Αύξηση 10% στις σπορές σιτηρών

Aνεβασμένες τιμές τη νέα περίοδο δίνει η αγορά * Tην «πληρώνουν» ελαιοκράμβη και βαμβάκι

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2022 15:32

Στον κάμπο οι παραγωγοί δημητριακών αναμένεται να αυξήσουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα κατά 10% μέσο όρο, στις σπορές σιτηρών που προγραμματίζονται να ξεκινήσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.


Σύμφωνα με τον Λαρισαίο παραγωγό Νίκο Καρυπίδη «η αύξηση αυτή οφείλεται στο μειωμένο κόστος παραγωγής της καλλιέργειας, σε σχέση με το βαμβάκι. Όταν καλείσαι να πληρώσεις μόνο 100 ευρώ αρδευτικά τέλη στον ΤΟΕΒ συν ότι προκύψει από τους επερχόμενους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τότε δεν έχεις πολλά περιθώρια να αποφασίσεις». Ο Νίκος Καρυπίδης εκτιμά ότι τα στρέμματα που θα κερδίσει το σιτάρι, θα «φύγουν» από την ελαιοκράμβη και το βαμβάκι.
Να σημειωθεί ότι ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στην τοπική οικονομία η εγκατάλειψη δυναμικών καλλιεργειών, όπως είναι το βαμβάκι και η επικράτηση ξηρικών.
Αυξημένες τιμές
Εντυπωσιακή αύξηση της τάξης των 15 λεπτών το κιλό από πέρσι, καταγράφεται στην τιμή που προσφέρεται στους παραγωγούς με συμβόλαιο, για να καλλιεργήσουν σκληρό σιτάρι τη νέα σεζόν. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας Αντώνη Ρεντζιά «ήδη δόθηκε τιμή για τα συμβόλαια στους παραγωγούς που συνεργάζονται με τον Συνεταιρισμό. Η τιμή στα συμβόλαια είναι κατώτατη εγγυημένη στα 35 λεπτά το κιλό, 15 λεπτά δηλαδή πάνω από πέρσι. Παράλληλα, προβλέπεται και μπόνους δύο ταχυτήτων ανάλογα την ποιότητα 2 ή 3 λεπτών ανά κιλό. Την τιμή αυτή δίνει η εταιρεία Μέλισσα Κίκιζας για τα συμβόλαια της νέας χρονιάς. Η αύξηση των 15 λεπτών σε σχέση με τα περσινά συμβόλαια δόθηκε για τη στήριξη των παραγωγών λόγω του αυξημένου ενεργειακού και όχι μόνο κόστους. Η εξέλιξη αυτή, θα βοηθήσει τους παραγωγούς να αυξήσουν τα στρέμματα που σκόπευαν να σπείρουν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass