Ξεκίνησε η συγκομιδή βάμβακος

Θόλο το τοπίο με την παραγωγή στον κάμπο

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2022 15:30

Σε μία μέτρια και περίεργη χρονιά εξελίσσεται η φετινή για το βαμβάκι στη Θεσσαλία, καθώς λόγω κλιματολογικών συνθηκών παρατηρείται διαφοροποίηση στην παραγωγή, ακόμη και σε γειτονικές περιοχές. Ήδη έχει συγκομιστεί το 30% της παραγωγής, σε μία

χρονιά που χαρακτηρίζεται όψιμη. Όσον αφορά στις τιμές, η χρηματιστηριακή τιμή τις προηγούμενες ημέρες ήταν στα 81 λεπτά, με την αγορά να προεξοφλεί πτωτική τάση στην πορεία.
Αναλυτικότερα, περίπου δέκα ημέρες πίσω βρίσκεται η Θεσσαλία σχετικά με τη συγκομιδή βάμβακος, καθώς λόγω κλιματολογικών συνθηκών, η αποφύλλωση καθυστερεί. Όσοι συγκόμισαν, διαπιστώνουν με προβληματισμό ότι τα βαμβάκια δεν έχουν βάρος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή που θα απολαύσουν. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα Μοχάμεντ Νταράουσε «πράγματι η φετινή χρονιά είναι όψιμη. Συνήθως τέτοια εποχή είχαμε αρκετά δείγματα της παραγωγής στο Κέντρο. Φέτος όμως διαθέτουμε ελάχιστα. Προφανώς οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν επηρεάσει τη φετινή σοδειά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν, κατά την ανάπτυξη του φυτού, τη νύχτα όπως και η έλλειψη νερού, επηρέασαν τον σπόρο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα σημειωθούν βροχές το επόμενο διάστημα, οπότε αναμένεται να κορυφωθεί η συγκομιδή, για να μην επηρεαστεί το κυτίο χρώματος και να παραμείνει στην επιθυμητή κλίμακα (από 31 έως 41). Ευτυχώς τα βαμβάκια δεν προσβλήθηκαν από πράσινο σκουλήκι, επηρεάστηκαν όμως από τις αφίδες και τον αλευρώδη, έντομα που άφησαν ζάχαρα στο φυτό και προκαλούν ποιοτική ζημιά στο φυτό, αλλά και πρόβλημα στις συλλεκτικές μηχανές.
Όσον αφορά στις τιμές, η αγορά την Τετάρτη έδινε 81 λεπτά, με αρκετούς να προεξοφλούν πτωτική τάση. Αυτό προκαλεί προβληματισμό στους παραγωγούς, οι οποίοι παραδίδουν τη σοδειά στα εκκοκκιστήρια με ανοικτή τιμή, ή αποθηκεύουν (όσοι έχουν τη δυνατότητα), προσδοκώντας άνοδο της τιμής το επόμενο διάστημα. «Με τόσο αυξημένο κόστος παραγωγής, οποιαδήποτε τιμή πώλησης κάτω από τα 90 λεπτά είναι απαγορευτική» δηλώνει Λαρισαίος παραγωγός. Το θετικό είναι ότι χρηματιστηριακά, το δολάριο κρατά έναντι του ευρώ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η τιμή του βαμβακιού θα κατρακυλούσε ακόμη περισσότερο…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass