες που παρέδωσαν στο πλαίσιο των προπωλήσεων την άνοιξη, όταν οι τιμές ήταν σαφώς χαμηλότερες του φθινοπώρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass