Κάτω 30% τα σιτάρια

Προβληματισμός για τις τιμές

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2022 15:20

Τώρα αρχίζουν να φαίνονται τα προβλήματα που δημιουργεί το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης στις αγροτικές καλλιέργειες του κάμπου και ιδιαίτερα στα σιτηρά, στα οποία ολοκληρώθηκαν οι αλωνισμοί και καταγράφεται μείωση παραγωγής κατά 30%, σε σχέση με πέρυσι.


Λίγο οι βροχοπτώσεις και το χαλάζι του Ιουνίου, λίγο οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, επηρέασαν την καλλιέργεια.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το σιτάρι παραμένει καθηλωμένο στα 41 με 42 λεπτά, από τα 50 λ. που ήταν το προηγούμενο διάστημα, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στην απόγνωση τους παραγωγούς.

ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΛΕΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ
Αναταραχή έχει δημιουργηθεί στην Ιταλία με την πτώση των τιμών στο σκληρό σιτάρι. Ήδη πολλές αγροτικές οργανώσεις της χώρας ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Στο Χρηματιστήριο του Μπάρι, στις 13 Ιουλίου, οι τιμές για τη νέα συγκομιδή σημείωσαν πτώση κατά 45 ευρώ ο τόνος.
Το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Foggia, που είναι η πιο αντιπροσωπευτική αγορά του νότου, διέκοψε τη συνεδρίασή του για να αποτρέψει περαιτέρω μείωση της τιμής, όπως καταγγέλλει η ιταλική οργάνωση αγροτών Coldiretti.
Υπάρχει κερδοσκοπία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία -εξηγεί η Coldiretti-, με τις τιμές να εξαρτώνται όλο και λιγότερο από την πραγματική τάση της προσφοράς και της ζήτησης.
Τα συμβόλαια τιμών αποτελούν ένα μέσο στο οποίο ο καθένας μπορεί να επενδύσει αγοράζοντας και πουλώντας με στόχο το κέρδος, εις βάρος των αγροτών και των καταναλωτών.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΕ ΝΤΟΜΑΤΑ - ΦΡΟΥΤΑ
Ανάλογο προβληματισμό για τις επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών εκφράζουν και οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας. Επίσης αυξάνονται οι ζημιές στα ροδάκινα και νεκταρίνια από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις που έγιναν στις αρχές Ιουλίου.
Όσο περνά ο καιρός, οι παραγωγοί βλέπουν ότι στις ποικιλίες που συγκομίζουν πολλά από τα πυρηνόκαρπα δεν είναι εμπορεύσιμα.
Το πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ θεωρεί ότι το αίτιο δεν εντάσσεται στον Κανονισμό και οι παραγωγοί δεν θα αποζημιωθούν για τη ζημιά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass