ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2021 16:30

Κανονικά οι πληρωμές - αποζημιώσεις αγροτών

Σε 1,173 δισ. ευρώ ανέρχεται το άθροισμα των ενισχύσεων και αποζημιώσεων που κατεβλήθησαν στους αγρότες από το ΥΠΑΑΤ, τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα λίγο πριν τα Χριστούγεννα κατεβλήθησαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ: 851,6 εκατ. ευρώ για εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, από τον ΕΛΓΑ: 71 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις για τον «Παγετό Άνοιξη ’21» και από το ΠΑΑ: 250 εκατ. ευρώ για την εξισωτική 2021. Μάλιστα πρόωρα και μετά από ενέργειες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και του υφυπουργού κ. Γιώργου Στύλιου πιστώθηκε την Παρασκευή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στους λογαριασμούς 380.000 δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων, η εξισωτική αποζημίωση έτους 2021. Συνολικά καταβάλλονται περίπου 250 εκατ. ευρώ. Με το ποσό αυτό, όπως επισημαίνει ο γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημ. Παπαγιαννίδης, η ετήσια απορρόφηση του ΠΑΑ 2014 φθάνει στο ύψος ρεκόρ των 707 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλους του έτους αναμένεται να ξεπεράσει τα 730 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους 2021 σε 30.398 δικαιούχους, η αξία των οποίων ανέρχεται περίπου σε 31 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί επόμενη επεξεργασία όπου θα εξεταστούν και 5.642 αιτούντες δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος 2021 οι οποίοι περιλαμβάνονται σε περαιτέρω έλεγχο. Οι κατηγορίες ελέγχου ενδεικτικά αφορούν στις άδειες παραμονής μόνιμων διαμενόντων με επιχειρηματική δραστηριότητα, σε καταγγελίες, στη δήλωση ιδιωτικών βοσκοτόπων χωρίς ζώα, σε νομικά πρόσωπα με οικονομικό διαχειριστή που δεν υπέβαλε ΕΑΕ 2021, σε αποδέκτες δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από περισσότερους από δύο μεταβιβαστές, στη δήλωση μεγάλου ζωικού κεφαλαίου, σε αιτούντες με μισθωμένα αγροτεμάχια σε περιοχές πρώην μη επιλέξιμων βοσκοτόπων, σε μεγάλες ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες εκτάσεις. Οι δικαιούχοι γεωργοί δύνανται να ενημερωθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» όπου αναρτήθηκε η ατομική τους πράξη προσδιορισμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εθνικού αποθέματος 2020.

 

ntomata.jpg

Οι τιμές της βιομηχανικής ντομάτας
Για τα εργοστάσια Δ. Νομικού σε Φάρσαλα και Δομοκό

Με δύο διαφορετικές ανακοινώσεις ανά εργοστάσιο (Φάρσαλα και Δομοκό), η εταιρεία παραγωγής τοματοπολτού, Δ. Νομικός, γνωστοποίησε αρκετά νωρίτερα πριν τη σπορά, τις φετινές τιμές παραλαβής της βιομηχανικής ντομάτας για την καλλιεργητική περίοδο 2022. Σημειώνεται ότι οι τιμοκατάλογοι είναι αυξημένοι κατά 7 ευρώ (τιμή Β) ή 8 ευρώ (τιμές Α και Γ) ανά τόνο. Απευθύνονται στα μέλη των Ομάδων Παραγωγών των: Α.Σ. ΘΕΣ.ΤΟ - Α.Σ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ - Α.Σ. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - Ο.Π. ΔΗΜΗΤΡΑ - Α.Σ. ΚΙΛΕΛΕΡ - ΓΠΣ ΧΑΛΚΗΣ - Α.Σ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΗ. Η εταιρεία τονίζει ότι οι παρακάτω «τιμές είναι ελάχιστες εγγυημένες και οι τελικές τιμές θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι την έναρξη της συγκομιδής ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς».
Το πρόβλημα για τους τοματοπαραγωγούς είναι το υψηλό κόστος άρδευσης, μετά και τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και προφανώς η εταιρεία Νομικός με τις τιμές που ανακοίνωσε θέλησε να τους επηρεάσει θετικά στον προγραμματισμό σποράς που κάνουν. Όπως είναι γνωστό η βιομηχανική ντομάτα είναι απαιτητική στην άρδευση (απαιτεί 8 - 10 ποτίσματα, ενώ πέρυσι το κόστος καλλιέργειας ήταν στα 600 ευρώ το στρέμμα. Φέτος με τις μέχρι τώρα τιμές το κόστος έχει εκτοξευτεί πάνω από 1.000 ευρώ το στρέμμα.
Για το εργοστάσιο των Φαρσάλων οι μέσες τιμές (καθώς αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με το διάστημα που θα παραδοθεί η σοδειά) που θα ισχύσουν το 2022 είναι: Απόσταση από το εργοστάσιο >25 Km, τιμή Α: 98€ ανά τόνο νωπής για αποφλοιωμένη στην κατηγορία των 5 Brix (Αναλογικότητα βάσει μηνιαίου μέσου όρου Brix) και τιμή Β: 93€ ανά τόνο νωπής για αποφλοιωμένη στην κατηγορία των 5 Brix, τιμή Γ: 88€ ανά τόνο νωπής στην κατηγορία των 5 Brix. Όσον αφορά την απόσταση από το εργοστάσιο <25 km η τιμή Α είναι 96€ ανά τόνο νωπής για αποφλοιωμένη στην κατηγορία των 5 Brix, τιμή Β: 91€ ανά τόνο, τιμή Γ: 86€ ανά τόνο. Φορτία ντομάτας με brix μικρότερο του 4,00 δεν παραλαμβάνονται. Ξένες Ύλες (πέτρες-χώμα-χόρτα, κ.λπ.) απομειώνουν το βάρος. Φορτία με ξένες ύλες πάνω από 20% δεν παραλαμβάνονται. Στις τιμές περιλαμβάνεται το 1€ ανά τόνο για την εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης και συστήματος ευφυούς γεωργίας. Οι παραπάνω τιμές είναι ελάχιστες εγγυημένες και οι τελικές τιμές θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι την έναρξη της συγκομιδής ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΤΟ
Για «ένα καλό βήμα και μία θετική κίνηση, η οποία όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τα αυξημένα κόστη της καλλιέργειας» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης, σχολιάζοντας την αύξηση στο τιμολόγιο του Νομικού. Εκφράζει δε την ελπίδα «να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες βιομηχανίες με τις καλές τιμές του Νομικού», ενώ υπενθυμίζει με αριθμούς γιατί είναι ασύμφορη η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας. «Πέρυσι αγοράζαμε το λίπασμα 350 ευρώ και φέτος κοστίζει 800 ευρώ και κάποιοι μιλούν για αύξηση της ουρίας στα 1.200 ευρώ ο τόνος και για ελλείψεις την ερχόμενη άνοιξη και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις αυξήσεις στο ρεύμα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής» δήλωσε χαρακτηριστικά, ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης της καλλιέργειας από την Πολιτεία.

 

rodakino.jpg

Στα 35 λεπτά το συμπύρηνο ροδάκινο το 2022
Ανακοίνωσε η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος

Σε μια λιτή ανακοίνωση, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) εκτιμά ότι η μεταποιημένη φετινή παραγωγή είναι περιορισμένη, με το κόστος παραγωγής τσιμπημένο λόγω του ευρύτερου οικονομικού πλαισίου, ωστόσο αναμένεται ότι τα αποθέματα της βιομηχανίας θα εξαντληθούν σε υψηλές τιμές. Ωστόσο επισημαίνεται πως τα κοστολόγια προδιαγράφονται επιβαρυμένα και για την επερχόμενη περίοδο, με τις αυξήσεις να αφορούν τόσο το καλλιεργητικό κομμάτι, όσο και το μεταποιητικό. Με την προϋπόθεση -αναφέρει η ανακοίνωση- ότι για φέτος υπάρχουν ενδείξεις για μια χρονιά με καλές αποδόσεις ανά δέντρο, «τα 0,33-0,35 ευρώ ανά κιλό προϊόντος παραδοτέου στο εργοστάσιο μπορούν να θεωρηθούν ένα δίκαιο επίπεδο τιμής». Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, με τη συνολική παραγωγή μειωμένη κατά πάνω από 50%, ενώ σε πολλά παραγωγικά κέντρα ο καταστροφικός παγετός της άνοιξης του 2021 έκοψε τη δυναμική των δέντρων έως και 70 ή 100%, η μέγιστη τιμή που πληρώθηκε έφτασε τα 43 λεπτά το κιλό, παραδοτέα στο εργοστάσιο. Σημειώνεται ακόμα ότι η ΕΚΕ ξεκαθαρίζει την πρόθεση της βιομηχανίας να προμηθεύεται τα ροδάκινα μόνο από Ομάδες Παραγωγών – Συνεταιρισμούς που διαθέτουν κέντρα παραλαβής τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση γίνεται έκκληση προς τους τους παραγωγούς «να στηρίξουν αυτούς τους φορείς και να δημιουργήσουν σταθερές σχέσεις με τις οργανώσεις τους και τη βιομηχανία».

 

Οι Γεωπόνοι βραβεύουν αριστεύσαντες

Η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της βράβευσης των παιδιών των Γεωπόνων – μελών του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας, που εισήχθησαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και των μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου, που αρίστευσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, θα πραγματοποιηθεί και φέτος διαδικτυακά στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού την ερχόμενη Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ.

 

 

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass